Własny automat arcade

Automaty do gier znajdowaly sie zwykle na dworcach,w pubach, w "salonach gier" itp. na ktorych mozna bylo pograc wrzucajac zeton. Stick, przyciski ekran TV lub lapki i fliper. Przezycia nie do z'emulowania.
Tawhy
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 71
Rejestracja: 2014-01-23, 20:00
Lokalizacja: Szczecin

Re: Własny automat arcade

Post autor: Tawhy » 2015-07-22, 20:49

Nie mam pojęcia, ale wygląda jak zwykła naklejka. Automat ma 1,5 roku i wszystko elegancko się trzyma :)
Atari 65 XE / SNES / PSX / PS2 / X360 /

toy
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 37
Rejestracja: 2015-07-16, 09:49

Re: Własny automat arcade

Post autor: toy » 2015-07-23, 11:26

Macie jakies chore ceny wydruku.... Za cala okleine, ktora zrobilem na moto dalem 40pln.
techinka solvent + laminat z foli UV zeby to sie nie wycieralo i nie tracilo koloru pod wplywem slonca.

https://www.youtube.com/watch?v=VJfqeojKbts -tak to wyglada na moto

bartekcis
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 25
Rejestracja: 2016-11-21, 22:48

Re: Własny automat arcade

Post autor: bartekcis » 2016-11-22, 13:51

Cześć wszystkim.
Pochwalę się tutaj swoimi automatami które robię.Sprzedaję tez wersję do samodzielnego montażu. Są to bartopy -czyli takie wersje jaką zrobił sobie Tawhy. Jak na pierwszy zrobiony bartop to wygląda przyzwoicie gratuluję Tawhy. Poniżej moje cudo
https://www.youtube.com/watch?v=5_O-FLR0WVM
Okleiny na bokach to folia samoprzylepna, pleksi przed i nad monitorem,podświetlenie led,głośniki 5w,
minikomputer raspberry pi3 (emuluje wszystkie maszynki i gry :),monitor 19 , buttony i joystick firmy zippy.To tak z grubsza
Mam pytanie czy ktoś z was orientuje ,ma namiar na firmę która robi wydruk na folii odpornej na warunki atmosferyczne.np takie jak na samochody

Awatar użytkownika
cissic
'normalnie deBesciak'
'normalnie deBesciak'
Posty: 788
Rejestracja: 2016-03-16, 09:58

Re: Własny automat arcade

Post autor: cissic » 2016-11-22, 17:35

bartekcis pisze:Cześć wszystkim.
Pochwalę się tutaj swoimi automatami które robię.Sprzedaję tez wersję do samodzielnego montażu. Są to bartopy -czyli takie wersje jaką zrobił sobie Tawhy. Jak na pierwszy zrobiony bartop to wygląda przyzwoicie gratuluję Tawhy. Poniżej moje cudo
https://www.youtube.com/watch?v=5_O-FLR0WVM
Okleiny na bokach to folia samoprzylepna, pleksi przed i nad monitorem,podświetlenie led,głośniki 5w,
minikomputer raspberry pi3 (emuluje wszystkie maszynki i gry :),monitor 19 , buttony i joystick firmy zippy.To tak z grubsza
Ile sobie liczysz za taką maszynkę?
bartekcis pisze:Mam pytanie czy ktoś z was orientuje ,ma namiar na firmę która robi wydruk na folii odpornej na warunki atmosferyczne.np takie jak na samochody
Tutaj znajdziesz firmy, które wyklejają:
http://www.3mcentruminspiracji.pl
To projekt 3M

bartekcis
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 25
Rejestracja: 2016-11-21, 22:48

Re: Własny automat arcade

Post autor: bartekcis » 2016-11-22, 18:26

Dzięki za linka. Wysłałem do nich zapytanie o cenę z przykładową grafiką jestem ciekaw ile sobie zażyczą .
Ceny mogę podać, ale nie wiem czy mogę i czy to nie zahacza o spam. Na forum jestem dopiero od wczoraj,nie chce podpaść adminom ;)

Awatar użytkownika
cissic
'normalnie deBesciak'
'normalnie deBesciak'
Posty: 788
Rejestracja: 2016-03-16, 09:58

Re: Własny automat arcade

Post autor: cissic » 2016-11-22, 21:07

To napisz na prv


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

fixxxer1
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1234
Rejestracja: 2011-01-03, 14:14
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Re: Własny automat arcade

Post autor: fixxxer1 » 2016-11-22, 21:25

Ja też chętnie poznam cenę ;-)

