Dysk twardy do Wii U

ramzes64
Redaktor
Redaktor
Posty: 4148
Rejestracja: 2006-02-26, 01:50
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Dysk twardy do Wii U

Post autor: ramzes64 » 2014-12-06, 11:02

ja tez sie nie znam, a i nie jestem "komputerowcem" takze nie znam sie ogolnie :)

po podlaczeniu do dwoch laptopow przez USB nie wykrywaja go z automatu tak jak np podpiecie pendrive - a chyba powinno go wykryc? Czy musze jakies ustawienia wlaczyc? Śmiem twierdzic ze jest wadliwy. Przylozenie ucha do podlaczonego do komputera - daje lekki szum, ze w srodku pracuje, a czasami jest ten swist, ale nie wykrywa. Po odlaczenia kabla lekki szum gasnie, czyli pewnie sie wylacza po odcieciu zasilania - wiec tu ok. No ale swist w konsoli, wadliwe pliki niechca sie instalowac w konsoli, wyskakuje blad, a na laptopach nie wykrywa go.
Professional N I N T E N D O Game Tester - od 1998r.

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2335
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut

Re: Dysk twardy do Wii U

Post autor: kolo » 2014-12-06, 11:47

Możliwe że ma jakiś fikuśny format którego Windows po prostu nie obsługuje, programy testowe jednak powinny wykryć że fizycznie istnieje i go sprawdzić (polecam kombo: program producenta i program uniwersalny bo te producenta nie zawsze zwracają pełne wyniki SMART a te uniwersalne czasem odczytują wartości od czapy), nawet jeśli Windows go "nie widzi".
Odezwij się do sprzedawcy czy ten dysk ma się w ten sposób zachowywać (świst), może faktycznie jest wadliwy.
Sega, Sega über alles
Obrazek

ramzes64
Redaktor
Redaktor
Posty: 4148
Rejestracja: 2006-02-26, 01:50
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Dysk twardy do Wii U

Post autor: ramzes64 » 2014-12-06, 19:34

jutro sprawdze to z kims kto obcykany jest w komputerach. Konsola widzi dysk, ale pozniej wyskakuja bledy i trzeba ja resetowac. Mysle ze problemem jest brak zasilania, ktore Nintendo zaleca. Ja kupilem dysk

Toshiba Canvio Basics 500gb

w informacji w konsoli wyskkauje ze mozliwy jest brak wystarczajacego zasilania. Ale swisty i cpykanie mnie draznia. Na komputerze gdzies w opcjach dyskow znalalzlem ze go widzi, ale nie wiem jak otworzyc dysk/folder (dysku) aby cokolwiek na niego wgrac - takze z komputerem pomysle czy dziala, czy uszkodzony. Czy moze problem lezy po stronie konsola-dysk.

Jesli nie jest uszkodzony i z kompem uda sie uruchomic (moze po prostu cos trzeba ustawic) to wtedy bede chcial go odeslac jako sprawny - bo kupilem do konsoli i nie jest mi potrzebny do innych celow. Naszczescie kupowalem przez allegro w sklepie oleole.pl - takze mysle ze niebedzie z ewentualnym zwrotem problemow.

Teraz zastanawiam sie czy brac drozszy model, zalecany przez Nintendo, z zasilaniem, czy calkowicie sobie odpuscic Toshibe.

No i lipa jest, bo na poczatku z pendrive 8gb przenioslem na dysk dane(save i pliki) i teraz w druga strone kilka stracilem (konsola sie wiesza), a kilka udalo mi sie skopiowac na dysk wewnetrzny konsoli. Dobrze ze odzyskalem save z Mario Kart 8, Zeldy WW, Mario 3D World, Splinter Cell Blacklist... skasowalo mi sie z Assassin Cred III i Abyss z eShopu. W inne gry nie gralem. DLC musze znow sciagac i taka zabawa.

moja pierwsza przygoda z dyskiem obecnie nie nastraja mnie pozytywnie - mialem podlaczyc i mialo dzialac, a tu dupa. Dobze ze jakichs uzywek nie bralem, bo pewnie wieksze problemy bym mial z tym.
Professional N I N T E N D O Game Tester - od 1998r.

Awatar użytkownika
kanarekkk
Moderator
Moderator
Posty: 2449
Rejestracja: 2011-06-09, 12:51
Lokalizacja: TRN
Kontakt:

Re: Dysk twardy do Wii U

Post autor: kanarekkk » 2014-12-06, 20:51

ramzes64 pisze:jutro sprawdze to z kims kto obcykany jest w komputerach. Konsola widzi dysk, ale pozniej wyskakuja bledy i trzeba ja resetowac. Mysle ze problemem jest brak zasilania, ktore Nintendo zaleca. Ja kupilem dysk

Toshiba Canvio Basics 500gb

w informacji w konsoli wyskkauje ze mozliwy jest brak wystarczajacego zasilania. Ale swisty i cpykanie mnie draznia. Na komputerze gdzies w opcjach dyskow znalalzlem ze go widzi, ale nie wiem jak otworzyc dysk/folder (dysku) aby cokolwiek na niego wgrac - takze z komputerem pomysle czy dziala, czy uszkodzony. Czy moze problem lezy po stronie konsola-dysk.

