Newsy Konkurs - BRAMA

Na rynek wyszedł właśnie najnowszy ósmy już numer czasopisma BRAMA, tworzonego przez miłośników dobrej, polskiej literatury fantastycznej, komiksów i fanatyków wszelkiego rodzaju gier. Znajdziecie tu opowiadania z gatunku fantastyki, horroru i fantastyki naukowej. Nie zabraknie recenzji komiksów, artykułów, felietonów oraz barwnych galerii tworzonych we współpracy ze znanymi grafikami. Nowością od tego wydania jest natomiast kącik poświęcony grom elektronicznym w klimacie fantasy, który prowadzi nasz redakcyjny kolega Axi0maT. Dla wszystkich odwiedzających serwis RetroAge mamy konkurs w którym można wygrać najnowszy numer BRAMY.

Redakcja 14 czerwca 2021 4 komentarze 18 odsłon

Recenzje Dragon Quest VIII

Choć moja znajomość Dragon Questów dotychczas ograniczała się tylko do czterech pierwszych gier wydanych na Famicom/NES (na zachodzie zostały wydane pod nazwą Dragon Warrior), to uważam ją za ulubioną serię jRPG. Bardzo podobał mi się humor, sposób opowiadania historii, bohaterowie czy świetne projekty postaci i potworów mistrza Toriyamy (tak, tego od Dragon Balla). Ogólnie cenię sobie mocno staro - szkolne gry fabularne za prostą mechanikę rozgrywki pozbawioną bajerów (co nie znaczy, że nowszych tytułów nie lubię). Toteż, gdy przysiadłem do ósmej części "Smoczego Zadania", byłem pewien obaw. W końcu pominąłem aż dwie generacje. Części V - VI ukazały się na Super Nintendo, zaś VII na PSX. Zastanawiałem się, czy to dalej będzie ten dobry DQ, jaki zachwycił mnie na NESie?

Jedah 13 czerwca 2021 brak komentarzy 17 odsłon

Recenzje Supercross 2000

Ktoś kiedyś powiedział, że to czy konsola jest dobra czy kiepska zależy tylko od gier na nią dostępnych. Z kolei ktoś inny powiedział że wśród gier siłą napędową są dwa gatunki - mordobicia i wyścigi. Niestety obydwa one nie są zbyt dumnie reprezentowane na Nintendo64. Wśród mordobić dominują wrestlingi, które generalnie są dobre ale porządne gry wyścigowe można policzyć na palcach jednej ręki. A jaki jest Supercross 2000?

Damjen 31 maja 2021 brak komentarzy 30 odsłon

Recenzje The Neverhood

Doug TenNapel+Steven Spielberg+Bill Gates+3.5tony gliny=? Co wyjdzie nam z tego? Ja nie wiem kolego, ale przeczuwam, że coś dobrego…

tbxx 26 maja 2021 brak komentarzy 43 odsłon

Recenzje Mario & Yoshi Yoshi (US)

We wczesnych latach 90., prawdopodobnie po sukcesie Tetrisa, Nintendo przeszło przez fazę wypuszczania jednej układanki spadających klocków po drugiej. Dr Mario, Yoshi’s Cookie i Wario’s Woods to kluczowe przykłady. Wielu graczy bez wątpienia zapomniało o Mario & Yoshi (w Ameryce Północnej po prostu Yoshi) ze względu na jej mało inspirującą i niewymagającą rozgrywkę.

Jedah 19 maja 2021 1 komentarz 59 odsłon

Recenzje Star Wars Rogue Squadron

Kiedy w 1977 roku na ekranach kin pojawił się film "Gwiezdne Wojny" George`a Lucasa nikt nie spodziewał się że odniesie on aż tak wielki sukces. Wkrótce po premierze zaczęły pojawiać się różnorodne gadżety związane z Gwiezdną Sagą - figurki, kostiumy, plakaty, a kiedy technika poszła jeszcze bardziej naprzód - gry. Dziś mam zaszczyt opisać jedną nich a mianowicie Star Wars: Rogue Squadron.

Q@sor 12 maja 2021 4 komentarze 72 odsłon

Newsy Świnka skarbonka '21

Ja co roku, niedługo po urodzinach nadchodzi czas karmienia naszej Świnki skarbonki.

Redakcja 08 maja 2021 6 komentarzy 79 odsłon

Recenzje Kunio-Kun Nekketsu Soccer League

  Kunio-Kun Nekketsu Soccer League bardziej znany w Polsce jako Goal 3. Jeśli ktokolwiek zapyta rodzimego fana serii gier Nekketsu, od czego zaczynał swoją przygodę z serią, na bank większość wskaże ten tytuł. Był to jeden z najpopularniejszych pegasusowych kartridży z Kunio, jaki można było dostać. Widniejąca jednak na nim nazwa Goal 3 jest błędna i nawiązywała do serii gier piłkarskich od Jaleco (której pierwszą odsłonę, „Goal!” zrecenzowałem na tej stronie parę lat temu). Na pewno był to tytuł bardziej chwytliwy dla graczy spoza Japonii więc nic dziwnego, że się na niego zdecydowano.

Jedah 03 maja 2021 5 komentarzy 85 odsłon

Recenzje Adax

Pierwsza połowa lat ’90 w Polsce należała do Atari. Powstały pierwsze wydawnictwa a tworzone w ekspresowym tempie nowe gry zalewały półki sklepowe. Tytuły, takie jak „Robbo”, „Misja”, „Miecze Valdgira” zajmowały czołowe miejsca na listach przebojów.

tbxx 25 kwietnia 2021 4 komentarze 166 odsłon

Recenzje Re-Volt

Re-Volt - wyścigi małych elektronicznych samochodzików sygnowane logiem Acclaim kojarzącym się chociażby z doskonałą serią Turok. Jak gra wypada na tle dość mocnej konkurencji - flagowych pozycji od Nintendo i Rareware jakimi są Mario Kart 64 oraz Diddy Kong Racing? Zapnijcie pasy - cofamy się do lat wczesnego dzieciństwa. Ok.... Co my tu mamy....

Q@sor 11 kwietnia 2021 6 komentarzy 143 odsłon
Ładowanie