Jaguar

Atari Jaguar, NEC PC Engine, SNK Neo Geo i inne
Awatar użytkownika
mog123
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 946
Rejestracja: 2006-08-13, 00:37
Kontakt:

Re: Jaguar

Post autor: mog123 » 2006-09-28, 14:26

froger3 pisze:Chetnie zobacze inne takie kolekcje hardcorowe dotyczace np. GB, SNES'a czy PSC'a.
poczekaj rok, jak pojade do jakiegos kraju zachodniej europy pracowac to zobaczysz najwieksza polska kolekcje SFC :>

siudym
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 260
Rejestracja: 2006-05-05, 23:20

Re: Jaguar

Post autor: siudym » 2006-11-12, 19:07

Axi0maT pisze:
froger3 pisze:
Co do procka:
"CPUs:

* "Tom" (contains 3 video-related processors), 25.59 MHz
o Graphics processing unit (GPU) – 32-bit RISC architecture, 4K internal cache, provides wide array of graphic effects
o 64-bit object processor – programmable; can behave as a variety of graphic architectures
o 64-bit blitter processor – high speed logic operations, z-buffering and Gouraud shading
o 64-bit DRAM controller (not a processor)
* "Jerry" , 26.6 MHz
o Digital Signal Processor – 32-bit RISC architecture, 8k internal cache
o CD-quality sound (16-bit stereo)
+ Number of sound channels limited by software
+ Two DACs (stereo) convert digital data to analog sound signals
+ Full stereo capabilities
o Wavetable synthesis, FM synthesis, FM Sample synthesis, and AM synthesis
o A clock control block, incorporating timers, and a UART
o Joystick control

* Motorola 68000 (processor #5)
o General purpose control processor, 13.295 MHz"
No jak widac... serce to Motorola 68000 - procesor 16bit - dla niekumatych to jest to samo co siedzialo w Amidze500!!!

A... i slow jeszcze kilka o grze Doom - jesli to jest dobra konwersja - to proponuje zagrac w Doom64 (z N64) - ta konwersja dopiero masakruje wszystki pozostale - piekna rozmyta graficzka - przepiekna. Co do Wolf'a3D to sie nie wypowiadam bo nie gralem na Jag'u :(
Wlasnie kupilem sobie Kocurka za.... 90zl :D

A co do CPU w Ataraku: 68000 ten sam co w Amidze 500/600 oraz Sedze Genesis/Megadrive, jedynie w Jagu jest 13Mhz a w ami/smd 7Mhz.
Procek jest 16bitowy:)

A doom? Niestety ten na PC lepszy. Pamietam reklamy w top secret/secret servis tej gry ze sloganem "Doom lepszy niz na PC". Niestety nie jest tak dobry i nie ma muzyki.... same dziwieki w grze. LOL. Animacja takze wolna.

Natomiast Wold3d lepszy niz na PC :) No ale wolf to... gra z PC 286... Wiec nie dziwi, ze lepsza :D

Niestety Jaguar mial byc mocna konsola, konkurujaca z np. Sega Saturn, PSX czy 3DO a finalnie sie okazalo, ze 90% gier na kota to gry poziomu SNES'a... Cannon Fodder? Syndicate? Smiech na sali....

No ale takie "niewypaly" jak widac sa bardzo ciekawe z punktu widzenia kolekcjonera :)
Szkoda jej, bo fajnie wyglada :)

Awatar użytkownika
barman
'radzi sobie'
'radzi sobie'
Posty: 450
Rejestracja: 2005-12-21, 10:42
Lokalizacja: Łukow
Kontakt:

