Dźwięk z composite

Rafi
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1404
Rejestracja: 2010-06-29, 14:28
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Dźwięk z composite

Post autor: Rafi » 2015-10-10, 16:13

Zastanawiam się nad zakupem WiiU, ale mam mały problem. Posiadam monitor ze złączem HDMI, który nie ma głośników. Istnieje możliwość wyprowadzenia dźwięku przez oryginalny kabel od Wii ? Mam na myśli chinche. W Ps3 jest taka możliwość, ale nie wiem jak to wygląda w przypadku WiiU.

Awatar użytkownika
kanarekkk
Moderator
Moderator
Posty: 2449
Rejestracja: 2011-06-09, 12:51
Lokalizacja: TRN
Kontakt:

Re: Dźwięk z composite

Post autor: kanarekkk » 2015-10-10, 20:14

A monitor nie ma wyjścia audio ?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Storms
Administrator forum
Administrator forum
Posty: 1429
Rejestracja: 2007-06-23, 08:42
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Dźwięk z composite

Post autor: Storms » 2015-10-10, 20:33

Tak czy inaczej jest możliwość bo wyjście od wideo w Wii U jest takie same jak Wii.

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2315
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut

Re: Dźwięk z composite

Post autor: kolo » 2015-10-10, 20:36

No tak, ale Rafiemu raczej chodzi o to czy można puścić obraz po HDMI a dźwięk cyfrowo*, czasami coś takiego jest blokowane (na PS3 trzeba sobie ręcznie włączyć nadawanie dźwięku wszystkimi wyjściami bo domyślnie jest tylko tym samym co obraz).

*Pardą, oczywiście chodziło mi o dźwięk analogowy a nie cyfrowy, pomieszały mi się słowa.
Ostatnio zmieniony 2015-10-10, 20:46 przez kolo, łącznie zmieniany 1 raz.
Sega, Sega über alles
Obrazek

Awatar użytkownika
Storms
Administrator forum
Administrator forum
Posty: 1429
Rejestracja: 2007-06-23, 08:42
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Dźwięk z composite

Post autor: Storms » 2015-10-10, 20:43

A to przepraszam, raczej nie ma takiej możliwości. W opcjach jest wybór tylko pomiędzy HDMI a Composite/RGB. Jutro się upewnię.

Rafi
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1404
Rejestracja: 2010-06-29, 14:28
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Dźwięk z composite

Post autor: Rafi » 2015-10-10, 21:55

Monitor nie ma wyjścia audio, więc będę musiał jakoś kombinować. Podobno można wyprowadzić dźwięk ze złącza jack, który jest w padlecie, więc jak nie uda mi się zrobić tego w jakiś ludzki sposób, to pomęczę się już na słuchawkach. Storms, dzięki.

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 959
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Dźwięk z composite

Post autor: Kiriki-kun » 2015-10-10, 23:09

Monitor ma tylko wejście HDMI? Można kupić konwerter HDMI do vga, wtedy jest osobno wyjście dźwięku analogowe, można też użyć kabla komponent i podłączyć go jako RGB do wtyczki VGA, Można też kupić kabel RGB i podłączyć go do wtyczki VGA.
Ostatniego rozwiązania nie testowałem, ale powinno być najlepsze i powinno działać. Trzeba tylko zwrócić uwagę gdzie podłączamy sync.
Z tego co wyczytałem nie wszystkie monitory obsługują takie podpięcie do VGA, trzeba by to sprawdzić, ale przejściówkę z 3 RCA na VGA można zrobić za parę złotych.

Rafi
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1404
Rejestracja: 2010-06-29, 14:28
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Dźwięk z composite

Post autor: Rafi » 2015-10-11, 10:38

Monitor ma wejście HDMI, Composite, Component, DVI-D, D-SUB i S-VIDEO. Z tego co widzę to jest z tym więcej kombinacji jak to warte. Może skorzystam z konwertera, ale na razie zadowolę się wyprowadzeniem dźwięku z padletu do głośników. Dziwne, że Nintendo nie wprowadziło możliwości połączenia cyfrowego obrazu z analogowym dźwiękiem.

Awatar użytkownika
Storms
Administrator forum
Administrator forum
Posty: 1429
Rejestracja: 2007-06-23, 08:42
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Dźwięk z composite

Post autor: Storms » 2015-10-11, 11:10

Mam nadzieję Rafi że to rozwieje wątpliwości:
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

Rafi
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1404
Rejestracja: 2010-06-29, 14:28
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Dźwięk z composite

Post autor: Rafi » 2015-10-11, 13:28

Czyli jednak jest możliwość korzystania z obu źródeł naraz :D Co post to inna opinia, ale to zdjęcie mówi wszystko. Dzięki Storms :)

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 959
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Dźwięk z composite

Post autor: Kiriki-kun » 2015-10-11, 13:29

Skoro monitor ma wejście component, to kup kabel component, 3 wtyczki odpowiedzialna za obraz podłącz do monitora, a dwie wolne do głośników/wzmacniacza.

Rafi
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1404
Rejestracja: 2010-06-29, 14:28
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Dźwięk z composite

Post autor: Rafi » 2015-10-11, 13:40

Pytanie tylko.. po co ? Z doświadczenia wiem, że obraz puszczony przez component jest ciut gorszej jakości w porównaniu do HDMI. Storms rozwiał już wszystkie wątpliwości, więc obraz będzie mógł spokojnie lecieć sobie z HDMI, a dźwięk z oryginalnego kabla od Wii, który podłącze pod głośniki : )

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 959
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Dźwięk z composite

Post autor: Kiriki-kun » 2015-10-11, 13:44

Bo z mojego punktu widzenia po co używać 2 kabli :)

Ukukuki
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 3400
Rejestracja: 2008-01-25, 19:20
Lokalizacja: okolice Mielca

Re: Dźwięk z composite

Post autor: Ukukuki » 2015-10-11, 14:19

Tyle ,że HDMI jest bezstratny bo jest to złącze cyfrowe a nie analogowe dlatego to co chce zrobić Rafi jest lepszym wyjściem jeśli chce się uzyskać jak najlepszą jakość.
Famicom!

Rafi
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1404
Rejestracja: 2010-06-29, 14:28
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Dźwięk z composite

Post autor: Rafi » 2015-10-11, 14:53

Dokładnie, a jeden kabel więcej nie robi mi różnicy.

ODPOWIEDZ