Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8182
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: Axi0maT » 2019-06-25, 06:58

Tam nie ma zadnej korozji, tylko pozostalosc po kalafonii lub innym srodku uzywanym przy lutowaniu. Kondensatory w Sedze sa dobre, nie wylewaja, nie ma co sie nimi jeszcze przejmowac. Jak na moj gust to opisywany efekt wskazuje na to ze konsola dziala. Powiedz czy masz takie charakterystyczne migniecie ekranu przy wlaczaniu konsoli. Powinno sie zmienic z czarnego na czarny - ale jest takie migniecie ktore wskazuje ze dostal sygnal. Przetrzyj porzadnie styki w kartridzu, a jak to nie pomoze to dodatkowo wyczysc slot na kartridze w konsoli. Daj tez zdjecie zasilacza jakiego uzywasz. Moim zdaniem jestes o krok od wyprowadzenia sprzetu na prosta.

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2453
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: kolo » 2019-06-25, 16:45

Może to też być kwestia blokady regionalnej i w sumie nie mam pojęcia w jakim konkretnie regionie jest twoja konsola
Sega, Sega über alles
Obrazek

Tyk-tok
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 13
Rejestracja: 2019-06-17, 18:42

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: Tyk-tok » 2019-06-27, 17:16

Wiec tak, zasilacz zdobyłem taki jaki mi doradziliście, oryginalny https://zapodaj.net/fbbaaf80f6921.jpg.html. Według sprzedawcy był lutowany na kablu, no ale chyba działa, bo jak odłącze go to na telewizorze pojawia sie informacja ze brak urzadzenia na złączu. Gry mam takie Sonic 1 i 2, oryginalne chyba PAL https://zapodaj.net/6a19cb549ee6c.jpg.html

Mam to mignięcie o którym piszesz Axi0maT ale na starej Nokii z kineskopem gdy włączam i wyłączam przyciskiem konsole. Na płaskim LG nie widze tego efektu. Kurcze, starałem sie wyczyścić ten slot, spróbuje jeszcze raz dokładniej. Też nie wiem z jakiego regionu, domyślam się ze Azji, według tej strony https://segaretro.org/Mega_Drive_consol ... ern_Europe na Ukrainie dystrybuowana w latach 90 była azjatycka wersja. Nie mam pojęcia czy to ma jakąś blokadę regionu, a może to jest tylko na piraty konsola ? Musiał bym sprawić sobie pirata.

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8182
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: Axi0maT » 2019-06-28, 06:58

Troche poszukalem i widze ze ten model mk-1631-07 to azjatycka wersja Sega Mega Drive ale na azjatyckie regiony PAL:
https://en.wikipedia.org/wiki/PAL_regio ... -SECAM.svg
Dziala to niby w 60Hz?

Druga sprawa to zasilanie - widze ze masz zasilacz do Sega Mega Drive I, a powinienes miec do Sega Mega Drive 2. Wtyczka ci w ogole pasuje (nie powinna). Ta do Sega Mega Drive maja takie zolte wtyczki w koncowce zasialcza... no ale znowu masz tam cos lutowane wiec ktos moze przelutowal tez i wtyczke... Robi sie z tego istne maslo maslane.

Tyk-tok
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 13
Rejestracja: 2019-06-17, 18:42

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: Tyk-tok » 2019-06-28, 14:29

Niby pasuje, włączam ją i wyłączam oczywiście jest to czarny ekran ale przeskakuje (miga) w momencie włączenia. Stricte pod MG 2 nie jestem w stanie ogarnąć aktualnie za w miare normalną cene zasilacza ponadto na allegro nie ma żadnego wyboru. Nie wiem co dalej.
mk-1631-07 to azjatycka wersja Sega Mega Drive ale na azjatyckie regiony PAL

Więc azjatycki PAL jest niekompatybilny z europejskim ? Może dlatego nie odpala mi gier. Ale skąd ja wezmę na test taki kardridż. Tak po za tym, to prawdziwa masakra, nie mam jak testować konsol, nikt w okolicy nie zajmuje się retro grami. Zeby wykluczyć uszkodzoną konsole, musiał bym mieć drugą konsole, to samo z okablowaniem, może kabel nie działa, a może zasilacz daje dupy mimo dobrych parametrów, no prawdziwa padaka :)

Tyk-tok
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 13
Rejestracja: 2019-06-17, 18:42

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: Tyk-tok » 2019-07-09, 11:23

Trochę się poddałem z konsolą ale w ostatnich dniach stwierdziłem, że nie odpuszczę , ogarnąłem miernik (multimetr), wyczytałem, że warto sprawdzić czy napięcie np w stabilizatorze jest ok, niby ma być ok 5V. Ale chciałbym się dopytać jak to zrobić, nie znam się za bardzo na tym. W necie znalazłem, że mam ustawić na DC (prąd stały) w zakresie 20V. A jak te sondy podpiąć (w które sloty) i gdzie przyłożyć ?

W rezerwie mam już lutownice, więc będzie grubo :)

Ponadto ogarnąłem w tym czasie również Sege Mega Drive 1. Konsola działa i wszystko z nią ok, sprawdziłem gry na niej - Sonic 1 i Sonic 2, grają bez zarzutu, nawet chinol The Simpsons działa, więc wykluczyłem uszkodzone kartridże.

alf
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 214
Rejestracja: 2017-07-14, 21:29

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: alf » 2019-07-09, 11:44

Przygotowanie miernika:
1. Czarny przewód podłączyć do gniazda COM.
2. Czerwony przewód podłączyć do gniazda VΩmA.
3. Włączyć miernik i ustawić na pomiar napięcia stałego, może być w zakresie 20 lub 200 (jeżeli spodziewasz się odczytu napięcia powyżej 20 V).

Wykonanie pomiaru:
1. Końcówkę czarnej sondy pomiarowej przyłożyć do pinu masy stabilizatora (GND).
2. Końcówkę czerwonej sondy pomiarowej przyłożyć do pinu stabilizatora, z którego chcemy odczytać napięcie.
3. Odczytać pomiar napięcia z wyświetlacza miernika.

:)

Tyk-tok
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 13
Rejestracja: 2019-06-17, 18:42

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: Tyk-tok » 2019-07-09, 11:52

Ok, a jak zrobię na odwrót lub przypadkowo dotknę dwóch pinów co się stanie? Mogę coś uszkodzić?
Edit: Nie ważne, sprawdziłem, to forum bawi i uczy rewelacja :p Stabilizator ma 5,05V czyli na filmikach na yt z napraw SMD2 ok 5 powinien mieć, na wejściu wyszło mi 12,15. Czyli wszystko ok ? Co jeszcze mogę sprawdzić miernikiem ?

Zdjęcie płyty: https://zapodaj.net/01d75fabdf546.jpg.html

alf
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 214
Rejestracja: 2017-07-14, 21:29

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: alf » 2019-07-09, 14:45

Jak zrobisz na odwrót to zaobserwujesz na mierniku pomiar ze znakiem "-", ale wartość bezwzględna będzie taka sama (w Twoim przypadku 5,05V).
Jak dotkniesz dwóch pinów jedną końcówką sondy pomiarowej to zrobisz zwarcie. Tak, możesz w ten sposób uszkodzić komponent.

ODPOWIEDZ