Wzmocnienie sygnału z konsoli via RF

Awatar użytkownika
PapaHerbal
Moderator
Moderator
Posty: 1516
Rejestracja: 2011-12-15, 14:15
Lokalizacja: Solny Gród

Wzmocnienie sygnału z konsoli via RF

Post autor: PapaHerbal » 2019-03-12, 21:51

Czy istnieje możliwość wzmocnienia sygnału z konsoli podłączonej do TV za pomocą kabla antenowego?
W moim przypadku chodzi o podłączenie czterech / pięciu konsol do jednego TV. Póki co testowałem jedynie pasywne rozdzielacze RF, tego typu:
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Niestety, z każdą kolejną złączką sygnał ulega pogorszeniu (czego oczywiście się spodziewałem). :x
Pytanie, do kogoś obeznanego w temacie; czy np. wzmacniacze przelotowe służące do wzmocnienia sygnału z anteny dałyby tu radę?
Obrazek

MicromaX
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 19
Rejestracja: 2017-06-23, 21:18
Lokalizacja: .: Jaworzno City :.
Kontakt:

Re: Wzmocnienie sygnału z konsoli via RF

Post autor: MicromaX » 2019-03-13, 20:36

https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-an ... 7532628930

potrzebujesz czegos takiego

wzmacniac musisz przed rozdzielaczem , tak aby wzmacniacz wzmacnial sygnal ktory sie potem oslabi, jesli wzmacniacz dasz na wyjsciu, wzmocni od rowniez szumy.

Awatar użytkownika
PapaHerbal
Moderator
Moderator
Posty: 1516
Rejestracja: 2011-12-15, 14:15
Lokalizacja: Solny Gród

Re: Wzmocnienie sygnału z konsoli via RF

Post autor: PapaHerbal » 2019-03-13, 23:00

OK, tylko jak wzmocnić przed takim oto zespołem połączonych rozdzielaczy (a w zasadzie sumatorów) sygnał z 5 konsol?

obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

Wchodzi 5 wtyków (z każdej z pięciu konsol) i wychodzi 1 (do TV).
Obrazek

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2426
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut

Re: Wzmocnienie sygnału z konsoli via RF

Post autor: kolo » 2019-03-13, 23:37

A nie lepiej zastosować przełączniki jak to drzewiej bywało na przykład w oryginalnych kablach RF do Mega Drive? Powinno nieco mniej siać.
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

Na allegro widzę uniwersalne głównie do złączy wkręcanych i jakieś jedno tanie do klasycznych, ale nie zdziwiłbym się gdyby było to totalne padło które osłabia sygnał gorzej niż sumator.
Sega, Sega über alles
Obrazek

Awatar użytkownika
PapaHerbal
Moderator
Moderator
Posty: 1516
Rejestracja: 2011-12-15, 14:15
Lokalizacja: Solny Gród

Re: Wzmocnienie sygnału z konsoli via RF

Post autor: PapaHerbal » 2019-03-14, 00:55

Kurde, kolo zupełnie o nich zapomniałem, a mam kilka takich. Muszę poszperać w pudłach.
Zakładając, że pozostanę przy 4 konsolach do 1 TV, wystarczą dwa takie switche i jeden sumator.
Obadam temat. Podziękował! :)
Obrazek

Awatar użytkownika
kanarekkk
Moderator
Moderator
Posty: 2460
Rejestracja: 2011-06-09, 12:51
Lokalizacja: TRN
Kontakt:

Re: Wzmocnienie sygnału z konsoli via RF

Post autor: kanarekkk » 2019-03-14, 07:24

Kable od NES też mają podobne rozwiązanie, nie posiadają jednak tego przełącznika sygnału.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
PapaHerbal
Moderator
Moderator
Posty: 1516
Rejestracja: 2011-12-15, 14:15
Lokalizacja: Solny Gród

Re: Wzmocnienie sygnału z konsoli via RF

Post autor: PapaHerbal » 2019-03-14, 09:13

Zgadza się. Ja znalazłem jeszcze tego typu kabelek od Dreamcasta.
Obrazek

alf
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 191
Rejestracja: 2017-07-14, 21:29

Re: Wzmocnienie sygnału z konsoli via RF

Post autor: alf » 2019-03-14, 11:54

Mozna wiedziec czemu w ogóle podłączasz konsole akurat za pośrednictwem RF a nie standardowych rozwiązań AV ?