Jesli nie jest uszkodzony i z kompem uda sie uruchomic (moze po prostu cos trzeba ustawic) to wtedy bede chcial go odeslac jako sprawny - bo kupilem do konsoli i nie jest mi potrzebny do innych celow. Naszczescie kupowalem przez allegro w sklepie oleole.pl - takze mysle ze niebedzie z ewentualnym zwrotem problemow.

Teraz zastanawiam sie czy brac drozszy model, zalecany przez Nintendo, z zasilaniem, czy calkowicie sobie odpuscic Toshibe.

No i lipa jest, bo na poczatku z pendrive 8gb przenioslem na dysk dane(save i pliki) i teraz w druga strone kilka stracilem (konsola sie wiesza), a kilka udalo mi sie skopiowac na dysk wewnetrzny konsoli. Dobrze ze odzyskalem save z Mario Kart 8, Zeldy WW, Mario 3D World, Splinter Cell Blacklist... skasowalo mi sie z Assassin Cred III i Abyss z eShopu. W inne gry nie gralem. DLC musze znow sciagac i taka zabawa.

moja pierwsza przygoda z dyskiem obecnie nie nastraja mnie pozytywnie - mialem podlaczyc i mialo dzialac, a tu dupa. Dobze ze jakichs uzywek nie bralem, bo pewnie wieksze problemy bym mial z tym.
Może być dokładnie tak, jak pisze kolo, dziwny system plików. sprawdz jakims partition magic albo cos innego. dysk o takiej pojemnosci powinien być ntfs.
Obrazek
Obrazek

badPixel
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 196
Rejestracja: 2013-08-04, 10:23

Re: Dysk twardy do Wii U

Post autor: badPixel » 2014-12-06, 21:42

@ramzes64 - Czy twój hdd jest podłączony do konsoli przed jej uruchomieniem ?
Możliwy problem to usb 3.0 - Wii U wykorzystuje standard 2.0.
Jeśli masz nowoczesny HDD z usb 3.0 to z wiiu może ale nie musi (nie powinien) działać.
Sprawa niewykrywalności przez twój komp wtedy miała by sens bo jeśli piecyk ma USB 2.0 (lub starszy) to dysk z 3.0 nie ruszy a Winda go nie wykryje...

Awatar użytkownika
Baero
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 61
Rejestracja: 2012-08-28, 09:28

Re: Dysk twardy do Wii U

Post autor: Baero » 2014-12-06, 22:13

USB 3.0 jest kompatybilne z USB 2.0. Co do niewykrywalności dysku. Może windows nie umie podporządkować literki dysku. Możesz to sprawdzić w Panel Sterowania->Narzędzia administracyjne->Zarządzanie komputerem->Zarządzanie dyskami

badPixel
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 196
Rejestracja: 2013-08-04, 10:23

Re: Dysk twardy do Wii U

Post autor: badPixel » 2014-12-07, 13:24

@Baero - mam w domu dwa lapki, mój (wcześniej kupiony) ma usb2.0 i 1.1, żona ma nowszy z jednym usb 3.0 oraz dwoma 2.0, kupiłem hdd560 usb3.0 i na lapku żony lata a na moim winda "nie widzi". oboje mamy win7...

ramzes64
Redaktor
Redaktor
Posty: 4148
Rejestracja: 2006-02-26, 01:50
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Dysk twardy do Wii U

Post autor: ramzes64 » 2014-12-07, 23:51

dysk dziala na laptopach / po wyjeciu z pudelka podlaczylem pod Wii U i sformatowal go pod konsole, dlatego komp nie widzial. Teraz dziala, czyli dysk jest OK... a ze dupa jestem, to nie umialem tego zrobic. Problem polega teraz na tym, ze nie jest kompatybilny z Wii U. Tzn brak zasilania, przez to swiszczy, bo nie moze sie uruchomic/rozpedzic - ponoć.

zkombinuje sobie taki kabel i moze bedzie dzialac, moze wystarczy do zasilenia go drugim USB
http://www.aliexpress.com/item/wholesal ... 99826.html

w komplecie z dyskiem byl kabel z jednym duzym USB

takze nie odsylam, tylko kombinuje dalej.

mam jeszcze alternatywe, oddam ten szwagrowi, a w zamian wezme inny starszy dysk o podobnej pojemnosci z zasilaniem do gniazdka elektrycznego i wtedy powinno zadzialac.
Professional N I N T E N D O Game Tester - od 1998r.

ODPOWIEDZ