DS Classic nie trzyma ustawień

ODPOWIEDZ
M4ciek
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 121
Rejestracja: 2014-09-04, 22:06
Kontakt:

DS Classic nie trzyma ustawień

Post autor: M4ciek » 2015-05-28, 19:59

Kupiłem całkiem ładne DS classic za trzy dychy, bo uznałem że to fajna cena za sprawną konsolę w niezłym stanie. Okazuje się, że kilka razy zgubiło mi ustawienia (użytkownik, daty, godzina). Padło coś w konsoli, czy to wina słabej baterii (właśnie ją ładuję)?

szczupi26
'radzi sobie'
'radzi sobie'
Posty: 588
Rejestracja: 2014-04-27, 11:32

Re: DS Classic nie trzyma ustawień

Post autor: szczupi26 » 2015-05-28, 20:54

A czy czasem ds nie ma w gnieździe na płycie głównej osobnej baterii podtrzymującej takie ustawienia ?

Jesli jest, wymień na nową. Gdy to nie pomoże będziemy szukać dalej.
i5 4690K@4400 MHz + NOCTUA NH-U12P|ASRock Fatal1ty Z97|2x4GB G.SKILL TRIDENT X 2400MHz CL10
Gigabyte G1 GTX 1070|Kingston SM2280 M.2 120GB + TOSHIBA 1TB|CORSAIR 520HXEU-520W|CM DOMINATOR 690|BENQ GW2750HM|MICROLAB SOLO 5C

M4ciek
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 121
Rejestracja: 2014-09-04, 22:06
Kontakt:

Re: DS Classic nie trzyma ustawień

Post autor: M4ciek » 2015-05-28, 20:57

Nie mam pojęcia, rozkręcę ją jutro, bo zawsze czyszczę sobie przyciski itd. w nowo zakupionych konsolach. Wszystkie artykuły dotyczące resetowania ustawień dotyczyły wyjęcia zwykłej baterii.

mattek
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 216
Rejestracja: 2013-04-25, 15:06
Lokalizacja: Mysłowice

Re: DS Classic nie trzyma ustawień

Post autor: mattek » 2015-05-28, 21:58

Trzyma na baterii ustawienia. Możliwe, że luzy na stykach, albo już zużyta po prostu.
Obrazek
Obrazek

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 967
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: DS Classic nie trzyma ustawień

Post autor: Kiriki-kun » 2015-05-28, 22:33

Nie wiem jak classic, ale lite nie ma żadnej dodatkowej baterii, classic też nie powinien mieć biorąc pod uwagę, że już jedną ma.
Może być jeszcze kwestia lutów styków do baterii. Tych na płycie głównej.

M4ciek
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 121
Rejestracja: 2014-09-04, 22:06
Kontakt:

Re: DS Classic nie trzyma ustawień

Post autor: M4ciek » 2015-05-29, 07:52

Rozkręcę potem i obejrzę co jest w środku. Sama konsola odpala na baterii i nie ma problemu z działaniem. Co jakiś czas traci ustawienia, czasem nie pozwala ich ustawić (pomimo ustawienia daty, na górnym ekranie zostaje 2000 rok) i po restarcie woła o nie od nowa.

/e: nie ma żadnej baterii w środku. Pewnie pamięć, która to trzyma padła. Nie ma ktoś sprawnej płyty do ds classic? :D

No chyba, że to wina baterii... ale skoro samą konsolę zasila to chyba jest w porządku.

mattek
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 216
Rejestracja: 2013-04-25, 15:06
Lokalizacja: Mysłowice

Re: DS Classic nie trzyma ustawień

Post autor: mattek » 2015-05-29, 11:10

Napisałem wyżej przecież, że ustawienia podtrzymywane są przez baterię w konsoli ;D
Spróbuj dać tam jakiś papier, aby wykluczyć luzy w tym miejscu.
Obrazek
Obrazek

M4ciek
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 121
Rejestracja: 2014-09-04, 22:06
Kontakt:

Re: DS Classic nie trzyma ustawień

Post autor: M4ciek » 2015-05-29, 11:25

Próbowałem. Konsola się włącza = bateria trzyma. Przy włączonej konsoli ciągle godzina to 00:00 a data to ta standardowa (01.01.2000) - wcześniej zmiana była widoczna na górnym ekranie, teraz zostaje standardowa mimo zmiany. Dziwne :D

mattek
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 216
Rejestracja: 2013-04-25, 15:06
Lokalizacja: Mysłowice

Re: DS Classic nie trzyma ustawień

Post autor: mattek » 2015-05-29, 13:08

Lel, to faktycznie ciekawa sprawa. Można by pośledzić schematy i zobaczyć co za co odpowiada, być może to drobnostka. Ale to już zabawa ;P
Obrazek
Obrazek

M4ciek
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 121
Rejestracja: 2014-09-04, 22:06
Kontakt:

Re: DS Classic nie trzyma ustawień

Post autor: M4ciek » 2015-05-29, 13:31

Ogarnąłem jak to ominąć i odpalić grę na GBA kombinacją przycisków. Może kiedyś się pobawię w diagnozowanie :)

M4ciek
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 121
Rejestracja: 2014-09-04, 22:06
Kontakt:

Re: DS Classic nie trzyma ustawień

Post autor: M4ciek » 2015-05-30, 09:02

Dokładne przeczyszczenie styków baterii (jej samej i złącza) izopropanolem i kontaktem S sprawiło, że mogę ustawić datę i godzinę. Zobaczymy na jak długo.

/e: jednak niezbyt, znowu to samo

mattek
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 216
Rejestracja: 2013-04-25, 15:06
Lokalizacja: Mysłowice

Re: DS Classic nie trzyma ustawień

Post autor: mattek » 2015-05-30, 09:32

Może styki od baterii mają zimne luty na płycie?
Obrazek
Obrazek

M4ciek
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 121
Rejestracja: 2014-09-04, 22:06
Kontakt:

Re: DS Classic nie trzyma ustawień

Post autor: M4ciek » 2015-05-30, 11:39

Będę w domu to przelutuję. Jest jakaś kombinacja klawiszy, która pozwala wymusić zabootowanie slotu 1? Bo GBA można odpalić R+L+A+B+X+Y.

ODPOWIEDZ