Nintendo 64 NTSC, a zasilacz PAL

Awatar użytkownika
Pirate
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 45
Rejestracja: 2017-02-19, 03:35

Nintendo 64 NTSC, a zasilacz PAL

Post autor: Pirate » 2017-02-22, 18:26

Witam,
Dziś zamówiłem Nintendo 64 w wersji NTSC. Pójdzie mi to na zasilaczu Europejskim, czy muszę kupić konwerter napięcia ?

Melvin.FoX
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 406
Rejestracja: 2012-04-20, 10:43
Lokalizacja: P-ń

Nintendo 64 NTSC, a zasilacz PAL

Post autor: Melvin.FoX » 2017-02-22, 18:55

Możesz zasilić ją zasilaczem PALowym. Na wyjściu ten i ten podaje to samo napięcie. Różnica jest na wejściu czyli jak podłączysz 110v pod 230v to usmażysz zasilacz (konsola powinna przetrwać). W drugą stronę po prostu niedostatecznie zasilisz zasilacz więc po prostu nie ruszy.
Reasumując: pójdzie na eu :)
xo - that was for the players

Awatar użytkownika
Pirate
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 45
Rejestracja: 2017-02-19, 03:35

Re: Nintendo 64 NTSC, a zasilacz PAL

Post autor: Pirate » 2017-02-22, 19:47

Dzięki. A jak będzie z obrazem ? Będzie normalny, czy będą się przebijały paski ? Bo jak podłączyłem NES'a w NTSC, to przebijały się paski.

Obrazek
Obrazek

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 967
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Nintendo 64 NTSC, a zasilacz PAL

Post autor: Kiriki-kun » 2017-02-22, 21:31

To nie powinna być wina zasilacza, bo powinien dawać takie samo napięcie, niezależnie od wersji.

Melvin.FoX
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 406
Rejestracja: 2012-04-20, 10:43
Lokalizacja: P-ń

Re: Nintendo 64 NTSC, a zasilacz PAL

Post autor: Melvin.FoX » 2017-02-23, 07:59

Kiriki-kun ale częstotliwość może być różna. W końcu 50hz vs 60hz. Ale akurat w przypadku NESa moga to być jakieś dodatkowe zakłócenia. Próbowałeś inny TV?
Nie zapomnę mojej walki z Rambo 2600 (klonem Atari), który co sekundę wyświetlał białe pasy i było słychać trzask. Okazało się, że to po prostu zakłócenia od TV LCD bo na kineskopie było ok.
xo - that was for the players

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 967
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Nintendo 64 NTSC, a zasilacz PAL

Post autor: Kiriki-kun » 2017-02-23, 13:00

Nes działa na zmienne napięcie?

Awatar użytkownika
Verteks
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 132
Rejestracja: 2013-11-12, 16:47

Re: Nintendo 64 NTSC, a zasilacz PAL

Post autor: Verteks » 2017-02-23, 16:10

Zasilacz do NES'a daje zmienne napięcie, samej konsoli jest obojętne czy dajesz jej prąd stały czy zmienny.
Pirate, te pasy są od sygnału antenowego. Możesz sprawdzić, czy obraz będzie lepiej wyglądał na kablach chinch jak masz pod ręką.
Czy na N64 będą takie pasy? Nintendo 64 ma to specjalne gniazdo AV (AV multi out) takie jak SNES i Famicom AV, co nie? Ja mam Famicoma AV z takim gniazdem i obraz jest żyleta.

Awatar użytkownika
Pirate
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 45
Rejestracja: 2017-02-19, 03:35

Re: Nintendo 64 NTSC, a zasilacz PAL

Post autor: Pirate » 2017-02-23, 16:27

Na drugim telewizorze, to w ogóle obrazu nie mogłem złapać. Właśnie nie próbowałem przez chinche podłączać. Niestety brakło mi tego zwykłego kabelka, a konsolka już sprzedana. A pad od Nintendo 64 NTSC będzie kompatybilny z wersją konsoli PAL ? Bo w NES te z NTSC nie działały na PAL.