Wysłane z telefonu.

bartekcis
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 25
Rejestracja: 2016-11-21, 22:48

Re: Własny automat arcade

Post autor: bartekcis » 2016-11-22, 22:45

Ok najwyżej admin przeniesie do działu handel :P

1.całość jak na filmie1500 zł . (monitor używany z gwarancją,raspberry pi 3 gwarancja)
2.wersja do własnego montażu 1320 zł (monitor używany z gwarancją,raspberry pi 3 gwarancja)
3.wersja do własnego montażu bez monitora 1200 zł (raspberry pi 3 gwarancja)
4.wersja podstawowa tylko wycięta obudowa + przyciski i joysticki na 2 playerów 490 zł ,bez pleksi, okleiny,podświetlenia,listw ozdobnych krawedziowych
można wsadzić do środka pc,albo konsolę,pandora boxa lub co tylko chcesz i co potrafi emulować inne konsole

do wszystkich wersji zestaw montażowy (wkręty,listwy,wieszak na monitor,zasilacz,włącznik,osłona,taśma dwustronna) Do montażu wystarczy wkrętak ,nożyk , IQ>90

własny artwork na panelach bocznych + 50 zł

jestem na etapie budowy sklepu online szczerze to idzie to dość mozolnie, następnie dokończę instrukcję montażu.

Zrobienie czegoś takiego we własnym zakresie przeważnie wychodzi drożej. Pierwszy bartop zbudowałem ponad 2 lata temu i wydałem ponad 1500 zł (nie wliczam tutaj narzędzi). Z czego załatwiania części,znalezienie firmy z frezarką cnc,firmy wycinającej w pleksi,oraz firmy drukującej nalepki,kupno narzędzi trwało 1,5 miesiąca. Od tego czasu nic się nie zmieniło.Chce to zmienić,dlatego kilka miesięcy temu zacząłem robić tego typu cudeńka. Na chwilę obecną sprzedane 6 sztuk:) głównie wśród rodziny i znajomych. W zagranicznych sklepach ceny podobne tylko że w Euro albo dolarach :)
W weekend składam kolejny zrobię nowy filmik pokażę go dokładnie jak wygląda i jak działa system.

toy
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 37
Rejestracja: 2015-07-16, 09:49

Re: Własny automat arcade

Post autor: toy » 2016-11-23, 11:23

siema bartekcis

Z doskoku zajmuje się hobbystycznie grafika na automaty i samochody. Wszystko wykonane na folii samoprzylepnej na profi maszynie za ok 60k. Jak cos to zapraszam na prv.

Awatar użytkownika
cissic
'normalnie deBesciak'
'normalnie deBesciak'
Posty: 788
Rejestracja: 2016-03-16, 09:58

Re: Własny automat arcade

Post autor: cissic » 2016-11-23, 17:51

Czekam więc na filmik :)

Ukukuki
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 3400
Rejestracja: 2008-01-25, 19:20
Lokalizacja: okolice Mielca

Re: Własny automat arcade

Post autor: Ukukuki » 2016-11-24, 17:03

Jakby ktoś chciał sam sobie zrobić w internecie jest mnóstwo projektów. Wystarczy zanieść rysunki do firmy meblarskiej która też handluje płytami i wytnie wam za śmieszne pieniądze. Jedynie otwory pod przyciski lepiej samemu wycinać. Ja płaciłem od metrów. Jednak brałem płytę 18mm do tego w najtańszej czarnej okleinie, bez otworów i bez promieni (jedynie rogi zaokrąglone) plus oklejenie krawędzi (można samemu ale to jest tanie). Tak samo nie znaczyłem sobie otworów pod kołki tylko zmontowałem na wkrętach.

Tutaj jest np. fajny projekt krok po kroku do tego filmik i schematy.

http://holbrooktech.weebly.com/pi-arcade-101.html

Jedynie przyciski to jest problem, chińczyki moim zdaniem działają kiepsko. Firmowych też nie warto kupować bo są piekielnie drogie. Jednak można tanio upolować u nas w kraju używane w dobrym stanie. Ja kiedyś od gościa kupiłem 3 zestawy dla 2 graczy na 6 przycisków każdy za 100 zł firmy SAIA.
Famicom!

