Problem z odpaleniem PS3

klaude
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 120
Rejestracja: 2011-11-11, 15:05
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Problem z odpaleniem PS3

Post autor: klaude » 2015-12-28, 11:08

Cześć,

Dostałem przypadkiem ps3 slim bez dysku. Podłączyłem konsolę, efekt taki że po włączeniu konsoli i kolejnym wciskaniu przycisku power zapala się (przy przycisku power) czerwona dioda, po ponownym wciśnięciu zapala się zielona dioda, odpala się wiatrak (brak obrazu) i konsola po chwili się wyłącza (1-2 sek.)

Próba odpalenia 1.:

Zdobyłem dysk 2.5" 20GB z xboxa 360, sformatowałem go pod FAT32, podpiąłem i konsola się normalnie odpaliła, jednak krzyczała o pada (ekran proszący o podłączenie pada kablem usb i wciśnięcie przycisku PS). Niestety pada akurat nie miałem, więc tylko sprawdziłem czy mechanizm napędu działa, podpiąłem przez HDMI, kabelki composite itd.

Próba odpalenia 2.:

Pożyczyłem pada i jakąś grę na ps3, odpalam konsolę, ale niestety objawy takie jak przed podpięciem dysku. Czerwone światełko, zielone światełko, wiatrak, słychać nawet że dysk startuje, ale konsola się wyłącza. Niestety nie udało mi się dobić nawet do ekranu proszącego o pada.

Podpiąłem też dysk 40GB, który normalnie jest podpięty do Wii (do Wii jest podpięty przez kieszeń na USB, wyjąłem go z niej oczywiście), jednak efekt jest ten sam. Dysk ten ma jakiś dziki system plików wymagany przez Wii, więc nawet się nie spodziewałem że PS3 go łyknie.

Może ma ktoś pomysł z czym mógłbym jeszcze poczarować, żeby odpalić konsolę?

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 959
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Problem z odpaleniem PS3

Post autor: Kiriki-kun » 2015-12-28, 22:40

Czyli za drugim razem nie działał z podpiętym dyskiem, tak? Nie wiem jak PS3 ale xbox360 np. nie łyka wszystkich dysków, jest kilka modeli (poza oryginalnymi) które są kompatybilne.
Ślepy strzał, PS3 w życiu w rękach nie miałem.

klaude
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 120
Rejestracja: 2011-11-11, 15:05
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Re: Problem z odpaleniem PS3

Post autor: klaude » 2015-12-29, 10:17

Kiriki-kun pisze:Czyli za drugim razem nie działał z podpiętym dyskiem, tak? Nie wiem jak PS3 ale xbox360 np. nie łyka wszystkich dysków, jest kilka modeli (poza oryginalnymi) które są kompatybilne.
Ślepy strzał, PS3 w życiu w rękach nie miałem.
Tak stan wrócił do tego, jakby dysku w ogóle nie było mimo że słychać było rozruch i zatrzymanie samego dysku. Próbowałem wejść do trybu recovery mode trzymając przycisk power ponad 30 sekund, ale nic to nie dało.

klaude
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 120
Rejestracja: 2011-11-11, 15:05
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Re: Problem z odpaleniem PS3

Post autor: klaude » 2016-04-02, 17:39

Postanowiłem dzisiaj znowu pokombinować.

Okazało się że konsola odpala jak stoi na boku ;) Wołała o pada, więc pożyczyłem, podpiąłem, wtedy konsola zaczęła wołać o problem z odpaleniem i chciała, żebym włożył nośnik z firmware 4.50 lub nowszym (z wyjętym dyskiem konsola zwracała błąd o braku dysku z tego co pamiętam).

Nie chciało mi się od razu iść do kompa i szukać softu, więc wszedłem w menu serwisowe i próbowałem opcji 3, 4, 5 (przywróć system plików, ponownie zbuduj bazę danych, przywróć system PS3), jednak nic to nie dało, więc pofatygowałem się do kompa wraz z pendrivem i wgrałem najnowszy soft 4.78.

