Gry z dosa w fullscreen na Win98

ODPOWIEDZ
Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 959
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Gry z dosa w fullscreen na Win98

Post autor: Kiriki-kun » 2017-01-24, 21:56

Hej,

ostatnio wrzuciłem trochę gier do testów na swojego lapka (IBM 700e).
Trochę klasyki, Quake, Doom, Autostopem przez Galaktykę i ogólnie stuff w niskiej rozdzielczości.

Mój laptop ma 1024x768, i w efekcie wszystkie te gry odpalają się w maleńkim oknie na środku.
Próbowałem zmienić rozdzielczość ekranu w Windowsie, ale wtedy windows wyświetla mi się w maleńkim oknie na środku....

Macie jakieś pomysły/sposoby żeby gry były powiększone? Oczywiście z zachowaną proporcją.
Grzebałem sporo po sieci, ale wszystko ogranicza się do alt+enter i dosboxa, co oczywiście u mnie nie pomaga.
Ostatnio zmieniony 2017-01-24, 22:56 przez Kiriki-kun, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cissic
'calkiem niezly gosc'
'calkiem niezly gosc'
Posty: 720
Rejestracja: 2016-03-16, 09:58
Kontakt:

Re: Gry z dosa w fullscreen na Win95

Post autor: cissic » 2017-01-24, 22:26

A tak próbowałeś?
https://www.youtube.com/watch?v=CJzZOVxhfuA
Możesz też zawsze zmniejszyć rozdzielczość ekranu do 640x480
https://www.youtube.com/watch?v=BTZlpXiATZs

Awatar użytkownika
cissic
'calkiem niezly gosc'
'calkiem niezly gosc'
Posty: 720
Rejestracja: 2016-03-16, 09:58
Kontakt:

Re: Gry z dosa w fullscreen na Win95

Post autor: cissic » 2017-01-24, 22:33

Sorry Win95 :)
Ale to i tak pewnie możesz rozdzielczość ekranu. Ja tak robiłem i grałem. Oczywiście zawsze posiłkowałem się też skrótem alt+enter bo nie lubię grać w okienkach ;)

Awatar użytkownika
cissic
'calkiem niezly gosc'
'calkiem niezly gosc'
Posty: 720
Rejestracja: 2016-03-16, 09:58
Kontakt:

Re: Gry z dosa w fullscreen na Win95

Post autor: cissic » 2017-01-24, 22:52

Tu znalazłem taką małą podpowiedź:
https://answers.microsoft.com/en-us/win ... d0689ddf19

Problem
they are cropped in a small Window.
Solution
In that case, you should be able to change its Properties. E.g. press Alt-Space, P

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 959
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Gry z dosa w fullscreen na Win98

Post autor: Kiriki-kun » 2017-01-24, 22:53

No właśnie zmiana rozdzielczości w Windowsie powoduje u mnie zmniejszenie rozmiaru Windowsa.
Próbowałem instalować nowe sterowniki, ale bez sukcesu.
Alt+enter działa, ale nie powiększa samego obrazu, tylko mam mały obraz na środku i resztę ekranu czarną.

Kombinuje nad jakimś poleceniem dla dosa, żeby to przeskalowywał, ale nie wiem czy to w ogóle jest realne.

Spróbuje z tym alt space, ale obawiam się że w starszym windowsie może w ogóle nie być tego skrótu.

[Edit]
To ma być w Win98, pomyliły mi się windowsy :)

Awatar użytkownika
cissic
'calkiem niezly gosc'
'calkiem niezly gosc'
Posty: 720
Rejestracja: 2016-03-16, 09:58
Kontakt:

Re: Gry z dosa w fullscreen na Win98

Post autor: cissic » 2017-01-24, 23:02

To też powinno działać, w sensie skrót do preferencji

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2322
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut

Re: Gry z dosa w fullscreen na Win98

Post autor: kolo » 2017-01-26, 08:30

Jak masz wejście na dyskietki to odpal sobie te gry przez DOSa i sprawdź czy ekran też będzie tak wyglądał. Jeśli masz jakiekolwiek opcje sterowania ekranem z poziomu sprzętu (guziczki, suwaki, cokolwiek) pobaw się tym. Jak masz wyjście na zewnętrzny monitor - sprawdź jak będzie wyglądało na zewnętrznym ekranie (może być nawet współczesny telewizor).
Podsumowując to może być kwestia sprzętu, nie wiem z jakiego okresu jest ten twój laptop (nie mogę znaleźć go w google).
Tu masz łopatologicznie wytłumaczone (po angielsku) na podstawie starszego sprzętu dlaczego są takie czarne ramki, ale może dotyczyć to też twojego: https://youtu.be/k2v7k-wAm2E?t=9m29s
Sega, Sega über alles
Obrazek

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 959
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Gry z dosa w fullscreen na Win98

Post autor: Kiriki-kun » 2017-01-26, 12:26

Wiem dlaczego są te paski, oglądam 8-bit guya :P

Laptop to IBM 760e:
https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_ThinkPad_760

Spróbuje jeszcze z poziomu DOS'a i na innym ekranie, bo tego nie próbowałem.
Najbardziej obstawiam że problemem jest tutaj karta graficzna bądź sterowniki do niej, które zwyczajnie nie radzą sobie ze skalowaniem. Obraz jest więc wyświetlany taki jak jest, i nigdzie nie ma opcji żeby go powiększyć.
Wiem też, że ciężko go powiększyć żeby był 100% poprawny, ale nawet tak mi na tym nie zależy. Chciałbym po prostu nie używać lupy w czasie gry.

ODPOWIEDZ