Pandora Box i VGA

Automaty do gier znajdowaly sie zwykle na dworcach,w pubach, w "salonach gier" itp. na ktorych mozna bylo pograc wrzucajac zeton. Stick, przyciski ekran TV lub lapki i fliper. Przezycia nie do z'emulowania.
ODPOWIEDZ
toy
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 37
Rejestracja: 2015-07-16, 09:49

Pandora Box i VGA

Post autor: toy » 2015-07-16, 10:43

Witam wszystkich maniaków!
Wczoraj spełniłem swoje małe marzenie z dzieciństwa. Stałem sie posiadaczem wlasnego automatu do gier. Cabinet jest w oplakanym stanie zewnetrzynym ale najwazniejsze, ze sprawny łacznie wrzutkiem na 20zl :).
Postaram się opisać proces restauracji na forum w osobnym wątku. Wyglad ogarne sam łacznie z okleiną.
Tutaj chce poruszyć temat Pandory BOX. Obcenie prowadze konwersacje z Chinczykami, ale moze ktoś pomoże w tej sprawie.
W automacie mam tylko złacze JAMMA a do Pandory wymagane VGA (NIBY). Mam monitor MTC 9000 20' CRT. Przewody łacza sie z Jamma. Nic innego nie mam.
Chinczycy proponuja pandore 75$ + Converting board VGA 25$. Zastanawiam sie czy to wystarczy czy jest taka potrzeba? i czy nie lepiej zmienić monitor?
wrzuce fotki wieczorem

Tutaj droższy model Pandory łącznie z Jamma
http://www.aliexpress.com/item/Pandora- ... 96691.html

toy
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 37
Rejestracja: 2015-07-16, 09:49

Re: Pandora Box i VGA

Post autor: toy » 2015-07-16, 12:27

ogladam film i nie wiadac zeby osoba podpinala VGA.

https://www.youtube.com/watch?v=7Iwn01Wky3U

Awatar użytkownika
PapaHerbal
Moderator
Moderator
Posty: 1496
Rejestracja: 2011-12-15, 14:15
Lokalizacja: Solny Gród

Re: Pandora Box i VGA

Post autor: PapaHerbal » 2015-07-16, 15:11

Pandora powinna śmigać po podłączeniu via Jamma. Tak też zrobiono w linkowanym filmiku.
Tak na marginesie temat lekko kontrowersyjny na niniejszym forum, ze względu na wątpliwą legalność softu zawartego na takich multiboardach. Z drugiej strony to jednak Jamma a nie pecet w drewnianej budzie...
Obrazek

Ukukuki
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 3400
Rejestracja: 2008-01-25, 19:20
Lokalizacja: okolice Mielca

Re: Pandora Box i VGA

Post autor: Ukukuki » 2016-01-29, 23:55

Na tym forum toleruje się piraty i romy czy nie? Bo nie nadążam. Jaka różnica czy PC czy pandora która jest przecież komputerem z procesorem pewnie jakiś tani ARM, pamięcią DDR i slotem na karty pamięci z romami?

Tysiąc razy lepiej złożyć samemu komputer, wgrać romy a nie dawać zarabiać Chinczykowi za podróbkę.


Edit:
Znalazłem co siedzi w środku
Obrazek

Zwykły komputer na ARM, założę się ,że część gier tnie się na potęgę.
Famicom!

Awatar użytkownika
PapaHerbal
Moderator
Moderator
Posty: 1496
Rejestracja: 2011-12-15, 14:15
Lokalizacja: Solny Gród

Re: Pandora Box i VGA

Post autor: PapaHerbal » 2016-01-30, 00:09

PapaHerbal pisze:temat lekko kontrowersyjny na niniejszym forum, ze względu na wątpliwą legalność softu zawartego na takich multiboardach.
j.w.

Zwracam honor. Pandora to jednak straszne ciulstwo.
Obrazek

Ukukuki
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 3400
Rejestracja: 2008-01-25, 19:20
Lokalizacja: okolice Mielca

Re: Pandora Box i VGA

Post autor: Ukukuki » 2016-01-30, 00:13

Ja jeszcze dodam, poczytałem i wiele gier na tym ma problemy z płynnością. Lepiej złożyć komputer na Penitum IV i w górę wgrać nakładkę automatową. Jak ktoś ma automat na złącze jamma to bardzo prosto wyprowadzić na nie sygnał z PCta jednak zwiększy to trochę koszty.
Famicom!

Awatar użytkownika
PapaHerbal
Moderator
Moderator
Posty: 1496
Rejestracja: 2011-12-15, 14:15
Lokalizacja: Solny Gród

Re: Pandora Box i VGA

Post autor: PapaHerbal » 2016-01-30, 00:15

Ukukuki pisze:Lepiej złożyć komputer na Penitum IV i w górę wgrać nakładkę automatową.
Nie namawiaj do złego :evil:
Obrazek

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 959
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Pandora Box i VGA

Post autor: Kiriki-kun » 2016-01-30, 01:04

albo zainstalować Steama i kupić D&D: Shadows of Mystara, czy jakoś tak. Już nie mogę się doczekać odpalenia tego na automacie :) Albo Lego Star Wars. Albo LF2.
Z punktu widzenia legalności lepiej skorzystać z kompa, bo można wtedy grać w oryginalne gry, nie tylko piraty :)

toy
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 37
Rejestracja: 2015-07-16, 09:49

Re: Pandora Box i VGA

Post autor: toy » 2016-02-16, 16:03

Jakos gier na tych pudełkach jest taka jak emulacja na PC. Płynność i ostrość obrazu ustępuję org.

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 959
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Pandora Box i VGA

Post autor: Kiriki-kun » 2016-02-16, 19:40

Tutaj to jest kwestia dosyć sporna. Programiści pisząc gry na oryginalny sprzęt czasami przekraczali jego możliwości i powodowało to spadki płynności. Nie jestem pewny jak często się to zdarzało, ale na NES, SNES na pewno.

Druga sprawa, to jakość emulacji na PC może znacznie przebijać oryginał. Wystarczy włączyć filtrowanie anizotropowanie, antylising i mase innych poprawiaczy obrazu. Płynność zależy zaś od sprzętu na jakim emulujesz. Odpowiednio mocna maszyna pociągnie płynnie wszystko.
Oczywiście nie uwzględniam gier które nie działają na MAME :) Wtedy jakoś emulacji jest faktycznie kiepska, bo żadna :P

Ukukuki
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 3400
Rejestracja: 2008-01-25, 19:20
Lokalizacja: okolice Mielca

Re: Pandora Box i VGA

Post autor: Ukukuki » 2016-02-16, 19:52

Na Neo Geo jest wiele gier które mają spadki płynności. Na SNESa pamiętam ,że Castlevania 4 miała w jednym z poziomów spadki zawsze w tym samym miejscu, na NESa nie znam ,żadnej gry która ma spadki, jak ktoś coś wie chętnie poznam.
Famicom!

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 959
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Pandora Box i VGA

Post autor: Kiriki-kun » 2016-02-16, 22:04

Jeżeli obejrzysz wszystkie odcinki AVGN'a, to pamiętam że kilka gier na NES'a miało. Aczkolwiek były to raczej gnioty, więc whatever :)

ODPOWIEDZ