DOSBOX

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mejs
'radzi sobie'
'radzi sobie'
Posty: 498
Rejestracja: 2006-08-09, 17:52
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

DOSBOX

Post autor: Mejs » 2008-03-23, 12:58

DosBox jest to najlepszy emulator DOSa wydany na wiele platform. Bardzo chetnie ten program sciagnalem i zaczalem zaciagac shareware'owe wersje wielu starych dobrych gier w ktore nie moglem sobie od dluzszego czasu pograc poniewaz zmienilem platforme (obecnie mam Mac OS X) po sciagnieciu jednak zaczely sie schody. O ile dzwiek dziala nad wymiar dobrze to juz gorzej z samymi grami, Blood odpala sie ale chodzi tak powoli ze sie zawiesza. Giana Sisters potwornie wolno. Jedynie starsze gry typu PacMan, Qbert dzialaja normalnie. Zaskoczeniem bylo tez ze Jazz Jack Rabbit chodzil w miare plynnie (tylko menu skwierczy).

Moja maszyna ma 1GB ramu, procesor taktowany 1.42 GHz PowerPC G4. Czemu kurde to nie dziala tak jak trzeba? Szczegolnie zalezalo mi na Blood, myslalem tez nad System Schockiem ale przy takiej predkosci emulacji to jak Blood bedzie chodzil ok to sie bede bardzo cieszyl.

Awatar użytkownika
setezer
'calkiem niezly gosc'
'calkiem niezly gosc'
Posty: 654
Rejestracja: 2005-12-22, 13:59
Lokalizacja: Borzymin
Kontakt:

Re: DOSBOX

Post autor: setezer » 2008-03-23, 15:24

W The Elder Scrolls nie da sie niestety grac przy pomocy DOSBoksa. A szkoda.

Moc komputera nie ma niestety tutaj nic do rzeczy. Wina lezy po stronie emulatora, ktory "nie radzi sobie". Najlepszym wyjsciem jest chyba instalacja Windowsa 95 albo FreeDOS-a. Tylko, czy warto? Poza tym nie wiem jak sprawa wyglada na Macu, jak zgaduje, nic sie nie da zrobic. Czyli kupuj stary komputer, zeby sobie pograc w kilka gier: http://softdarek.republika.pl . To juz chyba zupelnie odpada. Albo nowy, z Windowsem, bo inaczej sie nie da i tam instaluj 95. Zakladajac, ze go masz, w innym wypadku musisz kupic. Coz...
Ostatnio zmieniony 2014-07-25, 08:30 przez setezer, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mejs
'radzi sobie'
'radzi sobie'
Posty: 498
Rejestracja: 2006-08-09, 17:52
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: DOSBOX

Post autor: Mejs » 2008-03-23, 15:39

Ogolnie rzecz biorac nie jest az tak zle. Commander Keen dziala, Alien Carnage tez, i to calkiem ladnie. Trzymam kciuki za reszte gier. I masz racje co do tego ze na Macu nic wiecej raczej sie nie da zrobic, co do kupna jakiegos starego PC to jak ktos na wiosce bedzie mial na sprzedaz tanio to wezme, a jest to calkiem prawdopodobne.

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8186
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: DOSBOX

Post autor: Axi0maT » 2008-03-23, 16:49

Mejs pisze:co do kupna jakiegos starego PC to jak ktos na wiosce bedzie mial na sprzedaz tanio to wezme, a jest to calkiem prawdopodobne.
ja nie tak dawno temu kupilem PCta 600Mhz (bez monitora) za 45pln na allegro... teraz to tanioszka...

siudym
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 267
Rejestracja: 2006-05-05, 23:20

Re: DOSBOX

Post autor: siudym » 2008-03-23, 19:39

setezer pisze:W The Elder Scrolls nie da sie niestety grac przy pomocy DOSBoksa. A szkoda.

Moc komputera nie ma niestety tutaj nic do rzeczy. Wina lezy po stronie emulatora, ktory "nie radzi sobie". Najlepszym wyjsciem jest chyba instalacja Windowsa 95 albo FreeDOS-a. Tylko, czy warto? Poza tym nie wiem jak sprawa wyglada na Macu, jak zgaduje, nic sie nie da zrobic. Czyli kupuj stary komputer, zeby sobie pograc w kilka gier. To juz chyba zupelnie odpada. Albo nowy, z Windowsem, bo inaczej sie nie da i tam instaluj 95. Zakladajac, ze go masz, w innym wypadku musisz kupic. Coz...
Na DOSXBOX Arena dziala idealnie. A to przeciez port DOSBOX'a.

Awatar użytkownika
setezer
'calkiem niezly gosc'
'calkiem niezly gosc'
Posty: 654
Rejestracja: 2005-12-22, 13:59
Lokalizacja: Borzymin
Kontakt:

Re: DOSBOX

Post autor: setezer » 2008-03-23, 19:51

sciagnalem Arene z oficjalnej strony Bethesdy i nie da sie grac: http://softdarek.republika.pl . Dziala woooolno. Jest jakas inna, legalna, wersja?
Ostatnio zmieniony 2014-05-04, 15:21 przez setezer, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mejs
'radzi sobie'
'radzi sobie'
Posty: 498
Rejestracja: 2006-08-09, 17:52
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: DOSBOX

Post autor: Mejs » 2008-03-23, 21:58

Mi rowniez The Elder Scrolls Arena nie dziala, nawet sie nie odpala. Dziala za to Cannon Fodder, Gobliiins, Wolfenstein 3D, Prince of Persia, Sam and Max: Hit The Road i Adventure of Monkey Island. Innymi slowy jestem bardzo zadowolony z kompatyblinosci DosBoxa, mimo wszystko.

siudym
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 267
Rejestracja: 2006-05-05, 23:20

Re: DOSBOX

Post autor: siudym » 2008-03-25, 17:51

setezer pisze:sciagnalem Arene z oficjalnej strony Bethesdy i nie da sie grac. Dziala woooolno. Jest jakas inna, legalna, wersja?
sciagnalem Arene z oficjalnej strony Bethesdy i da sie grac. Dziala szybko.

Gram na XBOX'owym DOSXBOX, nie na PC..

ps. moze zwieksz CPU Cycles w opcjach :grin:

ODPOWIEDZ