Adonolam
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 100
Rejestracja: 2017-01-05, 13:49
Lokalizacja: Bemowo

Re: Nintendo 64 NTSC, a zasilacz PAL

Post autor: Adonolam » 2017-02-23, 19:55

N64 nie ma roznicy skad pad.

Melvin.FoX
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 406
Rejestracja: 2012-04-20, 10:43
Lokalizacja: P-ń

Nintendo 64 NTSC, a zasilacz PAL

Post autor: Melvin.FoX » 2017-02-23, 21:11

Kiriki-kun, Verteks - elektronika z założenie nie lubi prądu zmiennego. Po to właśnie jest zasilacz, który dokonuje konwersji prądu zmiennego na stały.
Nie inaczej jest z konsola czyli np. NESem.
Co do ilości Hz to w przypadku starej elektroniki miała ona znaczenie ze względu m.in. na system wyświetlania obrazu (50 fps i 60 fps odpowiadając odpowiednio PAL i NTSC). Widać to szczególnie wyraźnie w konsolach Segi gdzie brak odpowiedniej konwersji ze strony deweloperów owocował 17% spowolnieniem gry w PALu w stosunku do wersji np. Japońskiej.
Polecam zagłębić się w lekturę z racji, że jest to dość ciekawy temat w kwestii retro gier.
xo - that was for the players

Kiriki-kun
'jeszcze jeden stopien i...'
'jeszcze jeden stopien i...'
Posty: 967
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Nintendo 64 NTSC, a zasilacz PAL

Post autor: Kiriki-kun » 2017-02-23, 21:17

Wiem że zmienny jest gorszy pod tym względem, dlatego myślałem że Nes ma stałe. Tak jak cała elektronika od jakichś 20 lat :)
Można by w takim razie zainwestować w zamiennik dający stałe napięcie, albo przejściówkę z prostownikiem. Powinno dać większe szanse NESowi, na dożycie jeszcze starszego wieku.

Awatar użytkownika
tbxx
Administrator serwisu
Administrator serwisu
Posty: 629
Rejestracja: 2007-10-09, 17:16
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Re: Nintendo 64 NTSC, a zasilacz PAL

Post autor: tbxx » 2017-02-23, 22:11

Zasilacz do NES ma na wyjściu prąd zmienny - 9V, ale w środku NES'a jest prostownik.
Odnośnie N64 - mam NTSC i PAL, zasilaczy używam zamiennie ;)

Awatar użytkownika
Pirate
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 45
Rejestracja: 2017-02-19, 03:35

Re: Nintendo 64 NTSC, a zasilacz PAL

Post autor: Pirate » 2017-02-24, 16:45

Doszła konsolka. Śmiga jak ta lala :)

Melvin.FoX
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 406
Rejestracja: 2012-04-20, 10:43
Lokalizacja: P-ń

Re: Nintendo 64 NTSC, a zasilacz PAL

Post autor: Melvin.FoX » 2017-02-24, 18:44

Ja akurat mamna wierzchu do Nesa zasilacz dokupiony (patrz nieoryginalny) i on na wyjściu jest DC więc nie wiem już sam jak nes jest zasilany :P
xo - that was for the players

Awatar użytkownika
kanarekkk
Moderator
Moderator
Posty: 2462
Rejestracja: 2011-06-09, 12:51
Lokalizacja: TRN
Kontakt:

Re: Nintendo 64 NTSC, a zasilacz PAL

Post autor: kanarekkk » 2017-02-26, 00:21

Melvin.FoX pisze:Ja akurat mamna wierzchu do Nesa zasilacz dokupiony (patrz nieoryginalny) i on na wyjściu jest DC więc nie wiem już sam jak nes jest zasilany :P
Zasilany jest prądem zmiennym w oryginale ;) Snes także. Takie białe kruki bo reszta znanych mi konsol woli raczej stały prąd z zasilacza ;)
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