Zamkniecie sklepu marketplace dla Xboxa360 - smuteczek ogarnia uzytkownikow konsol Microsoftu

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Kontakt:

Zamkniecie sklepu marketplace dla Xboxa360 - smuteczek ogarnia uzytkownikow konsol Microsoftu

#1 Post autor: Axi0maT »

29 lipiec 2024 - to moze byc pamietny dzien w historii elektronicznej rozrywki. Dzis zamykaja sklep marketplace dla Xboxa360 i o ile cale mnostwo gier nadal bedzie mozna kupic w pudelku jako uzywki, czesc jest dostepnych we wstecznej kompatybilnosci dla Xbox One oraz Series S/X a do tego czesc gier nadal mozna bedzie zakupic (zapewne jeszcze przez chwile) na PS3, o tyle jest pewna pula gier ekskluzywnych dla Xboxa 360, ktora przepadnie bezpowrotnie. Sa to glownie mniejsze gry Arcade ktorych jesli ktos nie ma w swojej bibliotece to juz nie da rady ich zakupic. Wielkiego placzu nie ma, bo pierwsze tego typu kroki przed laty poczynilo Nintendo zamykajac sklep dla Wii i DS, a nastepnie Sony odlaczajac PSP, za kazdym razem jest pewnie niezadowolenie uzytkownikow ale nic z tym nie robia - wyjatkiem byly protesty przy probie wylaczenia sklepu dla PS3.

Sprawdza sie zatem to co przewidziano przed laty ze czesc gier przepadnie bezpowrotnie i niestety takie sa uroki dystrybucji cyfrowej. Dla nas jako kolekcjonerow starych gier ktorzy kupuja niemal wylacznie na nosnikach fizycznych nie jest to jakis wielki problem, ale jednak arcade'owki ktore na plytach nie wyszly to jednak przepadna. Dodatkowo DLC beda juz niedostepne.

Co o tym sadzicie? Czy cos kupiliscie na ostatnia chwile? Ja przegladalem i szczerze powiedziawszy okazuje sie ze juz predzej mialem kupione to co mnie interesowalo, wiec niczego nowego nie dodalem. Niemniej zdaje sobie sprawe z tego ze dla niektorych ktorzy wejda w stare gry pozniej, moze byc to problemem.

Wielu twierdzi ze skoro gry nie beda dostepne w sprzedazy to rozsadna opcja pozostaje przerobienie konsoli i odpalanie gier sciagnietych gdzies z neta. Jest to watpliwa forma pozyskania gier ale w gruncie rzeczy dla wielu ktorzy obudzili sie za pozno moze sie to okazac jedyna opcja pogrania w te gry.
Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Kontakt:

Re: Zamkniecie sklepu marketplace dla Xboxa360 - smuteczek ogarnia uzytkownikow konsol Microsoftu

#2 Post autor: kolo »

Niestety to była tylko kwestia czasu, sklep na PS3 może i działa, ale i tak jest martwy bo zawiera może 30% tego co w szczytowym okresie. Marketplace na X360 podobno też miał już spore braki przed zamknięciem. Przynajmniej Microsoft miał dość serca żeby zrobić ostatnią wyprzedaż przed zamknięciem
Sega, Sega über alles
Obrazek
Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Kontakt:

Re: Zamkniecie sklepu marketplace dla Xboxa360 - smuteczek ogarnia uzytkownikow konsol Microsoftu

#3 Post autor: Axi0maT »

Mysle ze najwiekszym problemem zwiazanym z niska aktywnoscia w tym sklepie, sa po prostu braki promocji i przecen.

Zawartosci sklepu na PS3 obecnie nie sprawdzalem, ale Sony ogolnie zrobilo dobry ruch z rezygnacja innych płatnosci. Pewnie wydawal sie on dla wielu klientow nieprzyjemny ale w rzeczywistosci uniezaleznia PS3 od wszelkich potencjalnych zagrozen wynikających z dziur w leciwym juz systemie zabezpieczen. Przy doladowanym koncie w zasadzie mamy tylko autoryzacje uzytkownika wiec te uslugi moga stac kolejnych 50 lat i ani nie będzie obciazac zbytnio infrastruktury PlayStation, ani Sony nie musi obawiac sie o kwestie bezpieczenstwa.
ramzes64
Redaktor
Redaktor

#4 Post autor: ramzes64 »

0 emocji, odłączyli już DSi i Wii 100 lat temu, ostatnio 3DS i Wii U - cackali się długo z X360 - a co najgorsze ludzie myśleli że cyfrowe gry mają na zawsze. Cyfra do 20zł, ma 30 jak w coś chce się od rau zagrać. Nie mój problem, bo płakałem 10 lat temu po Wii i DSi. To jest norma!

Takich graczy i tak jest coraz mniej, bo się starzejemy. Dzieciarnia gra teraz w usługi jak fortnite czy inne jakieś takie (Nawet nie znam), także nawet nie wiedzą co tracą, dla nich to ma taką wartość jak kiedyś dla nas HBO w kablówce (nie płaciłem / straciłem dostęp) czy do Canal +.

X360 nie odpalałem dawno, a jak odpalałem to tylko coś w pudełku i tu kupuje gry które mnie interesują za 15-30zł, w które będe mógł zagrać za 10 lat... a jak mi konsola padnie to kupić można kolejną (jeśłi jeszcze bedzie w sprzedaży.)

A i jeszcze jedno. Z Nintendo problem był i jest taki, że gry przypisane są do konsoli a nie do konta, także tu tym bardziej nie zachęca to do kupowania cyfrówek.

Producenci powinni na nowych konsolach pozwalać gać w gry kupione dla konta 10 lat temu - ale wiemy że tak dobrze nie ma.

Nic nie jest wieczne. Co nasi rodzice albo dziadkowie mają powiedzieć jak im popsuł się nośnik (kaseta video / magnetofonowa lub vinyl... albo odtwarzacz tego nośnika.

Ja często mówie, że mam kilkadziesiąt konsol, aby odtwarzać różne formaty (ardridz duży, mały, szerszy, węższy, małą płytka CD, zwykła CD, DVD, VluRay itp.... i najlepiej branżę gier porównać do sprzętów Audio Video.... kasety magnetofonowe, płyty cd, mp4, czy jakieś kasety video, cd, dvd, bluray...

Znacie kogoś kto ma kilka odtwarzaczy video (różnych formatów)? Bo takimi samymi dziwolągami jesteśmy :) - dla "normalsów"
Professional N I N T E N D O Game Tester - od 1998r.
ODPOWIEDZ