"Wgrywanie" systemu poszło całkiem sprawnie, doszło do 100%, konsola się zrestartowała zgodnie z oczekiwaniami i... brak sygnału na TV:( Próbowałem przez 2 różne przewody HDMI, zwykły kabel SCART, próbowałem też triku z resetem ustawień wideo (przytrzymać przycisk power do usłyszenia sygnału) i niestety na żadnym kablu nie mam sygnału TV, a sama konsola słychać że działa, bo świeci się zielona lampka LED, na początku coś próbuje czytać z dysku (LED kontrolny dysku na froncie konsoli), napęd przyjmuje płyty itd.

Co ciekawe, zrezygnowany wyjąłem dysk twardy i.. obraz się pojawił. Co jest grane? Dysk to jakiś 20GB wyjęty z xboxa i wcześniej sformatowany na FAT32 na kompie. Czy jest możliwy jakiś brak kompatybilności? Oczywiście nie wyjmowałem ani nie wkładałem dysku twardego na gorąco do konsoli.

Edit:

OK na dysku 40GB poszło gładko.

Awatar użytkownika
Forte
'normalnie deBesciak'
'normalnie deBesciak'
Posty: 763
Rejestracja: 2011-11-23, 09:27
Lokalizacja: Dom

Re: Problem z odpaleniem PS3

Post autor: Forte » 2016-04-03, 11:16

klaude pisze: Co ciekawe, zrezygnowany wyjąłem dysk twardy i.. obraz się pojawił. Co jest grane? Dysk to jakiś 20GB wyjęty z xboxa i wcześniej sformatowany na FAT32 na kompie. Czy jest możliwy jakiś brak kompatybilności? Oczywiście nie wyjmowałem ani nie wkładałem dysku twardego na gorąco do konsoli.
Z tego co kojarzę, do PS3 ludzie zalecali dyski 5400 rpm i 8mb cache (?) czy jakoś tak. Dawno to czytałem dosyć więc pamięć może płatać mi figle.

W każdym razie system plików na dysku nie ma znaczenia. PS3 i tak zawsze po wykryciu nośnika formatuje go po swojemu :wink:

klaude
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 120
Rejestracja: 2011-11-11, 15:05
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Re: Problem z odpaleniem PS3

Post autor: klaude » 2016-04-07, 18:05

Nowe wiadomości z frontu PS3 ze śmietnka:

Konsola odpala się za ~8 razem ;) Wcześniej włącza się muli chwilę, wyłącza się, późnie drugi raz tak samo, później z 4 razy wyłącza się od razu i.. później przeważnie zaskakuje i działa jak "nowa". Ta konsola to jakaś zagadka. Dysk jest raczej sprawny, bo nigdy z nim nie miałem problemu jak działał pod kontrolą kieszeni na USB z Wii.

Może warto rozebrać konsolę i ją przedmuchać z kurzu? Może wiatrak się blokuje? Nie wiem, strzelam.

Ukukuki
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 3400
Rejestracja: 2008-01-25, 19:20
Lokalizacja: okolice Mielca

Re: Problem z odpaleniem PS3

Post autor: Ukukuki » 2016-04-07, 18:44

Kiedyś jak miałem ps3 40Gb to dało się odpalić tryb przedmuchu. Poszukaj na necie ale z tego co pamietam trzymalo się wlacznik dłuższy czas.
Famicom!

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2315
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut

Re: Problem z odpaleniem PS3

Post autor: kolo » 2016-04-07, 19:27

Fantest:
1. Wyłącz konsolę z zasilania (wyjmij kabel).
2. Trzymaj przycisk wyjmowania płyty i włącz konsolę (włóż kabel).
3 Chyba po wszystkim powinno się wyłączyć na chwilę konsolę z zasilania przed następnym odpaleniem.
A i dobrze by było gdyby za konsolą był odpalony odkurzacz, czasami wychodzi chmura kurzu.
Sega, Sega über alles
Obrazek

Awatar użytkownika
Forte
'normalnie deBesciak'
'normalnie deBesciak'
Posty: 763
Rejestracja: 2011-11-23, 09:27
Lokalizacja: Dom

Re: Problem z odpaleniem PS3

Post autor: Forte » 2016-04-07, 19:46

Albo kup pojemniczek sprężonego powietrza i ją przedmuchaj ;). 8 zł aż tak nie boli, a pozbędziesz sie syfu calego.

