Xbox szaleje

ODPOWIEDZ
Murzin
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 91
Rejestracja: 2013-07-22, 10:07
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Xbox szaleje

Post autor: Murzin » 2015-07-24, 19:50

Witam, za kilka złotych kupiłem na giełdzie Xboxa jako niesprawdzony i mam z nim kilka problemów.

Pierwsze to konsola nie czyta płyt, można zastosować zwykły czytnik DVD z komputera? Bo słyszałem różne opinie

Drugie to po podłączeniu do prądu konsola od razu się uruchamia

Trzecie to nie działa przycisk wyłączający konsolę, a kliknięcie eject restartuje, bądź wyłącza konsolę.

Da się coś poradzić z tym, czy lepiej sobie ten model odpuścić? Konsola przerobiona, jakieś czerwone menu pojawia się po włączeniu

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 959
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Xbox szaleje

Post autor: Kiriki-kun » 2015-07-24, 20:02

wrzuć zdjęcie tego czerwonego meny, może to dashlaunch.
Wygląda jak zepsuty włącznik trochę, wylutować i wlutować nowy, może pomoże.
Z wymianą napędu możesz mieć problem bo DVD działa trochę inaczej niż w kompach.
Np. przycisk wysuwania tacki ma na płycie głównej, ale w sumie miałbym niepotrzebny napęd DVD który mogę ochnąć.
z przyciskiem eject gorzej, może jakiś zwarcie? W połączeniu z wcześniejszym problemem z DVD może to być jakiej uszkodzenie na płycie głównej a z tym będzie więcej zabawy.

mattek
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 216
Rejestracja: 2013-04-25, 15:06
Lokalizacja: Mysłowice

Re: Xbox szaleje

Post autor: mattek » 2015-07-24, 22:41

Generalnie, nie wiem jakie przyciski są w Xie, ale ze switchami po dłuższym czasie jest problem, ponieważ zmienia się ich opór i działają na te, które znajdują się obok. Można je rozebrać i wyczyścić albo wymienić na nowe.
Obrazek
Obrazek

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 959
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Xbox szaleje

Post autor: Kiriki-kun » 2015-07-25, 08:22

Jeśli chodzi o naprawę, to ja bym to widział tak.
Jeżeli konsola ma RGH albo Jtag to wywalasz napęd i odcinasz dostęp do przycisku eject - 2 problemy z głowy.
Podpinasz dowolny dysk 2,5 cala lub 3,5 cala i ciągniesz 5 Volt z płyty głównej. Instalujesz na tym FreeStyleDsha'a albo Aurore i jedziesz na kopiach/sprzedajesz jako zmodyfikowaną konsole z zapewnionym lepszym obiegiem powietrza.

Wtedy zostaje tylko kwestia tego, że X cały czas się włącza. Zaatakuj miernikiem i denaturatem rf boarda, a w szczególności przycisk.

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8120
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Xbox szaleje

Post autor: Axi0maT » 2015-07-25, 08:48

Przycisk wlaczania jest najprawdopodobniej zwarty - caly czas wlaczony. Przeczysc go lub wymien.

Z Eject po prostu nie korzystaj (mozna rozlaczyc z plyta glowna).

Na dysk wgraj jakis dashboard nieoryginalny i mozesz cieszyc sie masa swietnych homebrew.

Naped - jesli koniecznie chcesz gry na plytach to bedziesz musial go wymienic. Ewentualnie jesli masz kolege ktory ma xboxa, mozesz zgrac u niego gry na dysk a nastepnie przerzucic je do siebie.

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 959
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Xbox szaleje

Post autor: Kiriki-kun » 2015-07-25, 09:17

Z przerzucaniem gier u kumpla na dysk może być ten problem, że może nie mieć RGH.
Co do napędu, to dobrze byłoby przetestować czy działa u kogoś innego.
Niedziałający przycisk i nieodczytywanie płyt może mieć wspólną przyczynę i może się okazać że wymiana napędu nic nie da.

Awatar użytkownika
kanarekkk
Moderator
Moderator
Posty: 2449
Rejestracja: 2011-06-09, 12:51
Lokalizacja: TRN
Kontakt:

Re: Xbox szaleje

Post autor: kanarekkk » 2015-07-25, 11:55

Od kiedy klasyczny xbox ma rgh?
Obrazek
Obrazek

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 959
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Xbox szaleje

Post autor: Kiriki-kun » 2015-07-25, 12:16

A w sumie do dobre pytanie :P
Jakoś tak założyłem że chodzi o 360. Mój błąd :)

Awatar użytkownika
kanarekkk
Moderator
Moderator
Posty: 2449
Rejestracja: 2011-06-09, 12:51
Lokalizacja: TRN
Kontakt:

Re: Xbox szaleje

Post autor: kanarekkk » 2015-07-25, 12:58

W wolnej chwili sprawdze swojego, bo tez mam z tym czerwonym menu. Kojarzy mi sie, ze byla tam opcja ustawiania przyciskow. Tez kupilem za pare groszy na targu ;)
Obrazek
Obrazek

