Problemy z Segą Master System II - Kable i TV

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pixelman_007
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 25
Rejestracja: 2013-01-06, 12:52
Lokalizacja: Łódź, Polska
Kontakt:

Problemy z Segą Master System II - Kable i TV

Post autor: Pixelman_007 » 2013-01-26, 13:15

Tu znowu problemy z Master Systemem kupionym na alledrogo

Mam problem z konsolą SMS II, zasilacz mam, kabel antenowy jakiś też wygrzebałem i zabrałem się do podłączania do TV ( Sony LCD 32' ) i tu pojawił się problem, bo nie mogę znaleźć kanału na którym wyświetliłby się chociaż ekran tytułowy z wgranego Alexa Kidda... :sarcasm:
-Słyszałem, że podobno trzeba zrobić strojenie kanałów, żeby znaleźć ten na którym jest obraz z SMS'a
Jeżeli to prawda to byłby ktoś łaskawy napisać jak to zrobić?

Jakby co to konsola była czyszczona, zasilacz jest w zajedwabistym stanie, a kabel do TV działał wcześniej ze SNES'em.
Z góry dziękuję za każdy post, razem może coś zdziałamy, już z zasilaczami mi pomogliście za co dzięki wielkie :D

Awatar użytkownika
emde
Wsparcie sprzętowe
Wsparcie sprzętowe
Posty: 1336
Rejestracja: 2007-06-25, 10:36
Kontakt:

Re: Problemy z Segą Master System II - Kable i TV

Post autor: emde » 2013-01-26, 15:45

Szansa na złapanie obrazu bez strojenia jest niewielka i podłączając konsole antenówkami raczej rzadko kiedy da się ominąć ten proces.

Po prostu włącz okienko "menu" (powinien być taki klawisz na pilocie), znajdź na ekranie coś w stylu "instalacja" / "strojenie" itp. i wyszukiwanie powinno zacząć się automatycznie (w razie czego odsyłam do instrukcji telewizora). Jeżeli wszystko jest okej, po krótkim czasie zobaczysz obraz z gry. Pamiętaj, żeby zapisać to ustawienie.

Awatar użytkownika
Pixelman_007
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 25
Rejestracja: 2013-01-06, 12:52
Lokalizacja: Łódź, Polska
Kontakt:

Re: Problemy z Segą Master System II - Kable i TV

Post autor: Pixelman_007 » 2013-01-27, 13:02

Wielkie dzięki, Emde. Też myślę, że to powinno pomóc :D
Tylko, martwię się, żeby mi starych kanałów nie usunęło, będę to robił na dużym TV w salonie, bo mój kineskopowy zaliczył zgona.

frodo666
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1386
Rejestracja: 2011-03-03, 15:01

Re: Problemy z Segą Master System II - Kable i TV

Post autor: frodo666 » 2013-01-27, 13:06

Jeśli nie masz doświadczenia w strojeniu TV to lepiej poproś kogoś kto to już robił na Twoim telewizorze. Jak dasz "wyszukaj programy automatycznie" albo coś w ten deseń to przeprogramuje wszystkie kanały. Musisz w ustawieniach poszukać czegoś takiego jak wyszukiwanie ręczne - dla konkretnego kanału.
Obrazek

Awatar użytkownika
kanarekkk
Moderator
Moderator
Posty: 2449
Rejestracja: 2011-06-09, 12:51
Lokalizacja: TRN
Kontakt:

Re: Problemy z Segą Master System II - Kable i TV

Post autor: kanarekkk » 2013-01-27, 13:19

Dokladnie, Frodo ma 100% racji. Czesto tez jest problem ze znalezieniem obrazu na lcd/plasma. Ja z pegasusem walczylem kilka godzin, winna byla jakas tam antenowka :)
Obrazek
Obrazek

frabi
'radzi sobie'
'radzi sobie'
Posty: 558
Rejestracja: 2012-03-10, 11:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problemy z Segą Master System II - Kable i TV

Post autor: frabi » 2013-01-27, 13:45

kanarekkk pisze:Dokladnie, Frodo ma 100% racji. Czesto tez jest problem ze znalezieniem obrazu na lcd/plasma. Ja z pegasusem walczylem kilka godzin, winna byla jakas tam antenowka :)
Rzeczywiście różnie bywa. Np na jednym pongu na plasmie obraz łapię tylko jeśli ręcznie zdążę się wstrzelić i zatrzymać wyszukiwanie kanału jak jest obraz (bo zupełnie ręcznego strojenia nie ma).
Bardzo często dołączone kable antenowe też działały bardzo kiepsko. Polecam dobry zwykły kabel antenowy i przejściówkę, po podłączeniu której do konsoli, będzie można użyć zwykłego kabla (grosze na allegro).
A jeszcze bardziej polecam SMS I :)
C64C&G, A500, A2600, A7800, Videopac, Saba Channel F, SMS, SMD, NES, SNES, N64, PSX, Vectrex, PS3, 3DO, GB Classic, Color, Pocket, Advance & SP, NDS Lite, Sega GG, 3DO
wish list: Entex Adventure Vision, Magnavox Oddysey, A2600 Heavy Sixer, Metal Slug Arcade

Awatar użytkownika
Forte
'normalnie deBesciak'
'normalnie deBesciak'
Posty: 771
Rejestracja: 2011-11-23, 09:27
Lokalizacja: Dom

Re: Problemy z Segą Master System II - Kable i TV

Post autor: Forte » 2013-03-07, 14:22

Osobiście polecam A/V moda do SMSII. Nie trzeba się męczyć z żadnym śnieżeniem, wiadomo poprzez Chinch nie będzie śliczny obraz na telewizorze LCD ale i tak lepszy niż antenowy :)

ODPOWIEDZ