Bannery do forum

Wszystkie tematy dotyczace forum
Awatar użytkownika
Mejs
'radzi sobie'
'radzi sobie'
Posty: 498
Rejestracja: 2006-08-09, 17:52
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Bannery do forum

Post autor: Mejs » 2007-08-26, 18:25

Fajnie by bylo jakby wszystkie bannery staly sie jednym Gifem i na oczach sie zmienialy ale to chyba bylby zbyt ciezki plik. Ewentualnie kilka animacji, ladnie by to wygladalo (moze jakis efekt przejscia albo co).

Morden
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1231
Rejestracja: 2006-08-11, 12:06
Lokalizacja: ŠŠ‡ƒƒƒ‡ƒŠƒƒƒŠŠƒ‡ŠŠŠ‡ƒƒƒ‡ƒŠƒƒƒŠŠƒ‡Š║║█│││█│║│││║║│█║
Kontakt:

Re: Bannery do forum

Post autor: Morden » 2007-08-26, 18:30

To bardziej kwestia konstrukcji forum niz formatu grafiki czy rodzaju animacji. Gorna czesc forum w ktorej znajduja sie bannery jest integralna czescia strony akurat wyswietlanej. Jesli mialbys animowanego gif'a, po wejsciu w ktorykolwiek link na forum cala strona ladowala by sie od nowa, a wraz z nia twoja animacja.

Gdyby gorna czesc forum byla na przyklad plywajaca ramka, spokojnie mozna by rozwiazac to za pomoca jakiegos skryptu slideshow ktory plynnie prechodzil by z jednego bannera w drugi, ale plywajacych ramek nie ma i nie bedzie, wiec animowanego bannera tez nie bedzie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8182
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Bannery do forum

Post autor: Axi0maT » 2011-07-19, 08:22

Powoli aczkolwiek sukcesywnie zaczynamy robic porzadki na retroage, a co za tym idzie na forum rowniez. Kilka osob narzekalo na banery forum znajdujace sie w prawym gornym rogu, jako ze forum nie jest juz wspoldzielone z panthergames.pl (ktore to przemianowalo sie na syzygia.pl i juz nie istnieje). Jesli chcecie aby przygotowany przez was obrazek z gry pojawil sie na forum to musicie wrzucic go tu wraz z postem. Grafika musi spelniac podane wymagania:

- grafiki tylko z gier 2D
- rozmiar grafiki to 175x45 powiekszona nastepnie x2 do rozmiaru 350x90, ale bez filtrow (ma byc widoczna kanciastosc)
- biala ramka o grubosci 1piksela wokol obrazka w odleglosci 2px od krawedzi obrazka
- czcionka z obwodka - napis "Forum" i retroage.net
- format wyjsciowy PNG

mowiac w skrocie - jak ktos chce zrobic graficzke to niech sciagnie sobie jeden z istniejacych obrazkow i niech zobaczy dokladnie jak jest zrobiony. Dobrze zebyscie mieli tez zachowane jakies "zrodlo" - w formacie z Gimpa czy Photoshopa (czy w czym tam robicie), aby w przyszlosci jesli cos sie zmieni, latwo i szybko mozna bylo obrazki zmodyfikowac. Do podmiany sa 92 obrazki, chociaz nie wszystkie trzeba zmienic od razu. Jak kazdy ze stalych bywalcow zrobi po jednym to juz bedziemy mieli calkiem sporo.

ramzes64
Redaktor
Redaktor
Posty: 4170
Rejestracja: 2006-02-26, 01:50
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Bannery do forum

Post autor: ramzes64 » 2011-07-19, 13:48

a jaka czcionka?
Professional N I N T E N D O Game Tester - od 1998r.

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8182
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Bannery do forum

Post autor: Axi0maT » 2011-07-19, 15:20

a jaka czcionka?
Jaka Ci sie tylko spodoba ramzesku. Byleby sie miescilo... jak zapewne zauwazyles do tej pory na banerach byla pelna dowolnosc w tym wzgledzie.

Ja juz pierwszy baner mam... taki pomysl przyszedl mi akurat do glowy i wykorzystalem "R" z Contry :)
Obrazek

Ukukuki
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 3400
Rejestracja: 2008-01-25, 19:20
Lokalizacja: okolice Mielca

Re: Bannery do forum

Post autor: Ukukuki » 2011-07-19, 16:35

Zrzuty z emu wchodzą do gry?
Famicom!

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8182
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Bannery do forum

Post autor: Axi0maT » 2011-07-19, 19:43

Ukukuki pisze:rzuty z emu wchodzą do gry?
W sumie ciezko byloby zrobic inaczej dokladne zrzuty. Z karty TV bedzie rozmyte, zdjecie z telewizora rowniez, a screenshoty w necie sa praktycznie tylko w JPG. Sam korzystalem z jakiegos emu online (http://www.virtualnes.com) - ma juz nawet ustawione piksele x2. Przyznaje wiec bez bicia - w celu porobienia banerow trzeba bedzie niestety skorzystac z diabelskiego narzedzia jakim jest emulator :cry:

Baieros
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 2971
Rejestracja: 2010-07-10, 10:23
Kontakt:

Re: Bannery do forum

Post autor: Baieros » 2011-07-19, 19:49

Oczywiście warunkiem jest posiadanie gry w oryginale :)

Ukukuki
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 3400
Rejestracja: 2008-01-25, 19:20
Lokalizacja: okolice Mielca

Re: Bannery do forum

Post autor: Ukukuki » 2011-07-19, 19:54

No to jak nie zapełnicie 92 miejsc do soboty, niedzieli to dam parę banerów od siebie.
Famicom!

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8182
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Bannery do forum

Post autor: Axi0maT » 2011-07-19, 21:01

Jakby ktos mial problem ze skleceniem calosci, lub nie zna sie na grafice, a bardzo by chcial sie przyczynic do powstania nowych banerow dla forum to moze w ostatecznosc wrzucac tez grafiki w rozdzielczosci 175x45 (format PNG) - to ja dorobie cala reszte.

ODPOWIEDZ