Amiga 600 - okablowanie

ODPOWIEDZ
Rafi
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1404
Rejestracja: 2010-06-29, 14:28
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Amiga 600 - okablowanie

Post autor: Rafi » 2012-07-03, 16:06

Zastanawiam się nad zakupem Amigi 600 ze względu na możliwość zainstalowania w niej dysku, napędu czy karty pamięci. Raczej stawiałbym na goły sprzęt, bo posiadam już Amigę 500. Moje pytanie jest szybkie i proste. Czy okablowanie od A500 pasuje do A600 ?

frodo666
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1386
Rejestracja: 2011-03-03, 15:01

Re: Amiga 600 - okablowanie

Post autor: frodo666 » 2012-07-03, 17:23

tak
Obrazek

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8162
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Amiga 600 - okablowanie

Post autor: Axi0maT » 2012-07-03, 18:00

Rafi2468 pisze:Zastanawiam się nad zakupem Amigi 600 ze względu na możliwość zainstalowania w niej dysku, napędu czy karty pamięci.
Lepiej dorzuc troche kasy i kup A1200. Niestety kompatybilnosc wsteczna w A600 jest cieniutka, a dodatkowo nie wiem co tam chcesz zainstalowac, ale w srodku jest tak cholernie malo miejsca ze nie poszalejesz...

Rafi
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1404
Rejestracja: 2010-06-29, 14:28
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Amiga 600 - okablowanie

Post autor: Rafi » 2012-07-03, 20:01

Axi0maT, chciałem tylko wrzucić jakiś mały dysk, na którym mógłbym trzymać gry i programy. Głównym celem jest skrócenie czasu ładowania. Co rozumiesz pod pojęciem "słabej kompatybilności" ? Gry z A500 nie działają na 600tce ? Niestety A1200 jak na razie nie jest w moim przedziale cenowym. Zresztą teraz poluję na CD32.

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8162
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Amiga 600 - okablowanie

Post autor: Axi0maT » 2012-07-03, 21:01

Rafi2468 pisze:Gry z A500 nie działają na 600tce ?
Dzialaja ale oczywiscie nie wszystkie. Wiele gierek nie pojdzie. Inna sprawa ze jak mowisz o dysku to musisz miec swiadomosc tego ze bardoz malo gier da sie zainstalowac na twardym dysku (na moje oko bedzie to mniej niz 5% gier ktore na A600 normalnie ci pojda). Oczywiscie - mozesz uzyc takiego cudenka jak WHDLoader, ale wtedy nastaw sie na to ze potrzebujesz wiecej RAMu... Do normalnej, wygodnej i w miare komfortowej pracy to A1200 + twardy dysk + dodatkowe 4mb fast ramu, to absolutne minimum.

Rafi
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1404
Rejestracja: 2010-06-29, 14:28
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Amiga 600 - okablowanie

Post autor: Rafi » 2012-07-03, 21:18

Czyli wychodzi na to, że nie ma co się pakować w 600tke, a szkoda. Jeśli nie uda mi się wygrać CD32 to chyba będę węszył za A1200. W ogóle są jakieś plusy zakupu 600tki mając 500tke ?

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8162
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Amiga 600 - okablowanie

Post autor: Axi0maT » 2012-07-04, 05:52

Rafi2468 pisze:W ogóle są jakieś plusy zakupu 600tki mając 500tke
Plus jest taki ze mozesz sobie dokoptowac do tego dysk twardy 2,5" nizszym kosztem niz do A500, pobawic sie systemem, powgrywac troche obrazkow, modulow muzycznych, pogrzebac FileMasterem... zainstalowac kilkadziesiat gierek (pamietam ze np. na 100% obie czesci Dune, Elvira 1 i 2 dalo sie zainstalowac, cos tam pewnie jeszcze by sie znalazlo, ale glownie sa to gry na dyskietkach od 4-5 sztuk w gore). Jesli myslisz o jakichs platformowkach, czy Mortal Kombat 1/2, Street Fighter itp. to zapomnij - bo sa na mniejszej ilosci dyskietek. W rezultacie te 95% gier jest upchanych na dyskietkach w NDOS - czyli nawet ich nie zobaczysz pod systemem operacyjnym. Do tego tak jak powiedzialem dochodzi problem z kompatybilnosia. Ogolnie A600 to nietrafione model i to nawet nie chodzi mi o terazniejszy zakup - w momencie wypuszczenia na rynek przez Commodore to juz byla wtopa. Gorzej to juz chyba tylko z CDTV moglbys trafic.

Jesli polujesz na CD32 to tego radze sie trzymac. Konsola moze nie jest tania, ale gierki z plytek laduja sie duzo predzej. Mozliwa jest tez rozbudowa do pelnoprawnego komputera, ale dokupienie przystawki typu ProModule (ktora to umozliwia) to bardzo duzy wydatek i nieoplacalna zabawa. Taniej wyjdzie ci kupic A1200 + HD + RAM + CD ROM - a to juz serio powazny sprzet retro. Pograsz na tym w niemal wszystkie gry z A500, A1200 i dodatkowo z CD32. Jedyna roznica miedzy A1200 z napedem CD ROM, a CD32 to kosc Akiko, ktora wspomaga przetwarzanie sekwencji filmowych w grach. Procz gry Microcosm (niespecjalnie udanej zreszta) to nie wiem czy cos jeszcze wykorzystuje ten ukladzik. Zreszta nawet ta gra tez pojdzie na samej A1200 tylko bedziesz mial dropy animacji jak dobrze pamietam.

Podsumowujac - jak chcesz sie bawic w Amige to masz ta A500 i to jest minimum. Jak chcesz wejsc na wyzszy i powazniejszy poziom to bez 400pln nie podchodz nawet. Niestety Amigowe zabawki nie sa obecnie zbyt tanie (zreszta nigdy nie byly).

ODPOWIEDZ