Action Replay Plus 4M zapis gier

ODPOWIEDZ
fixxxer1
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1215
Rejestracja: 2011-01-03, 14:14
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Action Replay Plus 4M zapis gier

Post autor: fixxxer1 » 2016-11-11, 13:08

Kupiłem takie urządzenie do zapisu gier na Saturnie i odpalania gier z innych regionów.
Gram w Panzer Dragoon Zwei i liczę że AR zapisze mi postęp w grze. Niestety po przejściu 3 epizodów gra nadal się nie zapisuje.
Jak to się odbywa na Saturnie i w tej konkretnej grze? Myślałem, że zapis jest automatyczny ale nic podczas gry się nie pojawia.
W managerze AR jest info że save z PDZ zajmuje 9 bloków. Niestety po restarcie konsoli w grze mam tylko wybór nowej gry, żadnego load itp.

Jak to jest?

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2335
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut

Re: Action Replay Plus 4M zapis gier

Post autor: kolo » 2016-11-11, 13:40

Saturn ma wbudowaną pamięć podtrzymywaną przy pomocy baterii, to tam lądują wszystkie zapisy. Wszystkie kartridże a "all in one" jak Action Replay w szczególności służą głównie do wykonywania kopii zapasowych zapisów znajdujących się w pamięci wbudowanej. Tytuły które potrafią zapisywać bezpośrednio do kartridża to wyjątki.
Słowem jak ci nie działa zapis (musisz podawać datę przy starcie) to sobie wymień baterię: CR2032, koszt to kilka złotych (jak zbliża się do 10 to ktoś właśnie próbuje cię wydymać).
Czyta artykuły na głównej :)
Sega, Sega über alles
Obrazek

fixxxer1
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1215
Rejestracja: 2011-01-03, 14:14
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Re: Action Replay Plus 4M zapis gier

Post autor: fixxxer1 » 2016-11-11, 13:44

Bateria jest nowa, wymieniona miesiąc temu.

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2335
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut

Re: Action Replay Plus 4M zapis gier

Post autor: kolo » 2016-11-11, 13:59

Patrząc na wagę zapisu (kilka bloków) obstawiam że gra zapisuje raczej statystyki niż aktualny san rozgrywki. Co prawda ją mam, ale nie miałem okazji dużo w nią pograć, więc nie wiem na pewno a zbyt wiele w sieci znaleźć nie można.
Sega, Sega über alles
Obrazek

fixxxer1
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1215
Rejestracja: 2011-01-03, 14:14
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Re: Action Replay Plus 4M zapis gier

Post autor: fixxxer1 » 2016-11-11, 14:10

No właśnie, może ta gra w ogóle nie obsługuje zapisu? Mało w necie jest o ty, dlatego zadałem pytanie u nas ;)

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2335
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut

Re: Action Replay Plus 4M zapis gier

Post autor: kolo » 2016-11-11, 14:22

Na pewno obsługuje, tylko jak mówię pewnie jedynie statystyki. Odpal sobie w managerze pamięci i sprawdź, powinna być na liście. Ja mam tylko japończyki więc nawet gdybym miał do niej instrukcję (niestety sama płyta) to i tak nie byłbym w stanie tam sprawdzić.
Ja obecnie nie mam nawet jak sprawdzić bo dziadkowy glikometr zeżarł wszystkie zapasowe baterie a ta którą miałem odkąd kupiłem konsolę już zdechła.
Sega, Sega über alles
Obrazek

Melvin.FoX
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 404
Rejestracja: 2012-04-20, 10:43
Lokalizacja: P-ń

Action Replay Plus 4M zapis gier

Post autor: Melvin.FoX » 2016-11-11, 14:42

Polecam sklep Ikea - 4 szt. CR2042 kosztują chyba ok. 6 zł. Trzymają całkiem dobrze. Nie wiem jak z zapisem w PD2 ale tak jak kolo pisze - zapewne jest jakaś opcja zapisu stanu gry. Same stany gry zapisują się zaś w pamięci konsoli. Spróbuj zmienić baterię ponownie i spróbuj w innej grze czy wszystko działa jak należy.
xo - that was for the players

next THE flex
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 32
Rejestracja: 2017-06-24, 12:30
Lokalizacja: A-WW

Re: Action Replay Plus 4M zapis gier

Post autor: next THE flex » 2017-10-09, 14:34

fixxxer1 pisze:No właśnie, może ta gra w ogóle nie obsługuje zapisu? Mało w necie jest o ty, dlatego zadałem pytanie u nas ;)
Możesz zapisać stan gry za każdym razem jak zginiesz. Masz wtedy 3 opcje do wyboru: continue, save, end.

fixxxer1
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1215
Rejestracja: 2011-01-03, 14:14
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Re: Action Replay Plus 4M zapis gier

Post autor: fixxxer1 » 2017-10-09, 16:54

next THE flex pisze:
fixxxer1 pisze:No właśnie, może ta gra w ogóle nie obsługuje zapisu? Mało w necie jest o ty, dlatego zadałem pytanie u nas ;)
Możesz zapisać stan gry za każdym razem jak zginiesz. Masz wtedy 3 opcje do wyboru: continue, save, end.
Aa widzisz, tego nie próbowałem ;) Później sprawdzę, dzięki!

ODPOWIEDZ