Commodore

ODPOWIEDZ
siudym
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 260
Rejestracja: 2006-05-05, 23:20

Commodore

Post autor: siudym » 2008-03-08, 10:29

ObrazekC64 - Uzycie stwierdzenia "Kultowa maszyna" jest calkowicie na miejscu :)
Jezeli byles posiadaczem (jestes?) tego potwora, to ten temat zostal stworzony wlasnie dla Ciebie/Was ;)

Ja mam Komode 64 do dzisiaj (drugi juz), moj pierwszy model to C16 - czyli czarny potwor, ktorego niestety juz nie posiadam...

Tradycyjnie kilka "debesciakow"
- River Raid
- Giana Sisters
- Commando
- Dizzy(!!)
- Montezumas Revenge
- Nobby the Aardvark*
- Rick Dangerous
- Bomb Jack
- ....i jedna gra, co skoki co do pixela sie wyliczalo, zbieralo sie pierdoly... zapomnialem... :shock:

...oczywiscie wiele zapomnialem... ;)

Nobby the Aardvark, swietna gra:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

soberpl
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1984
Rejestracja: 2005-12-20, 23:41
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: Commodore

Post autor: soberpl » 2008-03-08, 13:13

Ha! o tak to byly czasy. Do starego C64 posiadalem jeszcze stacje dyskietek 8) Street Fighter, Ninja Shadow, He-Man i wiele innych. A ciezkie to cholerstwo bylo!

Awatar użytkownika
Mejs
'radzi sobie'
'radzi sobie'
Posty: 498
Rejestracja: 2006-08-09, 17:52
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Commodore

Post autor: Mejs » 2008-03-08, 22:19

No ja niedawno od kolegi dostalem C64 z kilkunastoma kasetami, Black Boxem i oczywiscie z magnetofonem. Niestety jedyne co moge na nim robic to bawic sie Basiciem poniewaz za nic na swiecie nie moge wyregulowac magnetofonu, turbo nie chce sie wczytac wiec nie ma jak wyregulowac, nic nie chce sie wczytac (tylko jakis bardzo prosty kurs angielskiego czasami sie wczyta).

andchaos
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 27
Rejestracja: 2008-03-15, 00:23
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Commodore

Post autor: andchaos » 2008-03-15, 01:15

Mejs pisze:jedyne co moge na nim robic to bawic sie Basiciem poniewaz za nic na swiecie nie moge wyregulowac magnetofonu, turbo nie chce sie wczytac wiec nie ma jak wyregulowac, nic nie chce sie wczytac (tylko jakis bardzo prosty kurs angielskiego czasami sie wczyta).
w takim wypadku pozostaje husteczka higieniczna zamoczona w czystym alkoholu i przetrzec glowice, czekac az alkochol odparuje i grac :)

ja do dzisiaj mam mojego pierwszego C64 i to na chodzie jeszcze z ta pierwsza stacja dyskietek,moja ulubiona gra byly Usagi Yojimbo, Mail Order Monsters, The last ninja, Maniac Masion, Roadraner, golden axe, street figter, poza tym mialem sporo RPG na C64 (jakies 14-16) lecz nie pamietam tytulow, warto tu jeszcze wspomniec o legendarnym Archon ktorego o ile dobrze pamietam to wyszlo 3-4 czesci

Awatar użytkownika
Bago Zonde
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 16
Rejestracja: 2012-03-16, 19:21
Kontakt:

Re: Commodore

Post autor: Bago Zonde » 2012-03-16, 19:34

Hej, odświeżę nieco stary temacik ale widzę, że więcej tu konsolowców ;) i w sumie sam tu trafiłem przez Dreamcasta, którego uwielbiam ;).

A odnośnie Commodore to właśnie jest to mój pierwszy komputer, mam jeszcze dopaloną Amigę 1200 ale sercem jednak z C64. Pracuję obecnie nad dwoma dużymi projektami gier na C64, które piszę w assemblerze i właśnie realizowany jest prototyp cartridge'a, na którym to zamierzam wydać więc powiem Wam jedno: maszyna fascynująca, przekraczanie jej możliwości to jest to :).

Edit: Nobby the Aardvark wyciska siódme poty z komody. Siudym, brawo za entuzjazm, mam nadzieję, że nie ominęły Cię nowe gierki, które wychodzą na C64?

Ukukuki
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 3400
Rejestracja: 2008-01-25, 19:20
Lokalizacja: okolice Mielca

Re: Commodore

Post autor: Ukukuki » 2012-03-16, 21:10

Siudym się już za bardzo na forach nie udziela a szkoda :smile:
Famicom!

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8162
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Commodore

Post autor: Axi0maT » 2012-03-17, 07:04

Bago Zonde pisze:Nobby the Aardvark
Wyglada przekozacko!!! Nie widzialem predzej tej gierki, a dziwne bo jest z 1993 roku.

Od dluzszego czasu juz nie sledze losow C64, ogolnie dlatego ze srodowisko userow jakos tak siadlo. Atari duzo lepiej sie prezentuje w tym wzgledzie - bez przerwy cos sie dzieje, wciaz jakies nowe gierki... Moze w telegraficznym skrocie moglbys Bago polecic cos co ukazalo sie w ostatnich latach?

frabi
'radzi sobie'
'radzi sobie'
Posty: 558
Rejestracja: 2012-03-10, 11:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: Commodore

Post autor: frabi » 2012-03-17, 14:12

A ktoś pamięta o Fred's back ? Świetna platformówka w stylu Giany też z późniejszego okresu.
Jedyny problem z hitami na C64 jest taki, że dzisiaj jakoś ciężko mi zrozumieć jak mogłem tyle grać w produkcje bez savów albo przynajmniej kodów - za każdym razem od początku. Więc od czasu do czasu z przyjemnością można poskakać po platformach (o dziwo nawet w 42'' grafika w Gianie nadal wygląda nieźle) ale nie jestem w stanie spędzić z jedną grą kilku dni :(. Na szczęście są maszyny 16-bitowe gdzie rozgrywka jest podobna, a przynajmniej kody są (aktualnie Super Froga męczę).

Awatar użytkownika
Bago Zonde
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 16
Rejestracja: 2012-03-16, 19:21
Kontakt:

Re: Commodore

Post autor: Bago Zonde » 2012-03-18, 17:18

@Axi0maT
Na C64 jest słabiej niż na atarynce ale i tak się ruszyło ;).

Np: RGCD zrealizowali konkurs na grę 16k, i teraz te gry są dostępne zarówno za free ale można je także dostać w wersji na carta: http://www.rgcd.co.uk/p/shop.html

Niedawno ukazał się Jim Slim a oprócz tego wiele niekomercyjnych projektów, zrobionych często w SEUCK-u.

No i mr sid wypuścił konwersję Prince of Persia na cartridge'a, można oczywiście pograć w emulatorze, prezentuje się to bardzo dobrze :).

Polecam śledzić Upcoming & New 8 Bit Games na facebooku, który prowadzi znajomy atarowiec ;) no i oczywiście CSDB :).

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8162
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Commodore

Post autor: Axi0maT » 2012-03-18, 17:33

Pirnce of Persia i C64anabalta na C64 juz widzialem przelotem. Zerkne jeszcze na tego sita na FB - dzieki za namiar.

ODPOWIEDZ