Re: Jaguar

Post autor: barman » 2006-11-12, 19:37

Wynalazlem dwie ciekawe kwestie miska73. Na przyszlosc moze sie komus przyda :wink:
Jeszcze pare slow wyjasnienia na temat systemow video generowanych przez Jaguara, bo w tej kwestii jest sporo nieporozumien. Oferowany egzemplarz jest Atari jaguara jest z USA i generuje na wyjscu TV obraz w systemie NTSC. Oznacza to, pozornie, to ze na zwyklym TV PAL nie da sie uzyskac obrazu. ALE... No wlasnie na szczescie jest kilka sposobow :)
Po pierwsze, na szczescie Atari Jaguar ma w srodku zworke, ktora pozwala zmienic czestotliwosc obrazu z 60Hz (NTSC) na 50Hz (PAL). Oznacza to, ze po tej zmianie, bedziemy mogli uzyskac obraz na kazdym TV PAL, tyle ze czarno bialy. Ale sporo telewizorow wyprodukowanych w ostatniej dekadzie mimo, ze nie obsluguje 60Hz, to potrafi dekodowac kolory NTSC, i wtedy mozemy cieszyc sie obrazem kolorowym na TV. Na zyczenie nabywcy moge przestawic te zworke w polozenie PAL (50Hz).
Po drugie: Atari generuje sygnaly RGB oraz odchylania i dzwieku na tylnym zlaczu krawedziowym. I mozemy podalczyc te sygnaly do kazdego TV wyposazonego w wesjcie RGB (czyli np. zlacze SCART/EUROZLACZE)! I bedziemy mieli obraz kolorowy i z dzwiekiem na kazdym TV wyposazonym w wejscie video RGB. Po trzecie: sygnaly RGB z tego samego zlacza krawedziwoego mozna podpiac pod dobry monitor z wejsciem analogowym RGB. Ja tak robie podpinajac Jaguara do monitora Commodore 1084. Monitor ten obsluguje 60Hz wiec nawet zworki nie musialem przestawiac.
BTW. Ja mam Jaga z Ameryki :?
Kwestia zasilania: Atari Jaguar potrzebuje 9V DC, ktore mozna mu dostarczyc z kazdego zasialcza stabilizowanego uniwersalnego odpowiedniej mocy. Wazna jest tylko polaryzacja: w srodku minus na zewnatrz plus, inaczej mozna spalic Jaga w pare sekund!

siudym
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 260
Rejestracja: 2006-05-05, 23:20

Re: Jaguar

Post autor: siudym » 2006-11-13, 15:52

Pierwsza sprawa:
Problem z 60Hz dzisiaj? Nie przesadzajcie... albo zmiencie TV. Czarno-bialy obraz na TV z sygn. NTSC jest wtedy gdy telewizor jest na stale na 50hz czyli stary zlom :lol:
Z tego co wiem, to od jakis 5lat nie kupi sie nawet w sklepie tv bez multisystemu. 5 lat temu sam lazilem po sklepach w celu kupna wlasnie takiego tv, bo moj stary 15 letni chyba :lol: Funai wyswielal czarnobialy obraz z mojego amerykanskiego 3DO. Dowiedzialem sie wtedy, ze nie bylo nawet w sklepach tv bez supportu 60hz (5 lat temu).
Wiec jak czytam, ze ktos placze bo mu konsola czy gra 60hz nie dziala to krew mnie zalewa... :D TV kineskowowe dzisiaj nawet duze kosztuja juz grosze, a nawet mozna kupic taki 3-4 letni za bezcen z multisysem.

A co do zasilania jaga: Jakies sprytne oko pewnie juz wyczytalo (w jaguar FAQ w necie), ze bardzo dobrym zasilaczem do jaga jest.... zasilka z Segi GameGear. Ma idealnie 9V i 1A (1000mA i center negative). Zreszta ten od megadrive tez jest ok.

Juz wiele razy "spalalem" tak konsole przez nieuwage, kilka razy juz nawet kupilem takie "niby-spalone" konsole za piwo :twisted: Zwlaszcza SNESy - maja bezpiecznik w srodku. Atari niezle dalo ciala z Jaguarem, szkoda im bylo wsadzic jeden bezpiecznik do srodka.... :?

Co sie spala zazwyczaj? Spala sie stabilizator napiecia obecny w starych konsolach (i nie tylko).Jak sie spala, to czuc bardzo fajny smrodek spalenizny ;P .
ten uklad to 7805 ktory przerabia prad wejsciowe na 5V i 1A (z niego wychodzi glowne zasilanie prockow itd). Ten uklad ma wejscie i wyjscie, gdy podepniemy odwrotnie polaryzacje to dostaje on niezle po dupie, czesto spalajac sie. W sklepie u elektronika koszt ok 5zl. Jeszcze nigdy nie spotkalem sie, aby cos przez niego przeszlo na elektronike palac konsole, zawsze jaral sie sam :wink:

aha. 7805 ma tam jakies swoje limity wejscia, z tego co pamietam i wyczytalem z dokumentacji, to minimalnie wymaga 5V wejscia oraz maksymalnie 25Volt. Jesli chodzi o ampery to tu sprawa jest inna, 7805 wypuszcza 5V 1Amp, ale nie wymaga na wejsciu takze zasilacza 1A, moze byc mniejszy np. 800mA a on sobie "przerobi" to na 1A - jedyna wada, ze bedzie sie bardziej grzal. Natomiast jak zasilacz ma np. 1.2A, czy nawet 2A to takze nic nie szkodzi (nawet mniej szkodzi, niz mniej mA ;) - 7805 "zmniejszy" to do swojego 1A. Czyli teoretyczniue kazdy zasilacz od 5 do 25 volt nie zaszkodzi mu. W praktyce jednak po co kusic los i pospolity zasilacz 9v-12v bedzie idealny (taki 800-1200mA).

W Jagowym MC34163 sprawa nieco inna, a uklad o wiele bardziej "czuly" na zmienna polaryzacje niz typowy 7805 (po co atari pakowalo te MC34163 do jaga....)

cus takiego :)
Ostatnio zmieniony 2006-11-15, 22:58 przez siudym, łącznie zmieniany 4 razy.

Oldschoolowy dziad
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 228
Rejestracja: 2006-06-19, 18:33

Re: Jaguar

Post autor: Oldschoolowy dziad » 2006-11-13, 19:07

Co do polaryzacji : jakis czas temu ostro wertowalem Atari Area [www.atariarea.krap.pl] , kopalnie wiedzy nt. konsol a przede wszystkim komputerow Atari. Niejaki nosty, czyli wlasnie misiek73 z allegro raz podlaczyl Jaguar'a pod zasilacz z odwrotna polaryzacja. Spalil mu sie jakis tam uklad Motorolii, ktory jest zupelnie nie do dostania... Na szczescie udalo mu sie sprowadzic probki zza granicy. (bardziej zainteresowanych odsylam na Atari Area - nosty sporo tak konsol by napsul, i to nie tylko Jag'ow).

Jaguar...cholera, nigdy nie wybacze tego, ze mi przeszedl kolo nosa w pieknym pudeleczku, chyba nawet z instrukcjami, no i Wolf'em3D ;/

siudym
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 260
Rejestracja: 2006-05-05, 23:20

Re: Jaguar

Post autor: siudym » 2006-11-13, 21:42

tak:)

Chodzi o MC34163DW (mozna zamienic na MC33163DW) - koszt 9zl nowy w pl (gosciu z zagranicy sprowadzal??? :mrgreen: )

Oraz spalic sie moze 78L05 (to samo co 7805 ale wersja L jest na 100mA) - koszt ok 2zl (ostatnio kupywalem u siebie w sklepie)
Ostatnio zmieniony 2006-11-15, 22:55 przez siudym, łącznie zmieniany 1 raz.

Oldschoolowy dziad
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 228
Rejestracja: 2006-06-19, 18:33

Re: Jaguar

Post autor: Oldschoolowy dziad » 2006-11-14, 18:57

No...nie wiem. Powiedzialem co wiedzialem, dawno juz te posty czytalem :oops: .
Moze to kiedys bylo?

siudym
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 260
Rejestracja: 2006-05-05, 23:20

Re: Jaguar

Post autor: siudym » 2006-11-15, 22:21

A moze i tak bo teraz sa dostepne. Zreszta modne sa tzw. SAMPLE, czyli darmowe probki (1czy 2 sztuki) wysylane przez producenta (chyba) - wiele osob tak kombinuje.

Ostatnio bawilem sie w robienie kabla audio-video do jaguara, sprawa strasznie prosta, bo zlacze AV z tylu jaga to zwyczajne zlacze podobne do tego w kartridzach :mrgreen:

Trzeba dorwac jakis slot kartow np. od pegasusa, segi lub snesa (ja uzylem rozwalonego Action Replay do snes)
http://img231.imageshack.us/img231/5761/jaguaravjs6.jpg
Trzeba wyciac slot tak, aby bylo w nim 12 pinow z jednej strony (24 z dwoch).
Wtedy juz tylko dobry kabel oraz dwie lub trzy sztuki zlacz typowy "CHINCH".
Pinout zlacza AV jaga jest tutaj:
http://img518.imageshack.us/img518/7052 ... av2nm4.jpg
Trzeba wszystko tylko ladnie polaczyc:
- Audio Lewy,
- Audio Prawy
- Audio GND