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8162
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Wzmocnienie sygnału z konsoli via RF

Post autor: Axi0maT » 2019-03-14, 13:51

Alf, jest calkiem sporo bardzo starych konsol (z lat 1975-1985) ktore nie maja innego wyjscia niz RF. Jak ktos nie chce robic modow i woli zachowac oryginalna konstrukcje to sprawa troche sie komplikuje jak widac. Taka jest cena retropurystyki...

Awatar użytkownika
PapaHerbal
Moderator
Moderator
Posty: 1516
Rejestracja: 2011-12-15, 14:15
Lokalizacja: Solny Gród

Re: Wzmocnienie sygnału z konsoli via RF

Post autor: PapaHerbal » 2019-03-14, 16:05

Otóż to...
Obrazek

MicromaX
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 19
Rejestracja: 2017-06-23, 21:18
Lokalizacja: .: Jaworzno City :.
Kontakt:

Re: Wzmocnienie sygnału z konsoli via RF

Post autor: MicromaX » 2019-03-14, 19:58

ta zwtotnica co dalem linka ma kilka wejsc, wpinasz kazda konsole do pojedynczego wejscia i masz 1 wyjscie na tv

Awatar użytkownika
PapaHerbal
Moderator
Moderator
Posty: 1516
Rejestracja: 2011-12-15, 14:15
Lokalizacja: Solny Gród

Re: Wzmocnienie sygnału z konsoli via RF

Post autor: PapaHerbal » 2019-03-14, 23:35

A czy ma tutaj jakieś znaczenie fakt, że gniazda wejścia przeznaczone są dla różnych zakresów fal radiowych (FM, UHF, VHF)?
Z tego co widzę, to ta zwrotnica posiada regulację wzmocnienia sygnału z każdego z gniazd wejściowych wewnątrz.
Obrazek

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2426
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut

Re: Wzmocnienie sygnału z konsoli via RF

Post autor: kolo » 2019-03-15, 00:10

Skoro mówisz że masz parę oryginalnych kabli z przełącznikami to myślę że najlepiej będzie najpierw połączyć je kaskadowo i przetestować czy coś pomogło. Jeśli efekt będzie zadowalający to można zastanowić się nad jakimś wygodniejszym rozwiązaniem, może z dodatkowym wzmocnieniem - ciężko powiedzieć - antenówką ostatnio się bawiłem jak miałem jeszcze PC Engine.
Osobiście wychodzę z założenia że najpierw lepiej jest zanurkować w kartonie ze skarbami, kto wie co jeszcze ciekawego wygrzebiesz, a ponad 150zł to jednak sporo gier może być :)
Sega, Sega über alles
Obrazek

Awatar użytkownika
PapaHerbal
Moderator
Moderator
Posty: 1516
Rejestracja: 2011-12-15, 14:15
Lokalizacja: Solny Gród

Re: Wzmocnienie sygnału z konsoli via RF

Post autor: PapaHerbal » 2019-03-15, 09:19

To prawda, i od tego zacznę. Mam co prawda 2 szt ciekawego wynalazku z Chin, który umożliwia zmianę sygnału z RF na SCART, (kupiłem to kiedyś pod kątem wykorzystania z konsolami NTSC z wyjściem RF, gdzie jak wiadomo jest problem z dostrojeniem sygnału na europejskich TV ) jednak chciałbym podłączyć moje najstarsze konsole do TV z epoki;
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć
który niestety ma tylko gniazdo RF.
Obrazek

MicromaX
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 19
Rejestracja: 2017-06-23, 21:18
Lokalizacja: .: Jaworzno City :.
Kontakt:

Re: Wzmocnienie sygnału z konsoli via RF

Post autor: MicromaX » 2019-03-15, 21:27

to dokup do takiego TV modulator i podlaczaj euro lub chinchem

https://allegro.pl/oferta/modulator-tel ... 7901397799

to da najlepsza jakosc obrazu i dzwieku

ODPOWIEDZ