Karta DS - brudne styki?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M-Chan
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 448
Rejestracja: 2012-07-17, 10:25
Lokalizacja: Rougetsu Island

Karta DS - brudne styki?

Post autor: M-Chan » 2015-10-20, 16:09

Panowie, jako, że niedawno stałem się posiadaczem pierwszej przenośnej konsolki w mojej kolekcji - 3ds-a nadrabiam ostatnio także i perełki z dsa w które wcześniej nie miałem jak zagrać i tak zamówiłem sobie już drugą zeldę od jednego sprzedawcy - komplet, kart oryginalny jednakże niemiłą niespodzianką jest stan styków na karcie... :/ Nie jestem pewien czy jest to brud czy styki są uszkodzone - może ktoś z bardziej doświadczonych Forumowiczów będzie w stanie pomóc, poniżej najdokładniejsze zdjęcie jakie udało mi się zrobić wakacyjnym aparatem.


obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

szczupi26
'radzi sobie'
'radzi sobie'
Posty: 588
Rejestracja: 2014-04-27, 11:32

Re: Karta DS - brudne styki?

Post autor: szczupi26 » 2015-10-20, 16:41

Stan styków na karcie jest kiepski, widać to szczególnie na drugim zdjęciu, przy czym te z prawej strony są znacznie mocniej zjechane ze sporymi, widocznymi, ubytkami w materiale. Pochodzenie rdzawo-brązowych "plam" na całej powierzchni ciężko stwierdzić (po jakości zdjęcia).
Jeśli to zwykłe zabrudzenia, ultra miękka szczoteczka do zębów Curaprox 5460 + alkohol izopropylowy usunie je raz dwa. Jeśli jednak po kilku ruchach nic nie zejdzie możliwe że zjada je korozja a to z kolei świadczy o tym że karta z grą była przechowywana w (politycznie poprawnie) "nieodpowiednich warunkach"
i5 4690K@4400 MHz + NOCTUA NH-U12P|ASRock Fatal1ty Z97|2x4GB G.SKILL TRIDENT X 2400MHz CL10
Gigabyte G1 GTX 1070|Kingston SM2280 M.2 120GB + TOSHIBA 1TB|CORSAIR 520HXEU-520W|CM DOMINATOR 690|BENQ GW2750HM|MICROLAB SOLO 5C

okult
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 202
Rejestracja: 2015-04-06, 16:15
Lokalizacja: Legnica
Kontakt:

Re: Karta DS - brudne styki?

Post autor: okult » 2015-10-20, 18:05

Proponuję potraktować sprayem do potencjometrów, wyszczotkować. Powinno banglać. Nie tak zaśniedziałe styki człowiek widział ;)
http://www.facebook.com/RetroGraneLegnica
C64, C64C, C64G, C64 Aldi, CDTV, Atari 65XE, ZX Spectrum 48, TOSHIBA T2130CT@Win 3.11, Atari 2600, SEGA SMS, SEGA SMSII, GB, GBC, GBA, Atari STE. 

Awatar użytkownika
M-Chan
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 448
Rejestracja: 2012-07-17, 10:25
Lokalizacja: Rougetsu Island

Re: Karta DS - brudne styki?

Post autor: M-Chan » 2015-10-21, 09:06

Dzięki Panowie za pomoc - postanowiłem dokonać zwrotu bo jednak kupiłem grę w stanie bdb ta zaś w takim niewątpliwie nie jest - na przyszłość wiem już, że trzeba bardziej uważać i na kwestię stanu styków przed zakupem.

okult
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 202
Rejestracja: 2015-04-06, 16:15
Lokalizacja: Legnica
Kontakt:

Re: Karta DS - brudne styki?

Post autor: okult » 2015-10-21, 16:26

Zależy ile kosztowały. Jak działały to ja bym się targował o cenę i zostawił. ;) To nie jest "aż taki" problem.
http://www.facebook.com/RetroGraneLegnica
C64, C64C, C64G, C64 Aldi, CDTV, Atari 65XE, ZX Spectrum 48, TOSHIBA T2130CT@Win 3.11, Atari 2600, SEGA SMS, SEGA SMSII, GB, GBC, GBA, Atari STE. 

szczupi26
'radzi sobie'
'radzi sobie'
Posty: 588
Rejestracja: 2014-04-27, 11:32

Re: Karta DS - brudne styki?

Post autor: szczupi26 » 2015-10-21, 19:40

Niby tak jednak miałem kilka problemów z zajechanymi stykami (2 pendrive-y i karty pamięci z 1 lub 2 cyfrówek) podczas których sprzęt raz był raz go nie widziało więc tutaj też mogła być loteria.
i5 4690K@4400 MHz + NOCTUA NH-U12P|ASRock Fatal1ty Z97|2x4GB G.SKILL TRIDENT X 2400MHz CL10
Gigabyte G1 GTX 1070|Kingston SM2280 M.2 120GB + TOSHIBA 1TB|CORSAIR 520HXEU-520W|CM DOMINATOR 690|BENQ GW2750HM|MICROLAB SOLO 5C

okult
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 202
Rejestracja: 2015-04-06, 16:15
Lokalizacja: Legnica
Kontakt:

Re: Karta DS - brudne styki?

Post autor: okult » 2015-10-21, 19:54

szczupi26 pisze:Niby tak jednak miałem kilka problemów z zajechanymi stykami (2 pendrive-y i karty pamięci z 1 lub 2 cyfrówek) podczas których sprzęt raz był raz go nie widziało więc tutaj też mogła być loteria.
Się naprawia ;) Wszystko zależy od ceny ;)
http://www.facebook.com/RetroGraneLegnica
C64, C64C, C64G, C64 Aldi, CDTV, Atari 65XE, ZX Spectrum 48, TOSHIBA T2130CT@Win 3.11, Atari 2600, SEGA SMS, SEGA SMSII, GB, GBC, GBA, Atari STE. 

ODPOWIEDZ