Pomocy - softomd

ODPOWIEDZ
terminus1
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 5
Rejestracja: 2017-04-25, 05:49

Pomocy - softomd

Post autor: terminus1 » 2017-04-25, 06:02

Cześć
Kupiłem dzieciakom nintendo wii i wgrałem softmoda. Na początku było wszystko ok. Po jakimś czasie wiilot przestał reagować na ruchy w homebrew, oraz w usbloader, cfg usb loader - przyciski działają, krzyżyk też i na upartego da się włączyć grę ale to mordęga. Nie działają też ruchy wiilota (przyciski działają) po przyciśnięciu klawisza domku, wg instrukcji powinienem mieć wtedy możliwość jego konfiguracji. Pomocy!!! Co zrobiłem źle? Jak to naprawić? A może to przestaje działać sensor bar?

pozdrawiam

Melvin.FoX
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 406
Rejestracja: 2012-04-20, 10:43
Lokalizacja: P-ń

Re: Pomocy - softomd

Post autor: Melvin.FoX » 2017-04-25, 09:55

Hej,

Nikt tutaj nie pomoże Ci w kwestii softmoda. Najlepiej zacznij od przywrócenia oryginalnego oprogramowania. Wg. mnie jednak nie jest to problem z model a z wiilotem. Problem wystepuje w menu glownym Wii (oficjalnym)? Rozkrec go i wyczysc, wymien tez baterie. Sensor bar odpowiada jedynie za odbior ruchow na ekranie (polozenie kursora na ekranie).
xo - that was for the players

terminus1
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 5
Rejestracja: 2017-04-25, 05:49

Re: Pomocy - softomd

Post autor: terminus1 » 2017-04-25, 10:02

Jak przywrócić najszybciej i najbezpieczniej oryginalne oprogramowanie?
Format i Update?
No i właśnie tylko ruch nie działa (przyciski działają) - i to zawsze w tych samych miejscach. Pokazuje się łapka i nie daje się nią ruszać.

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 966
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Pomocy - softomd

Post autor: Kiriki-kun » 2017-04-25, 10:03

Spróbuj poprzestawiać bara, sprawdź czy w ustawieniach nie zmieniło Ci się jego położenie (nad/pod telewizorem)

terminus1
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 5
Rejestracja: 2017-04-25, 05:49

Re: Pomocy - softomd

Post autor: terminus1 » 2017-04-25, 10:07

Czy to normalne, że bar jest z jednej strony ciepły?

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2451
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut

Re: Pomocy - softomd

Post autor: kolo » 2017-04-25, 11:00

Sam z siebie nie powinien się wyraźnie nagrzewać, ale mogą na to wpływać czynniki zewnętrzne.
Sega, Sega über alles
Obrazek

terminus1
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 5
Rejestracja: 2017-04-25, 05:49

Re: Pomocy - softomd

Post autor: terminus1 » 2017-04-25, 11:04

Nie ma czynników zewnętrznych podgrzewających, jest on przyklejony pod telewizorem, a telewizor wisi na ścianie, całe otocznie (obudowa telewizora) zimne, a bar z jednej strony jest znacznie cieplejszy.

terminus1
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 5
Rejestracja: 2017-04-25, 05:49

Re: Pomocy - softomd

Post autor: terminus1 » 2017-04-25, 16:34

Naprawiłem :)
Dobrze czułem, że to sensor bar. Popatrzyłem na niego przez aparat w telefonie i okazało się, że świeci tylko jedna strona. Bar się grzał, bo diody są połączone szeregowo i napięcie przeznaczone dla 6 diod zasilało tylko trzy. poprawiłem luty i działa idealnie.

Adonolam
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 100
Rejestracja: 2017-01-05, 13:49
Lokalizacja: Bemowo

Re: Pomocy - softomd

Post autor: Adonolam » 2017-04-25, 19:38

W niektorych alikacjach homebrew obslugiwalo sie je padem od Gamecuba.
Super, że udało się :)

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8182
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Pomocy - softomd

Post autor: Axi0maT » 2017-04-26, 17:44

Melvin.FoX pisze: Sensor bar odpowiada jedynie za odbior ruchow na ekranie (polozenie kursora na ekranie).
No nie do konca tak chociaz z punktu widzenia uzytkownika tak wlasnie moze to wyglacac. Sensor bar niczego nie odbiera - posiada jedynie diody ktore swieca (wiec jesli juz to moznaby na upartego stwierdzic ze nadaje). Odbiera wszystko wiilot. Na podstawie szerokosci rozstawienia diod okreslana jest odleglosc oraz na podstawie polozenia diod ustawiany jest kursor na ekranie (zazwyczaj). Jest to wiec dzialanie dokladnie odwrotne do tego ktore zastosowano w dildo-move do playstation.

Melvin.FoX
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 406
Rejestracja: 2012-04-20, 10:43
Lokalizacja: P-ń

Re: Pomocy - softomd

Post autor: Melvin.FoX » 2017-04-26, 21:16

Nigdzie nie mowilem, ze sensor jest odbiornikiem ale za odbior ruchow jest odpowiedzialny bo jak to ladnie ujales - posiada diody, ktore swieca :) samym odbiornikiem jest natomiast wiimote, ktore w polaczeniu z sensor barem daje kompletny uklad odbioru ruchow. Inaczej jest to po prostu odwrocony pilot do tv.
xo - that was for the players

ramzes64
Redaktor
Redaktor
Posty: 4170
Rejestracja: 2006-02-26, 01:50
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Pomocy - softomd

Post autor: ramzes64 » 2017-05-01, 23:39

przerobione Wii Powinno spalić Twój telewizor ;)
Professional N I N T E N D O Game Tester - od 1998r.

Awatar użytkownika
kanarekkk
Moderator
Moderator
Posty: 2462
Rejestracja: 2011-06-09, 12:51
Lokalizacja: TRN
Kontakt:

Re: Pomocy - softomd

Post autor: kanarekkk » 2017-05-02, 08:04

ramzes64 pisze:przerobione Wii Powinno spalić Twój telewizor ;)
Drogi Ramzesie, to już nie te czasy gdzie przerobienie służy tylko do piractwa(chociaż obecnie i tak głównie do tego). Ja to wykorzystuje do lenistwa. Nie muszę ciągle wstawać po płyty, mogę zagrać online, czy nawet sprawdzić ile czasu spędziłem z danym tytułem. Także nie wrzucaj wszystkich softmodow do jednego wora ;)
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