Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Tyk-tok
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 13
Rejestracja: 2019-06-17, 18:42

Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: Tyk-tok » 2019-06-17, 18:52

Witam, jestem nowy na forum i mam od razu pytanie. Stałem się szczęśliwym posiadaczem Segi Mega Drive 2 (model mk-1631-07) która przyjechała do mnie prosto z Ukrainy, gdzie przelezala u znajomka z 20 lat na strychu. Według informacji z googla, jest to azjatycka wersja ściągana w latach 90 do krajów byłego sowieckiego sojuza przez firmę Dendy. Niestety nie mam do niej zasilacza, na spodzie widnieje informacja: Rating DC 10V i 1,2 A.

Mam dwa zasilacze, jeden do Pegasusa Mt 777 dx na którym jest 10 V i 800 mA oraz jakis uniwersalny ze zmianą V. I mam tam (podaje ostatnie wartosci) 9 V i 12 V - no 12 odpada bo spale konsole raczej natomiast 9 V (i 600 mA) jest chyba za malo ale czy jest to groźne dla konsoli ?. Ponadto nie wiem o co chodzi z tą polaryzacją, wiem ze przy Pegasusie mam "minus" wewnątrz i wszystko działa. Nie wiem natomiast jak z SMG2. Na zasilaczu uniwersalnym mogę zmienić wtyczkę i ustawić +/-. Reasumując, mało się znam na tych zasilaczach, a nie chciałbym konsoli usmażyć.

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2452
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: kolo » 2019-06-17, 19:25

Szukaj zasilacza do europejskiego Mega Drive 1, prąd taki jak masz podany na tabliczce, polaryzacja w oryginale to - w środku, + na zewnątrz, wątpię żeby była inna.
Może być trochę ciężko znaleźć ten zasilacz ze względu na jego uniwersalność (może zasilać wszystkie Master Systemy, większość Mega Drive, SNESa i pewnie jeszcze trochę) w związku z czym retromaniacy jak taki mają to go trzymają nawet jeśli sami nie mają Mega Drive 1.
Ogólnie do krótszych sesji możesz używać zasilaczy 9V, ale potrzebujesz mieć właśnie okolice 1200mA, jak będzie ciut więcej to też nic się nie stanie.
Sega, Sega über alles
Obrazek

Tyk-tok
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 13
Rejestracja: 2019-06-17, 18:42

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: Tyk-tok » 2019-06-17, 19:48

Hmmm, czyli na tym zasilaczu nie odpale konsoli ? To zasilacz do Pegasusa mt 777dx
https://ifotos.pl/z/qsxqaqp/

Tutaj natomiast jest zasilacz z tymi parametrami co są potrzebne ale z "plusem" w środku.
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-dc-t ... 7793136576

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2452
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: kolo » 2019-06-17, 19:58

Co do pierwszego to pytanie brzmi czy nie (p)odpalisz czasem przy okazji zasilacza :)
Co do drugiego podsuwałem ten zasilacz już komuś na innym forum, ale chyba się nim jednak nie zainteresował, myślę że podejdzie jak tylko odwróci się polaryzację, ale możemy dla pewności poczekać parę dni aż zjawi się ktoś kto potwierdzi. W każdym razie parametry się zgadzają i wygląda dużo solidniej niż to chińskie badziewie którego pełno na ebayu.
Sega, Sega über alles
Obrazek

Tyk-tok
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 13
Rejestracja: 2019-06-17, 18:42

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: Tyk-tok » 2019-06-17, 20:05

No to ciulowa sytuacja, chciałem sprawdzić czy konsola w ogóle działa z tego powodu na szybko kupiłem grę, pad i kabel do tv. Na allegro aktualnie są AŻ dwa zasilacze do segi, w tym jeden do segi master system II, obie sztuki po 60 zł więc wybór prawie żaden. Wolałbym permanentnej chińszczyzny nie wybierać, ten zasilacz ze zdjęcia mojego, on służył pare lat poprzedniemu właścicielowi, nie jest to typowy chińczyk, lekki prawie pusty w środku.

Tyk-tok
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 13
Rejestracja: 2019-06-17, 18:42

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: Tyk-tok » 2019-06-18, 16:13

Więc tak, podłączyłem konsole do zasilacza 10 V i 800 mA i nic, wlaczam konsole i tylko przeskakuje na sekunde obraz z szarego na szary. Nic więcej, żadnego dymu no nic ;p Gre jaką mam to Sonic, wersja PAL, niestety nie wiem jaką ja mam wersje konsoli, moze gra nie pasuje ?

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8182
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: Axi0maT » 2019-06-19, 10:47

Moim zdaniem 800mA to zdecydowanie za malo. Konsola wymaga 1,2A. Pamietaj o polaryzacji bo sfajczysz. Pokaz najlepiej zdjecie swojej konsoli - szczegolnie tabliczki znamionowej (od dolu konsoli).

Tyk-tok
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 13
Rejestracja: 2019-06-17, 18:42

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: Tyk-tok » 2019-06-19, 13:56

Tabliczka: https://ifotos.pl/z/qsnpwws/
Konsola z góry: https://ifotos.pl/z/qsnpwwq/
No na być minus w środku tak ? To próbowałem na takim uruchomić, tyle że 800 mA. Więc to może być powód, te brak 400 mA, że nie chce się uruchomić ? Nie znam się na elektronice, nie wiem czy to dużo czy mało.

