Gry DOS i WIN95 - na czym uruchamiacie?

ODPOWIEDZ
Hayabusa
Wsparcie sprzętowe
Wsparcie sprzętowe
Posty: 692
Rejestracja: 2011-07-28, 14:03
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Gry DOS i WIN95 - na czym uruchamiacie?

Post autor: Hayabusa » 2015-10-30, 14:47

Z racji że nie posiadam stacjonarnego kompa, używam notebooka z systemem Windows 7, nie działa mi większość gier na DOS'a i starsze systemy Windowsa. Jak sobie radzicie z tym problemem, macie jakiegoś specjalnego "gruchota" do tego typu rzeczy, czy korzystacie z DOS Boxa?
Nigdy nie używałem opcji numer 2 stąd moje pytanie jak Dos Box w ogóle się sprawuje i jakie rozwiązanie jest w tym przypadku najlepsze?

Awatar użytkownika
tbxx
Administrator serwisu
Administrator serwisu
Posty: 612
Rejestracja: 2007-10-09, 17:16
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Re: Gry DOS i WIN95 - na czym uruchamiacie?

Post autor: tbxx » 2015-10-30, 15:33

Do DOS'a zdecydowanie DOSBOX - polecam tą wersję: http://ykhwong.x-y.net/ - emulacja 3dfx daje radę i można pod DOS zagrać z "filtrowanymi teksturami" między innymi w Tomb Raider, Carmageddon oraz GTA.

Ukukuki
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 3400
Rejestracja: 2008-01-25, 19:20
Lokalizacja: okolice Mielca

Re: Gry DOS i WIN95 - na czym uruchamiacie?

Post autor: Ukukuki » 2015-10-30, 16:03

DOSBOX oczywiście nie ma nic lepszego. Jednak najlepiej mieć topowy komputer z tamtych lat z windowsem 98. Wiele gier nie da się odpalić na nowych systemach, ja na przykład nie znalazłem sposobu na odpalenie Alien Nations 2.
Famicom!

tomzacz
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 60
Rejestracja: 2015-01-11, 11:20

Re: Gry DOS i WIN95 - na czym uruchamiacie?

Post autor: tomzacz » 2015-10-30, 16:33

A tu nagle przychodzi moderator i zamyka temat za mówienie o emulatorach (DOSBOX). ;)

A tak na serio DOSBOX jest dobry. Zawsze można jeszcze włączyć w takim Virtual Box Windowsa 95/98. ;)
GRY NA PS1 i PS2 -> [url]http://www.retroage.net/forum/viewtopic.php?f=36&t=6651[/url]

Ukukuki
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 3400
Rejestracja: 2008-01-25, 19:20
Lokalizacja: okolice Mielca

Re: Gry DOS i WIN95 - na czym uruchamiacie?

Post autor: Ukukuki » 2015-10-30, 16:44

Nic nie zastąpi cykania starych dysków i napędów:P A jak ktoś ma maszynę z wyświetlaczem taktowania i przyciskiem turbo to już kompletnie czad:P
Famicom!

Awatar użytkownika
kanarekkk
Moderator
Moderator
Posty: 2450
Rejestracja: 2011-06-09, 12:51
Lokalizacja: TRN
Kontakt:

Re: Gry DOS i WIN95 - na czym uruchamiacie?

Post autor: kanarekkk » 2015-10-30, 17:27

tomzacz pisze:A tu nagle przychodzi moderator i zamyka temat za mówienie o emulatorach (DOSBOX). ;)

A tak na serio DOSBOX jest dobry. Zawsze można jeszcze włączyć w takim Virtual Box Windowsa 95/98. ;)
I jeszcze warnami sypie ;) Akurat w temacie dosboxa tbxx ma lepsza wiedzę i skoro wypowiada się otwarcie to co sie bede wcinac ;)
@Ukukuki, lezy taki u mamy na strychu. Z dyskiem 300mb chyba :P
Obrazek
Obrazek

Didzejek
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 90
Rejestracja: 2013-03-21, 00:31
Lokalizacja: Poznań

Re: Gry DOS i WIN95 - na czym uruchamiacie?

Post autor: Didzejek » 2015-10-30, 17:40

Pod takie antyki kupiłem stosownego antyka.

486DX-2 66Mhz
16mb ram
1mb SVGA S3 Trio
1,2gb dysk

Wszystko chodzi na DOS'ie + Norton Commander
Ogólnie natchnąłeś mnie do odkurzenia sprzętu :)

Ukukuki
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 3400
Rejestracja: 2008-01-25, 19:20
Lokalizacja: okolice Mielca

Re: Gry DOS i WIN95 - na czym uruchamiacie?

Post autor: Ukukuki » 2015-10-30, 17:41

Heh ja możliwe ,że gdzieś jeszcze mam działające dyski 20MB i 70-80 MB na strychu:P Mój pierwszy dysk miał ponad 1GB który został szybko wymieniony na 3,5 GB ale się wtedy cieszyłem ,że będę mógł mieć zainstalowane wszystkie moje gry:P Co szybko zweryfikowała pełna instalacja Fallout 1&2 plus Baldur jedynka:P
Famicom!

okult
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 202
Rejestracja: 2015-04-06, 16:15
Lokalizacja: Legnica
Kontakt:

Re: Gry DOS i WIN95 - na czym uruchamiacie?

Post autor: okult » 2015-11-17, 23:17

Polecam DOSboxa. Jak się człowiek nauczy go używać to kompatybilność jest stuprocentowa. Niemniej gry na DOS odpalam pod dosem, a na windows pod windowsem :P
http://www.facebook.com/RetroGraneLegnica
C64, C64C, C64G, C64 Aldi, CDTV, Atari 65XE, ZX Spectrum 48, TOSHIBA T2130CT@Win 3.11, Atari 2600, SEGA SMS, SEGA SMSII, GB, GBC, GBA, Atari STE. 

badPixel
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 196
Rejestracja: 2013-08-04, 10:23

Re: Gry DOS i WIN95 - na czym uruchamiacie?

Post autor: badPixel » 2016-10-02, 21:05

Mam pytanko dotyczące w/w DOSboxa - korzystam z wersji 0.74 - jak mogę powiększyć okno do rozmiaru wyświetlacza (15' 1366x768) lub chociaż je trochę powiększyć ?
Granie w mini oknie bardzo utrudnia zabawę :x


--------EDIT: Dobra, znalazłem już, jeśli ktoś miałby kiedyś jeszcze taki problem to rozwiązaniem jest jednoczesne naciśnięcie klawiszy Alt i Enter.
Idę grać :D

ODPOWIEDZ