Kabel component

Rebrond
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 82
Rejestracja: 2012-04-09, 20:23
Lokalizacja: Rumia

Kabel component

Post autor: Rebrond » 2013-02-16, 20:41

Hej.
Zakładem nowy temat bo nie chce robić posta pod postem.
Czy da się zrobić taki samemu?
Jeżeli tak to czy posiadacie jakiś schemat?
Warto w to się bawić czy lepiej się czaić na ebayu i allegro?
Pozdrawiam.

MrMajst3r
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 104
Rejestracja: 2013-04-18, 20:33
Kontakt:

Re: Kabel component

Post autor: MrMajst3r » 2013-04-18, 20:45

Na Ebayu lub Allegro najczęściej pojawiają się chińskie kable component w cenie ok. 30zł.
Niestety ich jakość jest przeciętna, mogą występować zakłócenia itp.

Dobre jakościowo kable były sprzedawane pod markami Monster, BigBen, XCM, oraz oczywiście oryginalny Microsoft HDTV AV Pack. Niestety są one trudno dostępne i drogie.

Stosunkowo tanio można przygotować kabel component na bazie standardowego kabla 3x cinch (composite). Trzeba rozebrać wtyczkę, przelutować żółtego cincha (będzie służył jako sygnał Y), oraz dolutować dodatkowo 2 cinche odpowiedzialne za sygnały Pb i Pr (można wyprowadzić także sygnał coaxial).
Jeżeli zrobisz to solidnie, to jakość obrazu będzie bardzo dobra. Zmontowałem w ten sposób już kilka kabli.

Po tej operacji trzeba jeszcze przestawić konsolę na region PAL i włączyć 480p, 720p w MSDashu (1080i radzę nie włączać bo XBMC/Unleashx działa zauważalnie wolniej).
Powyższe zabiegi pozwalają cieszyć się najlepszą możliwą do uzyskania jakością obrazu na Xboxie.

Schematy wtyczki:
http://www.dreamcastbr.com/xbox_video_c ... outtr0.png
http://www.gamesx.com/avpinouts/xbox.htm
i łopatologiczny obraz z ładnymi obrazkami:
http://www.bigmech.com/misc/xbox_ntsc2comp/

Baieros
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 2971
Rejestracja: 2010-07-10, 10:23
Kontakt:

Re: Kabel component

Post autor: Baieros » 2013-04-24, 17:13

Zachęcam kolegę do stworzenia poradnika z paroma zdjęciami i przesłania go na maila redakcja[at]retroage.net z chęcią serwis Retroage przyjmie taki materiał na stronę główną :)

Pozdrawiam
Baieros

Rebrond
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 82
Rejestracja: 2012-04-09, 20:23
Lokalizacja: Rumia

Re: Kabel component

Post autor: Rebrond » 2013-08-10, 23:05

Dzięki Majster za odpowiedź. Wybacz że teraz piszę ale przez ten czas nauczyłem się w końcu obsaługi lutownicą. Jednak dopiero zdałem sobie sprawę że mam kabel scart ,a nie Chinche. Czy taką magie da się uzyskać na scart? Jak spojrzałem na cenę chinchy do xboxa na allegro to wychodzi tyle samo co component z ebaya.
EDIT: Głupek ze mnie, nie rgb tylko scart

MrMajst3r
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 104
Rejestracja: 2013-04-18, 20:33
Kontakt:

Re: Kabel component

Post autor: MrMajst3r » 2013-08-12, 20:40

Jeżeli masz kabel EURO RGB, to sprawa z componentem będzie jeszcze prostsza, bo wszystkie sygnały masz już we wtyczce, wystarczy odpowiednio przylutować wtyki cinch.
http://pinouts.ru/Home/Scart_pinout.shtml

Problem może być jedynie z przełączeniem na odpowiedni tryb, do tego trzeba będzie rozebrać wtyczkę i usunąć jeden mostek (component wymaga 2+3, a SCART jest na 1+2+3).

Rebrond
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 82
Rejestracja: 2012-04-09, 20:23
Lokalizacja: Rumia

Re: Kabel component

Post autor: Rebrond » 2013-08-12, 21:26

Masz może fajną wersje z obrazkami? Nie jestem jeszcze tak dobry :)
Tzn: bez problemu przylutuje ale bez poradnika co i gdzie to się gubię.
Edit: Takie cuś?: http://www.pinout.net/connectors/scart_to_rgb.gif

MrMajst3r
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 104
Rejestracja: 2013-04-18, 20:33
Kontakt:

Re: Kabel component

Post autor: MrMajst3r » 2013-08-13, 06:31

Tu masz schemacik (nie jest mojego autorstwa):
http://i51.photobucket.com/albums/f383/ ... leidea.jpg

Oczywiście wtyczkę SCART najlepiej wywalić i przylutować kabelki z cinchami, a następnie zabezpieczyć połączenia koszulkami termokurczliwymi.

Aczkolwiek to zadziała tylko z kablem RGB, jeśli masz zwykły SCART, który przesyła sygnał S-Video to we wtyczce nie będzie wyżej wymienionych sygnałów.

Jak sprawdzić? Podłącz kabel a następnie w XBMC4XBOX (info o systemie) lub UnleashX (wciśnij Y w menu głównym). RGB wykryje jako SCART, a zwykły jako Advanced AV Pack.