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2452
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: kolo » 2019-06-19, 16:19

Domyślam się że kabel AV masz inny niż RF, inaczej nie zobaczyłbyś szarego ekranu. Ogólnie oryginalny Mega Drive nic nie wyświetla kiedy zaczyna wczytywać kartridż bądź nie jest w stanie go odczytać, co może zostać przedstawione właśnie jako ten ciemno szary ekran, jeśli stał się potem znowu czarny to możliwe że konsola próbowała się włączyć, ale nie dostała dość prądu i stwierdziła że w takich warunkach nie będzie pracować :)
Ogólnie zbieranie konsoli z pojedynczych elementów tak się zazwyczaj kończy, wiem bo sam przez to przechodziłem, tyle że łagodniej bo miałem europejski model 1 i wtedy ceny były rozsądniejsze (choć z zasilaczami też był problem).
Sega, Sega über alles
Obrazek

Tyk-tok
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 13
Rejestracja: 2019-06-17, 18:42

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: Tyk-tok » 2019-06-19, 17:02

Mam kabel RGB ten C-pin. Ja konsole otrzymałem za darmo, od koleżki z Ukrainy i liczyłem się z tym ze moze nie działać, przelezała u niego jednak ze 20 lat. Jedyne co kupiłem, to kabel, gre (sonic), i podróbe pada (co ciekawe z nadrukiem Sega, wiec nawet wygląda jakoś) i tyle. Koszt tego wszystkiego to ok 70 zł (z przesyłkami) więc jakąś fortunę nie wydałem - jak na razie :).

Ja jestem początkującym fanem retro, nie mam tego dużo, pegasus mt 777 dx, ps1, ps2, gameboy advance, psp i sega master system no i to nieszczesne mega drive 2. Ponadto mój brat strimuje na twitchu z naszych retro gier więc pasja przelewa się i na niego.

Dla ciekawskich link do kanału https://www.twitch.tv/02klaaus/

Reasumując chyba nic nie spaliłem jeszcze, nie wiem co mogę teraz zrobić. Na razie próbuje ogarnąć zasilacz z tymi parametrami co na konsoli ale pierońsko trudno go zdobyć.

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8182
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: Axi0maT » 2019-06-20, 22:48

Nie szukaj z dokladnie 1,2 Ampera - tyle ma byc minimum. Wazne zebyc 10V nie przekroczyl, ale amperow to moze byc i kilkaset. Sprobuj poszukac jakis uniwersalny zasilacz z regulowanym napieciem i natezeniem.. Z pewnoscia przyda Ci sie on tez do innych konsol w przyszlosci.

Tyk-tok
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 13
Rejestracja: 2019-06-17, 18:42

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: Tyk-tok » 2019-06-21, 15:29

Kupiłem jakiś, oryginalny od Segi Mega drive, idealne parametry, tylko wedlug sprzedającego lutowany kabel, ale niby działa. Po za tym, założyłem podobny temat na innym forum retro i tam znowu doradzają mi, że SMD/Genesis 2 mają 'plus' w środku ! O co chodzi ? Bo mam mętlik, chyba spale w pizdu tą konsole :D Mam jeszcze drugie pytanie, znowu chodzi o zasilacz, mianowicie do Segi Master System 2, na odwrocie pisze 9V i 500 mA, mam idealnie tyle na uniwersalnym zasilaczu, ale jaka ta polaryzacja ? Minus w srodku również ?

Genialnym pomysłem bylo by założenie tematu i podpięcie go z listą konsol i zasilaczami z których one korzystają, prześledziłem trochę tematów na forum i padają dość często pytania o zasilacze.

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2452
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: kolo » 2019-06-21, 16:24

Sega, Sega über alles
Obrazek

Tyk-tok
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 13
Rejestracja: 2019-06-17, 18:42

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: Tyk-tok » 2019-06-21, 18:21

Przyda sie ta stronka. Więc tak odpalilem Segę Master System 2 na uniwersalnym hehe i działa, ale dopiero na płaskim znalazlem kanał, faktycznie przez kabel AV wygląda to co najmniej srednio ale wszystko działa, co ciekawe na starej Nokii kineskopowej, nie udalo mi sie znaleźć czestotliwosci. Cóż, zostaje zatem Sega Mega Drive :D zasilacz ma byc w poniedziałek :)

Tyk-tok
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 13
Rejestracja: 2019-06-17, 18:42

Re: Zasilacz do azjatyckiej wersji Segi Mega Drive 2

Post autor: Tyk-tok » 2019-06-24, 15:09

No więc tak, zasilacz doszedł ale efekt ten sam - czarny ekran, więc albo gra Sonic zrąbana (w co wątpie) albo co bardzo prawdopodobne konsola. Jest sygnal na telewizorze, ze cos jest podłączone natomiast nic się nie dzieje. Kondensatory nie wywalone, ogólnie w miare wszystko wygląda dobrze od góry płyty, niepokoi mnie to, że wejscie zasilające, (ten bolec) odgina się bo plastikowa obudowa wokół wejscia jest ułamana, no ale daje chyba jakieś zasilanie jeśli telewizor wykrywa urządzenie. Spód wygląda gorzej, na zdjęciach widac od wejscia na zasilacz i rgb korozje. Nie wiem, czy jest sens angażować się bardziej w uruchomienie jej.

https://zapodaj.net/8a14f305f9dcd.jpg.html wejście zasilacz i rgb
https://zapodaj.net/01d75fabdf546.jpg.html płyta z góry
https://zapodaj.net/90ccec87fe7cd.jpg.html wejscie zasilacza i rgb z tyłu
https://zapodaj.net/0bfac2b4abb98.jpg.html płyta z dołu
https://zapodaj.net/6d28480eaa14e.jpg.html rdza od dołu, przy zasilaniu
https://zapodaj.net/e18b588a96b63.jpg.html rdza czy cos wylane przy wejściach na pady od dołu

ODPOWIEDZ