"Saroo" - Czyli ISO Loader dla Saturna.
- Forte
- 'normalnie deBesciak'
"Saroo" - Czyli ISO Loader dla Saturna.
Na wstępie - temat nie ma na celu promowania w żaden sposób piractwa gier na Sedze Saturn. Kopie zapasowe są dozwolone pod względem posiadania oryginału, i tego się trzymajmy. Jednakże nie chciałbym w żaden sposób łamać punktu 5 regulaminu, więc jeżeli modzi uznają temat za niewłaściwy, to proszę o usunięcie.
A zatem do rzeczy! Natrafiłem dzisiaj na ciekawy artykuł w serwisie retrocollect o pracach nad kardridżem na który można wgrać ISO z obrazów gier i odpalać normalnie na konsoli bez używania płyt.
Co na razie wiemy?
- Jest w fazie produkcji
- Funkcjonuje jako Kardridż który umieszcza się w Saturnie (jak rozszerzenia RAM, AR itp.)
- Ma uruchamiać gry bez płyt
- Wbudowane Menu
- Działa "Langrisser 3"
Czego nie wiemy?
- Czy będzie pełna kompatybilność?
- Czy będzie blokada regionalna?
- Z jaką prędkością będą działały gry? W końcu to port na kardridże...
- Cena?
Kilka słów moich przemyśleń;
Tak! Tak! Tak!
Lubię kolekcjonować płyty, ale możliwość posiadania całej biblioteki bezpośrednio w Saturnie jest piękną perspektywą. Oczywiście dochodzą też względy eksploatacji lasera, i mimo, że te w Saturnach są ciężkie do zajechania - nie znaczy, że będą działać wiecznie.
Myślę też o innych korzyściach, które się pojawią. Np. Import Japońskich gier, dogrywanie do nich patchy (jeżeli takowe powychodziły) i możliwość zagrania w zrozumiałym dla większości języku. Ilu ludzi nie może zagrać w Panzer Dragoon Saga, bo gra jest strasznie droga w USA/EU a z Japońskiego nic się nie zrozumie?
Jeżeli kardridż będzie miał wsparcie dla kart SDHC to zdecydowanie zaopatrzę się w niego.
Wasze przemyślenia?
A zatem do rzeczy! Natrafiłem dzisiaj na ciekawy artykuł w serwisie retrocollect o pracach nad kardridżem na który można wgrać ISO z obrazów gier i odpalać normalnie na konsoli bez używania płyt.
Co na razie wiemy?
- Jest w fazie produkcji
- Funkcjonuje jako Kardridż który umieszcza się w Saturnie (jak rozszerzenia RAM, AR itp.)
- Ma uruchamiać gry bez płyt
- Wbudowane Menu
- Działa "Langrisser 3"
Czego nie wiemy?
- Czy będzie pełna kompatybilność?
- Czy będzie blokada regionalna?
- Z jaką prędkością będą działały gry? W końcu to port na kardridże...
- Cena?
Kilka słów moich przemyśleń;
Tak! Tak! Tak!
Lubię kolekcjonować płyty, ale możliwość posiadania całej biblioteki bezpośrednio w Saturnie jest piękną perspektywą. Oczywiście dochodzą też względy eksploatacji lasera, i mimo, że te w Saturnach są ciężkie do zajechania - nie znaczy, że będą działać wiecznie.
Myślę też o innych korzyściach, które się pojawią. Np. Import Japońskich gier, dogrywanie do nich patchy (jeżeli takowe powychodziły) i możliwość zagrania w zrozumiałym dla większości języku. Ilu ludzi nie może zagrać w Panzer Dragoon Saga, bo gra jest strasznie droga w USA/EU a z Japońskiego nic się nie zrozumie?
Jeżeli kardridż będzie miał wsparcie dla kart SDHC to zdecydowanie zaopatrzę się w niego.
Wasze przemyślenia?
Sega!
-
- 'dopchal sie i chce pisac'
Re: "Saroo" - Czyli ISO Loader dla Saturna.
Ciekawy projekt, nie powiem.
Znając jednak życie, za takie "wynalazki", autorzy będą sobie dużo życzyć :c
- Forte
- 'normalnie deBesciak'
Analizując moją wypowiedź jeszcze raz, dochodze do wniosku, że pojechałem jednak troche za dalekoNikczemny pisze: Japońskie ISO + patch z angielskimi napisami? hmm trochu zbyt daleko moim skromnymNiczym się nie różni od Angielskiego ISO
jedynie sumienie jakby na siłę uspokojone... ale to każdy sobie

Obawiam się ceny na poziomie 100$... jak nie więcej...mattek pisze:Ciekawy projekt, nie powiem.
Sega!
-
- 'doskakuje do klawiatury'
Nawet za 200 $ by się opłacało.
- Forte
- 'normalnie deBesciak'
Ogólnie scena Saturnowa zaczęła ostatnio być zalewana różnego rodzaju odkryciami. Na Assemblerze udało im się stworzyć nawet program który można wgrać na Carda Action Replay w celu odpalania kopii - coś co uważano jakiś czas temu za nieosiągalne.
W każdym razie mnie dalej najbardziej interesuje możliwość odpalania ISO z HDD, SD itp. nie chce męczyć czytnika kopiami. Niestety "Sarooo" coś przycichł ;/
W każdym razie mnie dalej najbardziej interesuje możliwość odpalania ISO z HDD, SD itp. nie chce męczyć czytnika kopiami. Niestety "Sarooo" coś przycichł ;/
Sega!
-
Na pewno byłoby to wygodne, aczkolwiek o stan czytnika w Satku aż tak bym się nie martwił.
Owszem, konsola ma już te 20 lat, a laser jak każdy inny się zużywa, jednak pamiętajmy, że czytnik znajdujący się tam jest na prawdę wytrzymały.
Grając na oryginałach, nie ma się co martwić zbytnio o odmowę współpracy
Owszem, konsola ma już te 20 lat, a laser jak każdy inny się zużywa, jednak pamiętajmy, że czytnik znajdujący się tam jest na prawdę wytrzymały.
Grając na oryginałach, nie ma się co martwić zbytnio o odmowę współpracy

- Forte
- 'normalnie deBesciak'
Hah, czytałem wypowiedzi na forach, że ludzie jadą na swap tricku całe lata a ich saturny nadal żyją. Te napędy to ze stali są chyba 

Sega!
-
No tak. Porównaj, ile jest na necie problemów z czytnikiem w chociażby PS2, a ile w Satku właśnie 

- Forte
- 'normalnie deBesciak'
Sony robi chyba najgorsze czytniki ever. Tak samo GD-Romy są tragiczne.
Sega!
- philipo
- Sponsor