- Composite Video
- Composite Video GND

Dla bardzoej zaawansowanych polecam od razu zrobic pelen kabel RGB EURO/SCART, bo jak widac wszystkie piny potrzebne do pelnego RGB sa tu na zlaczu :)

http://www.faqs.org/faqs/games/video-ga ... ri/jaguar/ - tutaj spore info

Awatar użytkownika
UfoMan
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 6
Rejestracja: 2006-11-09, 20:32
Lokalizacja: -----
Kontakt:

Re: Jaguar

Post autor: UfoMan » 2006-11-27, 22:19

Odnosnie tego stabilizatora 7805 to nie ma sie co bac, nalezy tylko pamietac o 2 rzeczach:
1. na wejsciu nalezy podlaczyc napiecie wieksze o conajmniej 3 volty od oczekiwanego na wyjsciu czyli w tym przypadku dobrze jest podac 8 voltow jesli chcesz uzyskac 5 V. Stabilizator musi miec z czego zbic to napiecie a 2 rzecz to kondensatory ktorymi trzeba zblokowac wejscie i wyjscie do masy gdyz stabilizatory lubia sie wzbudzac. 100 nF w zupelnosci wystarczy. 78L05 nie polecam bo nie wydoli pradowo i wyparuje w kilka sekund. O ile pamiec mnie nie myli wersje T stabilizatorow mialy zabezpieczenie termiczne i przy przegrzaniu napiecie bylo plynnie zmniejszane do zera a po ostygnieciu pracowal dalej. Sa jeszcze wersje 3 Amperowe ale to juz sa troche wieksze kolosy i w innej obudowie :)

Awatar użytkownika
mrSin
'calkiem niezly gosc'
'calkiem niezly gosc'
Posty: 703
Rejestracja: 2007-07-01, 11:54
Lokalizacja: 3miasto
Kontakt:

Mad Bodies

Post autor: mrSin » 2009-05-06, 14:16

Nowa gra na Jaguara, aż spojrzałem na karki w kalendarzu aby upewnić się że nie jest to 1 kwietnia. Więcej po adresem: http://www.madbodies.com/ Chyba czasu kupić Jaguara :)

Tutaj jeszcze link do newsa:
http://polygamia.pl/Polygamia/1,95336,6 ... uara_.html

Awatar użytkownika
michu40i4
'calkiem niezly gosc'
'calkiem niezly gosc'
Posty: 648
Rejestracja: 2010-07-31, 14:29
Lokalizacja: D.Śląsk/Kamionki
Kontakt:

Re: Jaguar

Post autor: michu40i4 » 2010-09-15, 22:26

Kupiłem właśnie jaguara, ale w zestawie nie było kabla video. Aby przetestować sprzęt użyłem kabla od snesa, obraz był w miarę, ale z dźwięków słyszałem tylko szum, nie mogłem lepiej ustawić na telewizorze. Chciałbym dokupić oryginalny kabel, może ktoś pomoże i wklei zdjęcie oryginalnego kabla video. Zły dźwięk to wina kabla, czy telewizora??

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8175
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Jaguar

Post autor: Axi0maT » 2010-09-17, 16:03

Piszesz o kabelku od SNESa, a jedyny jaki pasuje do obu konsolek to antenowy, wiec zakladam ze to faktycznie problem kabelka. Tu masz zdjecie kabelka AV do Atari Jaguar:

Obrazek

Awatar użytkownika
michu40i4
'calkiem niezly gosc'
'calkiem niezly gosc'
Posty: 648
Rejestracja: 2010-07-31, 14:29
Lokalizacja: D.Śląsk/Kamionki
Kontakt:

Re: Jaguar

Post autor: michu40i4 » 2010-09-17, 20:32

Dzieki wielkie. Teraz tylko będę miął problem ze znalezieniem takiego kabla. Z tego co wiem, to będzie ciężko :(

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8175
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Jaguar

Post autor: Axi0maT » 2010-09-17, 21:00

Swego czasu byl koles na Allegro ktory wystawial taki wlasnie nowy kabelek (za 49) i pady (za 60). Mozliwe ze mu jeszcze jakies zostaly (tyle ze nie wystawia - slabo mu to schodzilo) ale niestety nie mam go juz nigdzie na liscie :(

Awatar użytkownika
quit
'radzi sobie'
'radzi sobie'
Posty: 549
Rejestracja: 2010-08-23, 19:57
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: Jaguar

Post autor: quit » 2010-09-17, 21:42


ODPOWIEDZ