Klon Atari 2600 - obsługa, pytania

ODPOWIEDZ
Melvin.FoX
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 404
Rejestracja: 2012-04-20, 10:43
Lokalizacja: P-ń

Klon Atari 2600 - obsługa, pytania

Post autor: Melvin.FoX » 2016-03-26, 14:40

Czołem!

Stałem się posiadaczem klona Atarynki 2600 znanego jako Rambo TV Game.
Kupiłem go jako całkowitego golasa, więc jako zasilacza użyłem uniwersalnego 1000 mA, joye próbowałem zarówno te C64/Amigi jak i od Atari Flashbacka 3, kabel antenowy idący z obudowy wpiąłem wprost do gniazda antenowego.
Dodam, że jest to wersja ze 192 grami na pokładzie. Jak to zwykło u mnie bywa - jest to sprzęt za pół darmo w nieznanym i jak się okazało nieco opłakanym stanie. Po kilku zabiegach ze szczotką i płynem a później z lutownica (choć nie do końca jestem pewien czy skutecznych) odpaliłem to cudo i po ustawieniu częstotliwości antenowej w tv moim oczom ukazał się obraz a w uszach zabrzmiały nostalgiczne dźwięki!

Niestety nie mogło być tak pięknie i pojawiły się pewne problemy :/ Oto kilka z nich:
- na ekranie co około sekundę widzę przelatujące linie a z głośników wydobywa się przy tym dźwięk pukania (brakuje filtra RF?)
- przy przesunięciu gałki Game Reset nie dzieje się absolutnie nic (powinno?)
- mam problemy z obsługą gier tzn. w niektórych działa tylko przycisk fire (np. Donkey Kong), w innej przyciski góra, dół i fire (Frogs and Flies) a w innych nie działa w sumie nic
- przy przesunięciu gałki joysticka w prawo słyszę szum z głośników tv

Oto główne bolączki sprzętu. Może mi ktoś coś podpowiedzieć, gdyż w życiu nie obsługiwałem Atari ani nic Ataropodobnego i to mój pierwszy kontakt z tym wynalazkiem? :)
xo - that was for the players

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8119
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Klon Atari 2600 - obsługa, pytania

Post autor: Axi0maT » 2016-03-31, 17:16

Obstawiam jednak jakies uszkodzenie. Joye powinny pasowac bez problemu. Sprawdz na plycie czy czasem jakies kondensatory nie sa wylane. Napisales ze cos z lutownica juz dzialales - co konkretnie? Nie sugeruje ze zepsules, ale nie wiem na ile sie znasz.

Melvin.FoX
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 404
Rejestracja: 2012-04-20, 10:43
Lokalizacja: P-ń

Re: Klon Atari 2600 - obsługa, pytania

Post autor: Melvin.FoX » 2016-03-31, 23:32

Kondensatorów za wiele tam nie ma a z tych co są to żaden nie wydał się ppdejrzany. Płyty na pewno nie przegrzałem, co najwyżej może źle złapałem któreś połaczenie. Chyba będę musiał odświeżyć luty na całej płycie i pobawić się miernikiem
xo - that was for the players

ODPOWIEDZ