Mostki we wtyczce powinny wyglądać tak ("jump"):
http://www.bigmech.com/misc/xbox_ntsc2comp/pins-mod.jpg

Rebrond
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 82
Rejestracja: 2012-04-09, 20:23
Lokalizacja: Rumia

Re: Kabel component

Post autor: Rebrond » 2014-02-08, 20:57

Hej. Piszę po tak długim czasie ponieważ mam kolejny problem z tym kablem.
Ostatecznie kupiłem go, jest to: 2-TECH full HD Component kebel passend fur Microsoft XBOX.
Jednak nawet po ustawieniu konsoli na ntsc to obraz mi się co chwile wyłącza.
Jest tak na 1-2 sekundy potem zmienia rozmiar albo się wyłącza albo inne cuda.
Kiedy xbox jest na AV to nie ma problemu.
Wiem że wszystko wskazuje na winę kabla ale wolę się upewnić czy nie mam czegoś źle ustawionego.
Pozdrawiam!

Colek
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 18
Rejestracja: 2013-03-25, 20:08
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

Re: Kabel component

Post autor: Colek » 2014-02-09, 11:43

Ja kupiłem componenta za $6 na Aliexpress.com i wszystko działa jak powinno. Zakłóceń nie mam, a Freedom Fighers w 720p wygląda miodnie.

Ukukuki
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 3400
Rejestracja: 2008-01-25, 19:20
Lokalizacja: okolice Mielca

Re: Kabel component

Post autor: Ukukuki » 2016-09-19, 15:58

Czy ktoś może używa tych Chińskich podróbek typu http://www.ebay.pl/itm/Hellfire-Trading ... SwcldUacgv

Colek już pewnie nie odpisze:P Jak z jakością obrazu? Są jakieś zakłócenia?
Famicom!

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 959
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Kabel component

Post autor: Kiriki-kun » 2016-09-19, 20:32

Ja używałem chińskich kabli do GC i PS1, i nie miałem problemu. Zresztą co tam można zepsuć, to tylko kawałem kabla. W razie czego będziesz mógł odciąć końcówkę i wykorzystać ekranowany kabel ethernet.

Melvin.FoX
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 404
Rejestracja: 2012-04-20, 10:43
Lokalizacja: P-ń

Re: Kabel component

Post autor: Melvin.FoX » 2016-09-19, 20:44

Kiriki-kun - można zepsuć :) jeżeli kabel jest kiepsko ekranowany (wokół wiązki nie ma warstwy, która zablokuje czynniki zewnętrzne takie jak fale różnej częstotliwości generowane przez współczesne urządzenia elektroniczne - BT, WiFi, UMTS itd. itd.). Component to wciąż kabel analogowy, który może również przesyłać sygnał z zakłóceniami jeżeli takowe występują np. na fabrycznym połączeniu wtyczki i przewodów (kiepskie luty).

W każdym razie - ciężko dzisiaj znaleźć sensowne kable więc często łatwiej kupić coś za grosze u majfrendów :) W większości przypadków nie widziałem różnicy między BigBenem do PS1 a zwykłym nonamem z chin. Zasada jest taka, że jeżeli kabel sprzedawany jest pod jakąkolwiek marką (nawet zupełnie nieznaną) to jest szansa, że kabel będzie zdatny do użytku.
xo - that was for the players

Ukukuki
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 3400
Rejestracja: 2008-01-25, 19:20
Lokalizacja: okolice Mielca

Re: Kabel component

Post autor: Ukukuki » 2016-09-19, 21:10

Właśnie nie wiem jak jest z tym ekranowaniem. Sam niedawno zrobiłem sobie prototyp MVSa z RGB pod TV i działa elegancko nie ma żadnych zakłóceń. A przewody są gołe i splątane z zasilającymi. Do tego masę wszystkich przewodów wygrzmociłem w jeden wielki punkt cyny i kabli:P

A z drugiej strony lata temu miałem VGA do X360 i działał tragicznie, zielone cienie itp. wymieniłem na firmowy i obraz jak żyleta.
Famicom!

MrMajst3r
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 104
Rejestracja: 2013-04-18, 20:33
Kontakt:

Re: Kabel component

Post autor: MrMajst3r » 2016-09-19, 21:13

Niestety chińskie kable component do Xboxa są marnej jakości. Zależy na jaką sztukę trafisz.
Najlepiej i najtaniej przerobić oryginalny kabel composite, schematy tutaj: http://www.bigmech.com/misc/xbox_ntsc2comp/

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 959
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Kabel component

Post autor: Kiriki-kun » 2016-09-19, 21:16

Ja miałem zrobiony kabel component do VGA na Wii, z najtańszych kabli w elektroniku i drugą wersję z kabla ethernet bez ekranowania :) W skrócie, strasznie kiepska samoróbka.
Myślę że to po prostu musiałyby być naprawdę duże zakłócenia z zewnątrz żeby robić jakiś konkretny problem. Ewentualnie jakiś faktycznie straszliwy bubel.

@Ukukuki
Jak robiłem przejściówkę VGA do Wii, to też miałem zielonkawy obraz. W sensie czerń była lekko zielona, oprócz tego było spoko. Może w tym firmowym kablu miałeś coś więcej niż tylko adapter, może jakiś sync cleaner czy coś?

ODPOWIEDZ