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 959
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Problem z odpaleniem PS3

Post autor: Kiriki-kun » 2016-04-07, 20:01

Albo po prostu otwórz i odkurz, też sporo daje :)
Obawiam się jednak, że w twoim wypadku to wina elektroniki, która co którymś razem zaskoczy.

Melvin.FoX
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 404
Rejestracja: 2012-04-20, 10:43
Lokalizacja: P-ń

Re: Problem z odpaleniem PS3

Post autor: Melvin.FoX » 2016-04-08, 10:55

Bez otwarcia konsoli niczego nie ustalisz. Chociaż przy tej miniaturyzacji w zasadzie i mając pcb przed oczami trudno coś stwierdzić. Na pewno dowiesz się, czy ktoś nie dokonywał jakiś dziwnych, domowych napraw. Proponuję porozłączać wszystkie kable i taśmy i popodłączać na nowo. Może po prostu coś słabo kontaktuje? Oczywiście bądź przy tym ekstra ostrożny - łatwo coś w ps3 uszkodzić przy nieuważnym demontażu.
Obstawiam natomiast, że kurz nie będzie powodem takich problemów a jeżeli już to konsola wyłączała by się po przynajmniej kilku minutach jak by jej temperatura przekroczyła jakąś bezpieczną wartość.
xo - that was for the players

klaude
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 120
Rejestracja: 2011-11-11, 15:05
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Re: Problem z odpaleniem PS3

Post autor: klaude » 2016-04-08, 17:04

Dzięki za cynk z fan testem, myślałem, że to działa tylko w Facie. Generalnie podmuchało kilkanaście sekund i nic nie wyleciało:P Chyba jednak będę musiał ją rozkręcić z jakimś disassemlby guide i przejrzeć. Wczoraj kupiłem sobie The last of us i oczywiście jak już odpaliłem konsolę to śmigała pięknie (wolne loadingi, ale to pewnie zasługa bluraya).

Awatar użytkownika
Forte
'normalnie deBesciak'
'normalnie deBesciak'
Posty: 763
Rejestracja: 2011-11-23, 09:27
Lokalizacja: Dom

Re: Problem z odpaleniem PS3

Post autor: Forte » 2016-04-10, 15:39

klaude pisze:Dzięki za cynk z fan testem, myślałem, że to działa tylko w Facie. Generalnie podmuchało kilkanaście sekund i nic nie wyleciało:P Chyba jednak będę musiał ją rozkręcić z jakimś disassemlby guide i przejrzeć. Wczoraj kupiłem sobie The last of us i oczywiście jak już odpaliłem konsolę to śmigała pięknie (wolne loadingi, ale to pewnie zasługa bluraya).
Jak wykonać ten fantest? Da się w super slimie?

Co do TloU, to jest jeden długi loading na początku, reszta gry powinna mieć je w miarę normalne.

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2315
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut

Re: Problem z odpaleniem PS3

Post autor: kolo » 2016-04-10, 16:32

Fantest nie działa na SS.
Sega, Sega über alles
Obrazek

klaude
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 120
Rejestracja: 2011-11-11, 15:05
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Re: Problem z odpaleniem PS3

Post autor: klaude » 2016-04-10, 17:23

Forte pisze:
klaude pisze:Dzięki za cynk z fan testem, myślałem, że to działa tylko w Facie. Generalnie podmuchało kilkanaście sekund i nic nie wyleciało:P Chyba jednak będę musiał ją rozkręcić z jakimś disassemlby guide i przejrzeć. Wczoraj kupiłem sobie The last of us i oczywiście jak już odpaliłem konsolę to śmigała pięknie (wolne loadingi, ale to pewnie zasługa bluraya).
Jak wykonać ten fantest? Da się w super slimie?

Co do TloU, to jest jeden długi loading na początku, reszta gry powinna mieć je w miarę normalne.
Napisano, że nie działa na super slimie, ale i tak dla formalności napiszę jak to działa przynajmniej w slimie:

Wyciągasz kabel zasilający, wciskasz i trzymasz przycisk od wysuwania płyt, wkładasz kabel (nadal trzymając w/w przycisk). Wiatrak powinien zacząć wyć, ja zakończyłem ten fantest wyjmując kabel zasilający (trzymałem nadal eject button, chociaż nie wiem czy to konieczne).

ODPOWIEDZ