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 966
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Własny automat arcade

Post autor: Kiriki-kun » 2016-11-24, 18:15

Chińskie warto sobie przetestować, bo mi na przykład bardzo się podobają. Porównywałem z jakimiś lepszymi, ale tak twardo działały że palce zaczynały mnie poleć :)
A Chińskie wystarczy musnąć. Dodatkowo działają na standardowe krańcówki, więc nie problem wymienić jak coś się zepsuje :)

bartekcis
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 25
Rejestracja: 2016-11-21, 22:48

Re: Własny automat arcade

Post autor: bartekcis » 2016-11-24, 18:54

Chińczyki lepsze firmowe kosztują w przeliczeniu na nasze 292 zł 3-4 tygodnie czekania. Można wyrwać tańsze za 200 zł -zamawiałem kiedyś 2 kpl i wszystkie mikrostyki były połamane i musiałem dokupić osobno,więc lepiej od razu kupić te droższe.
Swój projekt bartopa mam rozrysowany w autocadzie ,wycinam na frezarce cnc

U mnie idealnie wycięta obudowa okleinowana dwustronnie czarna z rowkiem na listwę krawędziową 250 zł+ kpl przycisków 18 szt+ 2 joysticki 240 zł suma 490 zł. Listwa obrzeżowa 18mm T na panele boczne 35 zl.

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 966
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Własny automat arcade

Post autor: Kiriki-kun » 2016-11-24, 20:44

To fakt, ja za 2 kpl. po w sumie 9 przycisków i joye dałem 200 zł :P

Wtedy nigdzie nie widziałem tańszych, ewentualnie to samo na Allegro po 400 zł :)
Daj namiary gdzie to kupowałeś.

Poza tym, w takim razie powinieneś reklamować przyciski, na Alie działa to bardzo dobrze.
Trochę zmieniając temat, gościu poniżej sprzedaje wrzutnik do automatów, i zastanawiam się czy to jest wszystko co jest do niego potrzebne? To jest chyba głównie mechanika, więc bez problemu powinienem być w stanie to naprawić w razie czego, a brak front plate też mi nie przeszkadza bo mogę sobie wydrukować. Nie wiem tylko czy coś będę w stanie z tym zrobić.
http://allegro.pl/wrzutnik-zasilacz-do- ... 94876.html
Ostatnio zmieniony 2016-11-24, 22:51 przez Kiriki-kun, łącznie zmieniany 1 raz.

Ukukuki
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 3400
Rejestracja: 2008-01-25, 19:20
Lokalizacja: okolice Mielca

Re: Własny automat arcade

Post autor: Ukukuki » 2016-11-24, 22:22

Kiriki-kun pisze:To fakt, ja za 2 kpl. po w sumie 9 przycisków i joye dałem 200 zł :P

Wtedy nigdzie nie widziałem tańszych, ewentualnie to samo na Allegro po 400 zł :)
Daj namiary gdzie to kupowałeś.

Poza tym, w takim razie powinieneś reklamować przyciski, na Alie działa to bardzo dobrze.
Trochę zmieniając temat, gościu poniżej sprzedaje wrzutnik do automatów, i zastanawiam się czy to jest wszystko co jest do niego potrzebne? To jest chyba głównie mechanika, więc bez problemu powinienem być w stanie to naprawić w razie czego, a brak front plate też mi nie przeszkadza bo mogę sobie wydrukować. Nie wiem tylko czy coś będę w stanie z tym zrobić.
http://allegro.pl/wrzutnik-zasilacz-do- ... 94876.html


Na allegro to jest bezsens kupować bo gość i tak zamawia u chińczyka na nasz adres.

Wrzutnik wygląda na kompletny chociaż chyba brakuje części frontu? Przygarnąłbym ten zasilacz jamma jeśli Ci niepotrzebny i działają wszystkie linie.
bartekcis pisze:Chińczyki lepsze firmowe kosztują w przeliczeniu na nasze 292 zł 3-4 tygodnie czekania. Można wyrwać tańsze za 200 zł -zamawiałem kiedyś 2 kpl i wszystkie mikrostyki były połamane i musiałem dokupić osobno,więc lepiej od razu kupić te droższe.
Swój projekt bartopa mam rozrysowany w autocadzie ,wycinam na frezarce cnc

U mnie idealnie wycięta obudowa okleinowana dwustronnie czarna z rowkiem na listwę krawędziową 250 zł+ kpl przycisków 18 szt+ 2 joysticki 240 zł suma 490 zł. Listwa obrzeżowa 18mm T na panele boczne 35 zl.
250 zł to przyzwoita cena myślę ,że sporo osób by się pokusiło na coś takiego. Ja płaciłem niewiele mniej a otwory pod przyciski sam wierciłem.
Famicom!

ODPOWIEDZ