Murzin
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 91
Rejestracja: 2013-07-22, 10:07
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Xbox szaleje

Post autor: Murzin » 2015-07-25, 13:13

Dzięki za pomoc, zdjęcie wrzucę wieczorem, bo zamiast zajmować się Xboxem to okazało się, że samochód się na mnie obraził, a to jest większy problem :D

Co do tego menu to na szybko mogę powiedzieć, że były tam chyba jakieś ruskie napisy, oraz można było wybrać polski język

Awatar użytkownika
kanarekkk
Moderator
Moderator
Posty: 2449
Rejestracja: 2011-06-09, 12:51
Lokalizacja: TRN
Kontakt:

Re: Xbox szaleje

Post autor: kanarekkk » 2015-07-25, 22:12

menu to pikuś, mozna je zmienic. Samo logo xboxa na starcie jak jest czerwone oznacza modyfikowany bios. Zainstaluj sobie XBMC, i instaluj gry przez komputer na dysk.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8120
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Xbox szaleje

Post autor: Axi0maT » 2015-07-26, 08:08

Kiriki-kun pisze:Z przerzucaniem gier u kumpla na dysk może być ten problem, że może nie mieć RGH.
O RGH napisal kanarek, a sam xbox nie musi byc zaczipowany, bo zrzucic mozna gry przeciez na dowolnym (chyba, bo przynajmniej ja nie znam takiego ktory na to nie pozwala) przerobionym xboxie - moze byc softmod nawet.
kanarekkk pisze:Zainstaluj sobie XBMC, i instaluj gry przez komputer na dysk.
Ale najpierw musi miec ta gre zgrana - dlatego sugerowalem ze u kumpla moze to zrobic. W innym wypadku bylby zmusozny do rypania gier z neta bo na PC nie zgra sobie plytki xboxowej - to jest niestandardowy format dvd, tylko nieliczne napedy i to w dodatku po zmianie firmware potrafia je czytac.

Awatar użytkownika
kanarekkk
Moderator
Moderator
Posty: 2449
Rejestracja: 2011-06-09, 12:51
Lokalizacja: TRN
Kontakt:

Re: Xbox szaleje

Post autor: kanarekkk » 2015-07-26, 08:16

Mój bład w takim razie, nie doczytałem o napędzie ;) Moje działają, więc nie zgłębiałem tematu ;)
Obrazek
Obrazek

MrMajst3r
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 104
Rejestracja: 2013-04-18, 20:33
Kontakt:

Re: Xbox szaleje

Post autor: MrMajst3r » 2015-07-26, 09:31

Już tłumaczę co i jak :)

Samoczynne uruchamianie się konsoli po włożeniu kabla i wariowanie przycisków power/eject to w zasadzie ten sam problem - skorodowane ścieżki na płycie głównej. Naprawa jest dosyć prosta, o ile potrafisz lutować. Trzeba przylutować 2 przewody zgodnie z rysunkiem na zdjęciach (błękitny i różowy). Czyli łączysz punkt znajdujący się w przedniej części płyty z odpowiednim pinem układu PIC.
http://diy.sickmods.net/Tutorials/Xbox1 ... t_Pinouts/

Skorodowanych ścieżek może być więcej. Objaw - nie świecą diody na przednim panelu. Te ścieżki niestety trzeba już naprawiać od spodu płyty, zdrapując soldermaskę.
http://www.theisozone.com/tutorials/xbo ... on-repair/

Jeżeli chodzi o napęd DVD, to można podłączyć zwykły pecetowy, ale nie będzie on czytał oryginalnych gier i trzeba będzie restartować konsolę po włożeniu płyty. Można to obejść wymieniając laser w oryginalnym napędzie lub wymieniając napęd (można przełożyć z innego Xboxa, wszystkie pasują bez kombinacji). Istnieje jeszcze pecetowe napędy LG GDR8163B oraz Samsung SD616T którym można zmienić firmware i działają jak oryginalne napędy (czytają oryginalne gry, nie trzeba restartować konsoli po zmianie płyty). Koszt przeciętnie 10zł na Allegro, lecz przeróbka wymaga lutowania i nieco dłubania obudowy. Na początek rozmontuj napęd i przeczyść soczewkę alkoholem, może wystarczy.

Przesyłanie gier może odbywać się przez sieć, wymagana dowolna przeróbka. Nie da się zgrać gier z oryginalnych płyt na PC, tylko przez konsolę. Zostają Chomiki i podobne zagraniczne serwisy :)

Murzin
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 91
Rejestracja: 2013-07-22, 10:07
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Xbox szaleje

Post autor: Murzin » 2015-07-26, 17:44

MrMajst3r wielkie dzięki, jak będę miał czas to pogrzebie trochę w tej konsoli, jak będę miał jeszcze jakieś pytania to dam znać :) Dziś kupiłem przezroczystego Xboxa, w pełni sprawnego, ale tamtego tak szybko nie odpuszczę hehe

ODPOWIEDZ