Zanim kupię GameCube

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8123
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Zanim kupię GameCube

Post autor: Axi0maT » 2012-03-12, 09:21

nintendog pisze:Znikaj�ce save z nieoryginalnych kart pami�ci to mit!!
Moze nie mit, bo jednak znam osoby ktore doswiadczyly tych przykrych doswiadczen, ale to byly zazwyczaj jakies pierwsze wypusty tandetnej chinszczyzny. Sam mam 4 karty pamieci do GC z czego tylko jedna oryginalna i wszystkie dzialaja jak najbardziej ok.
nintendog pisze:karcie od Nintendo 4 mb brakowa�o mi miejsca by zapisa� stan gry, bo save warzy� wi�cej ni� 59 block�w.
Masz jakies tytuly? Bo ja to w sumie kojarze chyba tylko UEFA 2004-2005 z takimi wiekszymi savami.
nintendog pisze:Obecnie od jaki� 2 miesi�cy korzystam z nieoryginalnej karty (w dodatku jaki� no-name) o pojemno�ci 64 mb i sprawuje si� �wietnie, przynajmniej jak chce od�o�y� na chwilk� jak�� gr� i zagra� w inn� to nie musz� usuwa� save.
Niestety ostatnio mialem ciekawa sytuacje po ktorej uswiadomilem sobie ze mozesz miec karte pamieci nawet i 1GB, a i tak liczba plikow na memorce jest ograniczona :D :D :D Okazalo sie bowiem ze mimo ze na karcie jest ponad 120 wolnych blokow to gry jedna za druga twierdzily ze nie ma juz miejsca na karcie!!! Myslalem ze cos sie skaszanilo z memorka, az w koncu jedna z gier wyswietlila komunikat ze sa wolne bloki ale jest juz za duzo plikow. Jak sie okazalo jest cos takiego jak lilmit liczby savow na pojedynczej karcie. :mad:

nintendog
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 219
Rejestracja: 2010-09-16, 09:03

Re: Zanim kupię GameCube

Post autor: nintendog » 2012-03-12, 10:01

Axi0maT pisze:nintendog napisał/a:
karcie od Nintendo 4 mb brakowa�o mi miejsca by zapisa� stan gry, bo save warzy� wi�cej ni� 59 block�w.

Masz jakies tytuly? Bo ja to w sumie kojarze chyba tylko UEFA 2004-2005 z takimi wiekszymi savami.
Ja pamiętam że ten problem był z The Sims 2, Aggressive Inline i coś tam jeszcze było, ale ogólnie gry od Nintendo coś około 10 bloków zajmują.
Axi0maT pisze:nintendog napisał/a:
Obecnie od jaki� 2 miesi�cy korzystam z nieoryginalnej karty (w dodatku jaki� no-name) o pojemno�ci 64 mb i sprawuje si� �wietnie, przynajmniej jak chce od�o�y� na chwilk� jak�� gr� i zagra� w inn� to nie musz� usuwa� save.

Niestety ostatnio mialem ciekawa sytuacje po ktorej uswiadomilem sobie ze mozesz miec karte pamieci nawet i 1GB, a i tak liczba plikow na memorce jest ograniczona :D :D :D Okazalo sie bowiem ze mimo ze na karcie jest ponad 120 wolnych blokow to gry jedna za druga twierdzily ze nie ma juz miejsca na karcie!!! Myslalem ze cos sie skaszanilo z memorka, az w koncu jedna z gier wyswietlila komunikat ze sa wolne bloki ale jest juz za duzo plikow. Jak sie okazalo jest cos takiego jak lilmit liczby savow na pojedynczej karcie. :mad:
O tym szczerze mówiąc nie widziałem, ale i tak uważam że taka nieoryginalna karta jest w stanie więcej pomieścić niż karty od N. Chociaż z tego co wiem to w USA wyszły karty od Nintendo o większej pojemności - więc może w nie warto inwestować?

Awatar użytkownika
BigBoss
'calkiem niezly gosc'
'calkiem niezly gosc'
Posty: 703
Rejestracja: 2007-11-03, 16:04
Lokalizacja: Zawadzkie/Opolskie
Kontakt:

Re: Zanim kupię GameCube

Post autor: BigBoss » 2012-03-12, 10:36

U nas też są karty oryginalne od N o większej pojemności. Mam taką czarną, chyba 251 bloków.
N64|GCN|Wii|PSX|PS2|PS3|PS4|PSP|DC|X|360
Kolekcja Last.FM

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8123
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Zanim kupię GameCube

Post autor: Axi0maT » 2012-03-12, 12:05

BigBoss pisze:U nas te� s� karty oryginalne od N o wi�kszej pojemno�ci. Mam tak� czarn�, chyba 251 blok�w
To jest 16MB, wiec juz calkiem niezla (chociaz dla mnie jako posiadacza duzej ilosci gier to jedna 64MB nie wystarcza).
nintendog pisze:Ja pami�tam �e ten problem by� z The Sims 2, Aggressive Inline i co� tam jeszcze by�o, ale og�lnie gry od Nintendo co� oko�o 10 blok�w zajmuj�.
Aggresive Inline pozera 57 blokow wiec sporo, ale zwykla memorka 59 wystarczy. Sims 2 - 124, wiec trafiony.

