Xecuter 2.6 schemat montażu

ODPOWIEDZ
FRUNEK1
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 82
Rejestracja: 2013-02-04, 15:46

Xecuter 2.6 schemat montażu

Post autor: FRUNEK1 » 2016-09-18, 10:31

Witam. Ostatnio na giełdzie staroci wyhaczyłem chip do x-a Xecuter 2.6 za kilka zł. Problem w tym że nie mogę znaleźć sensownego schematu do montażu do wersji 1.6. Dodatkowo pewnie brakuje do niego czegoś, tylko pytanie czego?
Załączam zdjęcie co posiadam
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

Melvin.FoX
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 406
Rejestracja: 2012-04-20, 10:43
Lokalizacja: P-ń

Re: Xecuter 2.6 schemat montażu

Post autor: Melvin.FoX » 2016-09-18, 12:22

xo - that was for the players

FRUNEK1
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 82
Rejestracja: 2013-02-04, 15:46

Re: Xecuter 2.6 schemat montażu

Post autor: FRUNEK1 » 2016-09-18, 13:26

Dzięki za link, już widzę że brakuje mi 3 elementów, główny problem stanowi brak tej płytki co się lutuje od spodu płyty, zastąpić ją mogę kabelkami tylko z zdjęciu nie widzę dokładnie który pin idzie do którego...
Druga sprawa czy go się jakoś specjalnie konfiguruje, czy zamontuje i ma działać ?

Melvin.FoX
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 406
Rejestracja: 2012-04-20, 10:43
Lokalizacja: P-ń

Re: Xecuter 2.6 schemat montażu

Post autor: Melvin.FoX » 2016-09-18, 16:00

Większość chipów nie ma opcji konfiguracji a jak już to odbywa się ona poprzez odpowiednie zworki na płytce lub po prostu przez przyciskanie danego klawisza na padzie podczas uruchamiania. Zastanawiam się czy gra warta jest zachodu. Jak chcesz bawić się w homebrew itp. to wystarczy na dysk wrzucić CFW i odpalić np. XBMC. Nie potrzeba chipów.
xo - that was for the players

FRUNEK1
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 82
Rejestracja: 2013-02-04, 15:46

Re: Xecuter 2.6 schemat montażu

Post autor: FRUNEK1 » 2016-09-18, 16:28

Chip kupiłem dosłownie przypadkowo, już jakiś czas temu przymierzałem się do kupna aladdina, głownie po to aby wstawić większy dysk, wiec ten chip głownie do tego mi posłuży, a po za tym to chyba tylko posłuży jako gadżet.

Melvin.FoX
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 406
Rejestracja: 2012-04-20, 10:43
Lokalizacja: P-ń

Re: Xecuter 2.6 schemat montażu

Post autor: Melvin.FoX » 2016-09-18, 18:36

Z tego co kojarzę nie ma konieczności montowania chipa do zmiany dysku? Softmod można zrobić korzystając odpowiednio spreparowanego save'y, który zainstaluje moda. Jak już zrobisz softmoda to zmiana dysku nie jest wyzwaniem. Poszukaj trochę w necie bo schemat instalacji Xecutera zajął mi ok. 10 sek. z czego 5 odpalałem przeglądarkę...
xo - that was for the players

FRUNEK1
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 82
Rejestracja: 2013-02-04, 15:46

Re: Xecuter 2.6 schemat montażu

Post autor: FRUNEK1 » 2016-09-19, 06:15

Softmoda już dawno mam, próbowałem już wsadzić inny dysk programem xpart czy jakoś tak i mi to nie wychodziło, a co gorsza zablokowałem ten drugi dysk ;/

Melvin.FoX
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 406
Rejestracja: 2012-04-20, 10:43
Lokalizacja: P-ń

Re: Xecuter 2.6 schemat montażu

Post autor: Melvin.FoX » 2016-09-19, 15:30

http://forums.xbox-scene.com/index.php? ... h-xboxhdm/
Wykonaj kroki po kolei i po sprawie. Ja swojego czasu z tym tutkiem zrobiłem softmoda konsoli i mogłem odpalić dowolny soft - również ten do przygotowania nowego HDD. Chyba bardziej ułopatologicznie się nie da...
Cały mój wysiłek polegał na wklepaniu w Google info odnośnie procederu...
xo - that was for the players

MrMajst3r
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 105
Rejestracja: 2013-04-18, 20:33
Kontakt:

Re: Xecuter 2.6 schemat montażu

Post autor: MrMajst3r » 2016-09-19, 21:08

Zacznę od końca, wymiana dysku na softmodzie jest kłopotliwa, zwłaszcza dla laika. Dlatego lepiej zamontować modchip lub wykonać modyfikację TSOP Flash (niestety na 1.6 TSOP Flash nie jest możliwy).

Tutaj znajdziesz dokładną instrukcję jak zamontować Xecutera w konsoli 1.6: http://team-xecuter.com/x3/tutorials/x3pin16.htm
Drobnym problemem może być brak dedykowanego kabelka do punktu 5V - zamiast niego, wlutuj się do punktu zaznaczonego na zdjęciu niebieską strzałką: https://zapodaj.net/954e3dd177d3a.jpg.html

Ostatnia istotna sprawa - czy na modchipie jest bios kompatybilny z konsolą 1.6. Nie sprawdzisz tego inaczej, niż próbując uruchomić konsolę. Jeżeli będzie problem, możesz wysłać mi Xecutera, zaprogramuję odpowiedni bios.

FRUNEK1
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 82
Rejestracja: 2013-02-04, 15:46

Re: Xecuter 2.6 schemat montażu

Post autor: FRUNEK1 » 2016-09-20, 10:11

Dzięki bardzo za wyczerpującą odpowiedź oraz przydatne linki. Jak narazie próbuję ogarnąć coś z czego wylutuje piny(styki) aby je wlutować do płyty.



MrMajst3r pisze:Zacznę od końca, wymiana dysku na softmodzie jest kłopotliwa, zwłaszcza dla laika. Dlatego lepiej zamontować modchip lub wykonać modyfikację TSOP Flash (niestety na 1.6 TSOP Flash nie jest możliwy).

Tutaj znajdziesz dokładną instrukcję jak zamontować Xecutera w konsoli 1.6: http://team-xecuter.com/x3/tutorials/x3pin16.htm
Drobnym problemem może być brak dedykowanego kabelka do punktu 5V - zamiast niego, wlutuj się do punktu zaznaczonego na zdjęciu niebieską strzałką: https://zapodaj.net/954e3dd177d3a.jpg.html

Ostatnia istotna sprawa - czy na modchipie jest bios kompatybilny z konsolą 1.6. Nie sprawdzisz tego inaczej, niż próbując uruchomić konsolę. Jeżeli będzie problem, możesz wysłać mi Xecutera, zaprogramuję odpowiedni bios.

MrMajst3r
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 105
Rejestracja: 2013-04-18, 20:33
Kontakt:

Re: Xecuter 2.6 schemat montażu

Post autor: MrMajst3r » 2016-09-20, 14:35

Szkoda czasu, zamów listwę za 3zł z wysyłką: http://allegro.pl/listwa-goldpin-2x40-i6101868448.html
Pamiętaj o wyjęciu 3 pinów tak jak na zdjęciu w instrukcji.

ODPOWIEDZ