Sega Saturn - kilka pytan

Baieros
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 2971
Rejestracja: 2010-07-10, 10:23
Kontakt:

Re: Sega Saturn - kilka pytan

Post autor: Baieros » 2011-06-16, 16:47

Nie pierwsze konsole CD jej nie posiadały ;) Jednak tak Saturn ją posiada z tego co się orientuje to można odpalić gry z innych regionów dopiero po zakupie Action replay 3in1 czy tam nawet 4in1 za około 100zł.

Awatar użytkownika
Dred
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1051
Rejestracja: 2010-01-06, 19:11
Lokalizacja: Gniezno:]

Re: Sega Saturn - kilka pytan

Post autor: Dred » 2011-06-16, 17:20

A właśnie Sega CD była jedną z pierwszych konsol z CD i ona miała zabezpieczenia regionalne. ;P

Awatar użytkownika
BigBoss
'calkiem niezly gosc'
'calkiem niezly gosc'
Posty: 703
Rejestracja: 2007-11-03, 16:04
Lokalizacja: Zawadzkie/Opolskie
Kontakt:

Re: Sega Saturn - kilka pytan

Post autor: BigBoss » 2011-06-16, 17:35

Dred pisze:Nie, możesz na nim nawet odpalać piraty.

A tak na poważnie, a dlaczego miałby nie mieć, skoro praktycznie każda konsola od NESa wzwyż takową posiada?
Sega Dreamcast nawet odpala piraty, więc takie cwaniackie odpowiedzi możesz sobie darować ;p
N64|GCN|Wii|PSX|PS2|PS3|PS4|PSP|DC|X|360
Kolekcja Last.FM

Awatar użytkownika
Dred
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1051
Rejestracja: 2010-01-06, 19:11
Lokalizacja: Gniezno:]

Re: Sega Saturn - kilka pytan

Post autor: Dred » 2011-06-16, 17:42

Dopiero przy odpowiednim wypaleniu płyty;)

Baieros
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 2971
Rejestracja: 2010-07-10, 10:23
Kontakt:

Re: Sega Saturn - kilka pytan

Post autor: Baieros » 2011-06-16, 17:42

chodziło mi o konsole z wbudowanym napędem, nie dodatki, ale OK ;) W każdym razie było trochę konsolek bez blokady, ale Saturn ani DC nie są jednymi z nich ;)

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8119
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: Sega Saturn - kilka pytan

Post autor: Axi0maT » 2011-06-16, 19:10

Juz nie cudujcie. Pytanie jak najbardziej na miejscu, wiec nie rozumiem dlaczego nie mozna udzielic odpowiedzi wprost? Odnosnie konsol i blokad regionalnych mozna byc pewnym tylko w przypadku sprzetu i gier od Atari - oni nigdy tego nie wprowadzili... co do reszty warto zapytac sie kogos bardziej doswiadczonego - i od tego wlasnie jest to forum.

Awatar użytkownika
marcin_N
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 325
Rejestracja: 2010-11-21, 22:18
Lokalizacja: Gniezno

Re: Sega Saturn - kilka pytan

Post autor: marcin_N » 2011-06-16, 19:21

To ja dodam, że blokady regionalnej jest pozbawione PSP oraz PS3, jeśli chodzi o konsole Sony :)

Awatar użytkownika
Dred
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1051
Rejestracja: 2010-01-06, 19:11
Lokalizacja: Gniezno:]

Re: Sega Saturn - kilka pytan

Post autor: Dred » 2011-06-16, 19:33

Tyle że aksiu, to pytanie było zadawane już w tym temacie, i osobiście udzielałem odpowiedzi komuś, iż potrzebny jest Action Replay 4in1, który najlepiej kupić na Play-Asia:D

badPixel
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 196
Rejestracja: 2013-08-04, 10:23

Re: Sega Saturn - kilka pytan

Post autor: badPixel » 2014-11-09, 23:51

Hej.
Mam prośbę.
W moim Satku (wersja z owalnymi przyciskami) bez przerwy miga dioda access, konsola nie rozpoznaje żadnych płyt (działają bo sprawdzane na sprawnym Saturnie), płyty się "nie kręcą".
Czy mogę prosić o diagnozę ?

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2345
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut

Re: Sega Saturn - kilka pytan

Post autor: kolo » 2014-11-09, 23:56

Pytania:
1. Konsola reaguje w jakikolwiek sposób na zamknięcie klapki?
Uwagi:
1. Dioda Access tak mruga kiedy nie ma płyty w napędzie lub jest on nieaktywny.

Zadania:
1. Przeczyść soczewkę.
2. Sprawdź czy wszystkie kabelki są podpięte (zwłaszcza jeśli nie pojawia ci się żaden komunikat po otwarciu / zamknięciu klapki).
3. Jeśli nie pojawiają się żadne komunikaty po otwarciu / zamknięciu klapki, sprawdź czy ktoś nie założył blokady (taśmy) na czujnik, albo spróbuj odpalić konsolę z płytą w napędzie.
4. Jeśli powyższe nie pomoże możesz spróbować podkręcić nieco laser.

*Kolejność lekko losowa, większość zadań jest opcjonalna w zależności od innych rzeczy.
Sega, Sega über alles
Obrazek

badPixel
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 196
Rejestracja: 2013-08-04, 10:23

Re: Sega Saturn - kilka pytan

Post autor: badPixel » 2014-11-10, 00:51

tak, Satek reaguje na otwarcie klapki standardowym komunikatem, po włożeniu płytki informuje, że format nie jest zgodny albo nic się nie dzieje (żaden komunikat się nie pokazuje).
Dzięki za radę - jutro postaram się postawić go na nogi.

Awatar użytkownika
philipo
Sponsor
Sponsor
Posty: 180
Rejestracja: 2006-12-26, 11:32
Lokalizacja: Lipnica k/ Kolbuszowej
Kontakt:

Re: Sega Saturn - kilka pytan

Post autor: philipo » 2016-03-18, 10:46

Niedawno nabyłem Saturna z # płytami i ma on dziwną przypadłość, otóż rozpoznaje on płyty jako Audio Cd, Tylko jedną Grę udało mi się uruchomić normalnie po restarcie. Druga płyta jakiaś składanka wyświetliła menu a potem się zrestartowała. Zwykłe płyty audio czyta normalnie. I tu pytanie czy to jakaś usterka lasera czy może te płytki są uszkodzone. I jeszcze jedno pytanie czy loadingi na Satku są długie?
Jestem zielony w temacie więc proszę o wyrozumiałość jeśli pytam o jakieś głupoty ;-)

przemorg
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 283
Rejestracja: 2015-03-01, 16:16
Lokalizacja: Poznan*

Re: Sega Saturn - kilka pytan

Post autor: przemorg » 2016-03-18, 11:02

Przeczyść laser :) . Loading jest troszeczke dłuższy niż przy innych konsolach, ale nie jakoś bardzo :) .

Awatar użytkownika
philipo
Sponsor
Sponsor
Posty: 180
Rejestracja: 2006-12-26, 11:32
Lokalizacja: Lipnica k/ Kolbuszowej
Kontakt:

Re: Sega Saturn - kilka pytan

Post autor: philipo » 2016-03-18, 20:53

A jaki specyfik użyć do czyszczenia soczewki?

przemorg
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 283
Rejestracja: 2015-03-01, 16:16
Lokalizacja: Poznan*

Re: Sega Saturn - kilka pytan

Post autor: przemorg » 2016-03-18, 21:01

izopropanol :)

ODPOWIEDZ