Tak w ogole to chyba te gry co wymagaly wiekszej ilosci miejsca na karcie to czasem nie byly sprzedawane od razu ze stosownymi memorkami?

Inna sprawa ze nigdzie takiej listy nie moge znalezc na ktorej byloby ile zajmuje save z gry. Moze warto byloby taka liste utworzyc? :undecided:

Awatar użytkownika
BigBoss
'calkiem niezly gosc'
'calkiem niezly gosc'
Posty: 703
Rejestracja: 2007-11-03, 16:04
Lokalizacja: Zawadzkie/Opolskie
Kontakt:

Re: Zanim kupię GameCube

Post autor: BigBoss » 2012-03-12, 13:31

W Europie z kartą pamięci sprzedawany był Animal Crossing, nie wiem czy coś jeszcze. W Japonii było tego więcej, między innymi Biohazard i Biohazard 0 (tego ostatniego kupiłem właśnie z memorką w komplecie).
N64|GCN|Wii|PSX|PS2|PS3|PS4|PSP|DC|X|360
Kolekcja Last.FM

Awatar użytkownika
Bodzio
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1642
Rejestracja: 2010-09-22, 16:43
Kontakt:

Re: Zanim kupię GameCube

Post autor: Bodzio » 2012-04-03, 21:52

Którą z tych byście wybrali bo nie wiem czy wszystkie podróbki są podobne czy jednak któreś lepsze?

http://allegro.pl/memory-card-8mb-karta ... 66292.html

http://allegro.pl/wii-ngc-memory-card-6 ... 66293.html

http://allegro.pl/karta-pamieci-gc-128- ... 35676.html

kawka
'radzi sobie'
'radzi sobie'
Posty: 511
Rejestracja: 2007-08-29, 15:43
Lokalizacja: Perła Mazur
Kontakt:

Re: Zanim kupię GameCube

Post autor: kawka » 2012-04-04, 18:30

Bodzio pisze:Którą z tych byście wybrali bo nie wiem czy wszystkie podróbki są podobne czy jednak któreś lepsze?

http://allegro.pl/memory-card-8mb-karta ... 66292.html

http://allegro.pl/wii-ngc-memory-card-6 ... 66293.html

http://allegro.pl/karta-pamieci-gc-128- ... 35676.html
Mam taką, która jest na pierwszej aukcji, ale w sumie nie używałem jej. Posiadam oryginalną, więc na niej przechowuję wszelkie zapisy.

mca64
'calkiem niezly gosc'
'calkiem niezly gosc'
Posty: 659
Rejestracja: 2010-02-06, 15:18

Re: Zanim kupię GameCube

Post autor: mca64 » 2012-04-05, 11:01

http://allegro.pl/wii-ngc-memory-card-6 ... 66293.html

mam ta karte (wizualnie podobnie wyglada) od 2006r i do dzisiaj jest ok. Komus w ogole sie popsula karta pamieci?
Ostatnio zmieniony 2012-04-05, 12:52 przez mca64, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bodzio
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1642
Rejestracja: 2010-09-22, 16:43
Kontakt:

Re: Zanim kupię GameCube

Post autor: Bodzio » 2012-04-05, 11:06

Z tego wychodzi, że w sumie można brać zamiennik bo i tak go będę bardzo sporadycznie używał. Zresztą reguły nie ma. Ja kiedyś miałem oryginalną memorkę do PSXa (15 bloków), która przy dłuższym graniu czasami ujawniała swoje drugie oblicze i mniej więcej wyglądało to tak, że save się zapisywał, ale na kolejnych 15 blokach do których nie szło się dostać na starcie gry.

Ale na zakup się zdecyduję po świętach chyba bo i tak prędko nie dojdzie.

mca64
'calkiem niezly gosc'
'calkiem niezly gosc'
Posty: 659
Rejestracja: 2010-02-06, 15:18

Re: Zanim kupię GameCube

Post autor: mca64 » 2012-04-05, 12:56

a najlepiej to zrobic jak ja - backup karty pamieci na kompa;) mam nawet save'y z gier na n64, tez takie w ktorych save przechowywany jest na kartridzu. Glownie to robilem aby grac na zmiane na emu i konsoli z tym samym savem.

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8123
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Zanim kupię GameCube

Post autor: Axi0maT » 2012-04-05, 13:33

Bodzio pisze:Z tego wychodzi, że w sumie można brać zamiennik
Juz predzej wspomnialem ze to te pierwsze memorki ktore si epojawily byly tandetne. Te nowsze dzialaja juz spoko i trzymaja o wiele dluzej niz pierwszy wypust chinskiej tandety. Osobiscie mam memorke z drugiej zalinkowanej przez ciebie aukcji i spoko dziala juz od dobrych 5-6 lat - przenigdy nie bylo z nia problemow (a jesli cos bylo nie tak to raczej kiepsko skodowana gra cos rypla zapisujac stan niz to wina memorki).

ODPOWIEDZ